Priony v mléce  
Priony všude, kam se podíváme. Tak bychom mohli glosovat vývoj posledních týdnů. Ve spojení se zánětem se priony dostávají do nejrůznějších orgánů. Mléčná žláza není výjimkou.

 

Zvětšit obrázek
Sardinská idylka – motiv téměř pastorální. Právě v této populaci ovcí odhalil tým Adriana Aguzziho priony v mléčné žláze postižené zánětem.

Švýcarský tým vedený Adrianem Aguzzim z university v Curychu prokázal přítomnost prionů v zanícené mléčné žláze ovcí stižených skrapií. Zatím Aguzziho tým neprovedl analýzy mléka z postižené mléčné žlázy, protože to je opravdu zapeklitý úkol. Ale švýcarští vědci na tom usilovně pracují.


 

Zvětšit obrázek
Virus Maedi Visna napadá i nervový systém a může u nakažených zvířat vyvolat ochrnutí. Jeho vztah k prionovým chorobám bude zřejmě předmětem velmi intenzivního výzkumu.

„Považuji za krajně nepravděpodobné, že by priony v mléce nebyly,“ řekl Aguzzi pro internetové stránky časopisu Nature. „A ta vyhlídka není vůbec příjemná.“
Obavami se netají ani Neil Cashman z University of British Columbia ve Vancouveru. Kanadský expert na prionové choroby poukazuje na skutečnost, že dosavadní testy na priony v mléce krav postižených BSE se netýkaly krav se záněty mléčné žlázy.
„A to samozřejmě vyvolává velmi znepokojivé otázky,“ řekl Cashman pro Nature.


Při prionových onemocněních se bílkovinné infekční částice – priony – objevují přednostně v nervovém a imunitních systému. Ostatní části těla byly považovány s ohledem na průnik prionů za bezpečné. Nyní se ale ukazuje, že při zánětech je všechno jinak. Aguzziho skupina odhalila priony v játrech, slinivce a ledvinách postižených často jen mírným a proto i těžko zjistitelným zánětem. Nedávno jsme psali o tom, že při zánětu ledvin vylučují zvířata priony močí.

 

Zcela jistě se do nich pustí i Adriano Aguzzi

Tyto objevy jasně dokazují, že šíření prionů není vázáno jen na „kanibalismus“ zvířat – tedy na případy, kdy dochází ke zkrmování masokostních mouček z nakažených zvířat. Heslo „když se nekrmí ´masovka´, tak se nemůže nic stát“, jež zaznívá z nejrůznějších stran, je očividně vedle jak ta jedle. 

 

Zvětšit obrázek
... a jeho tým.

Aguzziho závěry nevycházejí z experimentů, ale z pozorování v terénu. Odjel na Sardinii, kde se chová více než milion ovcí, a vyšetřil 261 zvířat, která jsou geneticky disponována ke skrapii. Sedm z vyšetřených ovcí skrapii skutečně mělo. Čtyři měly zároveň i zánět mléčné žlázy a všem čtyřem našel Aguzzi v mléčné žláze priony. Všech sedm případů zánětů měl na svědomí virus Maedi Visna. Pokud se spojení nákazy virem a skrapií potvrdí, pak by boj proti přenosu prionů u ovcí mohl začít eradikací viru Maedi Visna.

Dobrou zprávou je, že se v mléčné žláze nachází  priony v tisíckrát nižší koncentraci než v mozku. I když na druhou stranu nikdo neví, kolik prionů je třeba spolykat, abychom se nakazili prionovou novou variantou Creutzfeldt-Jakobovy choroby.
 

Pramen: Nature Medicine

 

Datum: 04.11.2005 06:21
Tisk článku

Související články:

Přenos prionů mlékem     Autor: Jaroslav Petr (08.04.2008)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz