Sedm statečných (genů)  
Aneb o tom, jak chlapům přeskočilo.

Skákající geny – to je opravdu povedená rodinka. Na první pohled se tváří jako obyčejný gen. Přepíšou se do jednoduché šroubovice ribonukleové kyseliny (RNA) a tu navíc ještě spořádaně sestříhají – vyhážou části vzniklé podle tzv. intronů a ponechají jen to, co vzniklo podle součástek genu označovaných jako exony. Taková RNA je připravena posloužit jako výrobní výkres pro bílkovinu. Jenže právě v tom okamžiku se vydává RNA na scestí. Spolčí se s enzymem zvaným reverzní transkriptáza a s pomocí tohoto molekulárního komplice se „překabátí“ opět na DNA. Vypadá jako původní gen po redukční dietě, protože obsahuje DNA odpovídající exonům, ale postrádá sekvence totožné s introny. Taková DNA se může uchýlit na nejrůznější místa dědičné informace. Zhusta najde azyl na úplně jiném chromozomu, než na kterém se zrodila. Vzniká tak obvykle zcela nefunkční verze původního genu tzv. retropseudogen. Do provozuschopného genu mu chybí maličkost -  postrádá „startovací  sekvence“ označované obvykle jako promotor. Kdo někdy zkoušel startovat auto bez klíčků nebo bez startéru, dovede si představit, jaký že je retropseudogen „bezcenný krám“.

Jako není kouře bez ohně, není ani pravidel bez výjimek. Občas si některý retropseudogen jaksi nedopatřením promotor přibalí a pak může celkem dobře fungovat. U primátů jsme takové „přeskočené“ geny znali zatím čtyři. Tým vedený Henrikem Kaessmannem z university ve švýcarském Lausanne nyní odhalil sedm dalších. Mají jednu zajímavou společnou vlastnost - probouzejí se k činnosti výhradně nebo aspoň převážně ve varlatech.
Část honu na funkční  retrogeny se odehrála „in silico“ – tedy v počítačových databázích. To je jen tak mimochodem zřejmě poslední posun biologie  - po vědcích, kteří nepotřebovali zvíře, ale stačila jim buňka, přišli jiní, co se obešli bez buňky a dosyta si vyhráli s molekulami. Teď tu máme počítačové šamany, co nepotřebují ani zvířata, ani buňky, ba ani molekuly a bádají ve virtuálním světě. (profesor Pačes o nich vypráví povedený vtip, který je ke slyšení v jeho rozhovoru pro rádio Leonardo)

 

Zvětšit obrázek
Z doby před 18 až 63 miliony roků jich do dnešních dnů zůstalo sedm.

Analýzy prokázaly, že nové geny vznikaly přeskokem genů po miliony let. Zlaté časy mají za sebou – ty si prožily před 40 miliony roků. Tedy v době, kdy už existovala evoluční větev primátů ale do vzniku větve, na jejímž konci sedí spolu s čtenáři těchto řádků i jejich pisatel, zbývalo ještě hodně času. Zhruba se dá říci, že za těch 40 milionů roků se přinejmenším jednou za milion let podařilo dědičnou informaci primátů obohatit o nový, funkční gen vzniklý přeskokem. Do dnešních dní zůstalo v provozu sedm genů vzniklých před 18 až 63 miliony roků.  No, ty měly výdrž. Skoro by si zasloužily přezdívku „sedm statečných“.

 

Zvětšit obrázek
Skákající geny prospívají varlatům.

Někteří ze „statečného sedmera“ mají na starosti určité aspekty převodu DNA na RNA a výroby proteinů podle instrukcí RNA. Jiní z „nezdolné sedmy“ se podílí na kondenzaci chromozomů a jejich dělení při množení buněk. Všechny fungují prakticky jen ve varlatech.
Tři vznikly kopírováním genu původně sedícího na chromozomu X.  Ty se usídlily na chromozomu 1, 5 a 12. Podle všeho jsou to jacísi „náhradníci“ za „originál“ geny na chromozomu X, který během tvorby spermií „usíná“ a jeho geny nepracují. To mohlo být z evolučního hlediska velice výhodné. Také další dva geny se přímo podílí na tvorbě spermií. Jeden z nich spolu se dvěma zbývajícími nese neklamné známky urychlené evoluce. A to zase dokládá, že tyhle geny se rozhodně neválely, ale byly našim předkům hodně k užitku.

Celkově lze shrnout, že retrogeny vzniklé přeskokem standardních genů do nového místa trvalého bydliště, jsou alespoň u primátů velmi často využívány k zvýšení výkonu varlat. Slabší polovičky primátích populací z nich tedy mnoho nevytěží. Možná  je proto příznačné, že aktivních retrogenů dnes známe (7 + 4) 11. To je číslo všem mužům důvěrně známé, neboť právě tolik borců nakopává v jednom mužstvu na zeleném pažitu gumovou měchuřinu obalenou koží. K tomu jim spílají nebo naopak jásají desetitisíce dalších vlastníků aktivních retrogenů.

 

Pramen: PLoS Biology

 

Datum: 12.10.2005 09:14
Tisk článku


Diskuze:

Pačes na Leonardu

Yuhů,2006-09-19 01:23:43

Stream pořadu: http://www2.rozhlas.cz/stream/00306502.mp3
vtip o ovci in silico je hned zkraje.

Odpovědět

Krasne napsano

Jan Simunek,2005-11-01 18:19:30

Opravdove pohadky davaji radost do mysle i do srdce. Tedka bude zalezet na tom, co se s toho mentalne a prakticky vyvine. Treba se i narodi *Homo Lepsi*.
Pozdrav ze Svedska
Jan Simunek

Odpovědět

pozvánka pro pana Jaroslava Petra

Blažena Gebauerová,2005-10-14 21:32:05

Vážený pane,
Váš článek je jako vždy nabit zajímavými informacemi a velmi xcelentně podán!
Učím na gymnáziu, každoročně pořádáme Den J.G.Mendela. Měl byste čas a chuť se představit našim studentům s přednáškou na téma z oboru genetika a diskutovat s nimi?
Děkuji za odpověď.
Blažena Gebauerová

Odpovědět

Ani bych se nedivil

Ccecil,2005-10-12 17:33:25

Kdyby nějaký mechanizmus obdobný popisovanému měl za následek "reakci na podmínky" a způsoboval by cílené selektivní mutace, které jsou ovšem z neodarwinistického hlediska nesmysl, že.

Odpovědět


Nevim, o co Vam, Ccecile, jde.

Jirka,2005-10-12 22:08:46

Vývoj jde vždy podle podmínek, které mu prostředí umožní. Spousta změn v našem genomu se uchytila právě proto, že byla v daných podmínkách výhodná. Ale to neznamená, že byla nějak uměle nebo plánovaně vytvořena, aby se člověk s prostředím mohl lépe vypořádat.

Odpovědět


lol

mcc,2005-10-13 11:08:12

a ja bych se divil. A co z toho ? Nic. Dokud nebudou dukazy pro vasi cilene mutace , tak vam vas udiv je na ... .

Odpovědět


-

skřet,2005-10-13 11:55:33

Myslím, že s adaptačníma mutacema a podobnýma sladkůstkama se už každý nějak srovnal, né? a jestli to je někomu k ..., nebo k něčemu jinému, to už je jiná otázka.

Odpovědět


co? už zase?

KillerZero,2005-10-13 22:31:20

Nedokážu pochopit kde jste k tomupřišel, to, že je věechno 100% dílem náhody přece nikdo netvrdí

Odpovědět

To jsou věci!

Karel,2005-10-12 17:05:59

Genetika jde obrovsky kupředu.
Dekuji Vám, za sebe i za žáky, kterým se to pokusím nezkresleně předat. Učebnice jsou v tomto směru skoupé a děsně zastaralé.
Vděčný středoškolský kantor

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz