Čína – „ptačí chřipka“ se vymkla kontrole  
Čínské úřady přiznávají, že šíření viru H5N1 chovy drůbeže nemají pod kontrolou. V severovýchodní provincii Liaoning propukla „ptačí chřipka“ jen za posledních 24 hodin ve třech chovech. Objevil se tam i další případ nákazy člověka.

 

V Číně se používají k očkování drůbeže padělané a neprozkoušené vakcíny proti viru H5N1. Nákazová situace se tím dále komplikuje.

Tak jedeme dále na „bulvární vlně“ viru H5N1 a honíme se za „zvýšeným nákladem“. Tak nějak označil hlavní pražský hygienik Dr. Polanecký ve středečním rozhovoru pro rádio Leonardo současný stav v informování o „ptačí chřipce“ vyvolané virem H5N1. Faktem ale zůstává, že situace je hodnocena jako vážná. „Ticho po pěšině“ nic neřeší. Tím, že se o viru H5N1 nebude mluvit a psát, ptačí chřipka ze světa nezmizí. Takže – další porce „bulváru“.

Zvětšit obrázek
Likvidace nakažených velkochovů je celkem jednoduchá.

Uhynulý plameňák nalezený na pláži v Kuvajtu měl v těle patogenní kmen viru H5N1. Je to další důkaz o tom, že se patogenní kmeny mohou šířit díky volně žijícímu ptactvu. Na druhé straně bychom ale neměli mít na ptáky pifku, protože lidé se přičiňují o prosperitu viru H5N1 mnohem podstatnějším způsobem. Dokazuje to poslední vývoj v Číně.


Za poslední měsíc zaznamenaly čínské úřady propuknutí ptačí chřipky v chovech na šesti místech. Poslední tři případy mají následující bilanci – 1100 uhynulých kusů drůbeže, 670 000 kusů drůbeže bylo utraceno. Do karantény bylo umístěno 116 lidí, kteří přišli s nakaženou drůbeží do styku. Podle zástupce FAO v Pekingu může za postup viru jeho šíření nakaženou drůbeží přesouvanou mezi vesnicemi. Volně žijící ptactvo je v těchto případech zřejmě bez viny.

 

Domácích chovech to bude o poznání složitější.

Čínské ministerstvo zemědělství varuje před „pohromou“. Přiznalo, že se v zemi používají k očkování drůbeže nestandardní a padělané vakcíny. Ty nezabrání infekci drůbeže, ale potlačí projevy onemocnění. Nakažení ptáci pak unikají pozornosti veterinářů a dále šíří virus.
Na zasedání Světové zdravotnické organizace v Ženevě byl přijat plán boje s ptačí chřipkou, jehož náklady ve výši 1 miliardy dolarů by měla nést Světová banka. A peněz bude zapotřebí, protože virus H5N1 zatím řádí přednostně v zemích, které mají hluboko do kapsy. Z 62 oficiálně evidovaných obětí viru H5N1 jich 42 připadá na Vietnam. Ten se už dohodl s farmaceutickou firmou Roche na spuštění vlastní výroby oseltamoviru (Tamiflu) a plánuje zbudování „nemocnice pro ptačí chřipku“ při hranicích s Kambodžou.

S nástupem zimy na severní polokouli se čeká vzestup ptačí chřipky především v zemích jihovýchodní Asie. U nás se podle Dr. Polaneckého nemáme čeho bát. Jak uvedl v rozhovoru na rádiu Leonardo, hlavním rizikem jsou zimní bály a výroční schůze, kde se scházíme a prskáme na sebe viry standardních chřipek. Když už na ně vyrazíte, měli byste si vzít na hlavu čepici, abyste nenastydli, a do kapsy pomeranč nebo raději dva – protože pokrývka hlavy a  vitamíny (tedy ty z čerstvého ovoce a nikoli „umělé“) podle Dr. Polaneckého před chřipkou chrání. 

dvapiliře

 

 Dva pilíře protichřipkové strategie, jak je doporučuje hlavní pražský hygienik.

Pramen: New Scientist

Datum: 12.11.2005 07:51
Tisk článku

Související články:

Zima chřipce svědčí     Autor: Jaroslav Petr (02.11.2007)
Universální vakcíny proti chřipce?     Autor: Jaroslav Petr (03.05.2006)
Zatlouká Čína ptačí chřipku?     Autor: Jaroslav Petr (25.11.2005)
Ptačí chřipka vrací úder     Autor: Jaroslav Petr (05.11.2005)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz