Ptačí chřipka vrací úder  
Čínu a Vietnam zasáhla další vlna ptačí chřipky. S nástupem zimy na severní polokouli se to dalo čekat. Veterináři i humánní lékaři by však byli mnohem raději, kdyby se toto očekávání nenaplnilo.

 

V mnoha zemích východu již téměř nepostradatelná součást "oděvu".

V severovietnamské provincii Bac Giang uhynulo během nového náporu viru H5N1 asi 4000 kusů drůbeže. Zároveň se zřejmě nakazil i jeden člověk. Testy u nemocného stále ještě probíhají. Celá oblast je nyní pod karanténními opatřeními.


Představitel Světové zdravotnické organizace v Hanoji vyjádřil spokojenost s postupem hanojských úřadů a nespokojenost s postupem viru. Pokračující epizootie (zvířecí „epidemie“) označil za „znepokojivé“. Trochu větší přehled prokázal hanojský zástupce Organizace pro zemědělství a výživu  Fabio Friscia, když upozornil, že s poklesem teplot s nadcházející zimou na severní polokouli bude podobných případů přibývat.
V jižní Číně, v oblasti sousedící s Vietnamem, hlásí již čtvrtý případ ptačí chřipky za poslední dva týdny. Při posledním uhynulo 9 000 kusů drůbeže. Zároveň byla zjištěna nákaza virem H5N1 u dvaceti uhynulých volně žijících ptáků, především strak. V ohrožené oblasti bylo preventivně poraženo 300 000 kusů domácí drůbeže. Zatím nebyl v Číně zaznamenán případ nákazy lidí.

 

Zvětšit obrázek
Fabio Friscia (FAO): „S poklesem teplot s nadcházející zimou na severní polokouli bude případů infekce kmenem H5N1 přibývat.“

Také Japonsko má z ptačí chřipky zamotanou hlavu. V jedné farmě na sever od Tokia byl zjištěn výskyt viru typu H5. Zda jde o virus H5N1 se teprve zjišťuje. Většinu z dosavadních japonských případů ptačí chřipky měl na svědomí virus H5N2, který pro člověka nepředstavuje výrazné riziko.

Ve Vietnamu se schyluje k velkému chřipkovému cvičení. To proběhne v polovině listopadu v Hanoji, v Ho Či minově městě a v provincii Khanh Hoa v centrálním Vietnamu. Lékaři si nacvičí, jak budou transportovat pacienty do zdravotních středisek a jak budou poskytovat lékařskou péči tisícům nakažených osob. Vietnam se také připravuje k vlastní výrobě oseltamoviru, aby si vytvořil dostatečnou zásobu tohoto léku. Jak to mají Vietnamci domluvené s farmaceutickým koncernem Roche vlastnícím patent  na tento lék, není zatím ze zpráv jasné.

Pramen: WHO


Poznámka: S tímto stavem ostře kontrastují informace, které se objevily v českých sdělovacích prostředcích. Podle nich Světová zdravotnická organizace (SZO) 1. listopadu označila rizika ptačí chřipky za snížená s ohledem na fakt, že končí tah tažných ptáků. Toto prohlášení by mohlo nejspíš pocházet z 1. dubna. Ale ani jako „apríl“ by nebylo dobré. Oficiální prohlášení SZO žádný podobný nesmysl neuvádějí.



 

Datum: 05.11.2005 09:07
Tisk článku

Související články:

Zima chřipce svědčí     Autor: Jaroslav Petr (02.11.2007)
Universální vakcíny proti chřipce?     Autor: Jaroslav Petr (03.05.2006)
Zatlouká Čína ptačí chřipku?     Autor: Jaroslav Petr (25.11.2005)
Čína – „ptačí chřipka“ se vymkla kontrole     Autor: Jaroslav Petr (12.11.2005)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz