H5N1 vyvolává imunitní bouři  
Hongkongští vědci odhalili další "zvláštnůstku" viru H5N1. U nakažených lidí dochází k bouřlivé imunitní reakci v plicích.

Lékařský časopis Respiratory Research zveřejnil studii hongkongského týmu, která uvádí, že po infekci virem H5N1 dochází v plicích pacienta k prudkému vzestupu cytokinů. Autoři studie využili virus izolovaný z prvních obětí viru z roku 1997 a dva vzorky viru odebrané pacientům ve Vietnamu v roce 2004. Viry testovali na lidské plicní tkáni kultivované v laboratorních podmínkách. V tkáni se prudce zvýšily koncentrace cytokinů IP-10, interferonu beta, RANTES a interleukinu 6. Reakce byla podstatně bouřlivější než v případě nákazy virem H1N1 vyvolávajícím "běžnou" sezónní chřipku. Vietnamské viry z roku 2004 byly v tomto směru "výkonnější" než původní virus z roku 1997.


 

Michael Osterholm: Virus H5N1 stále více připomíná původce španělské chřipky.

Pokud se výsledky hongkongských lékařů potvrdí, pak to znamená, že virus H5N1 prodělal od roku 1997 určitý vývoj a rozhodně se z našeho hlediska nemění k lepšímu. Reakce, kterou lze přirovnat k "imunitní bouři", probíhá velmi bouřlivě u mladých lidí, což vzbuzuje u lékařů obavy. Pokud by virus H5N1 vyvolal pandemii, pak by se nevyhýbal ani mladým lidem z "nerizikových" skupin. Onemocnění těchto pacientů by byla velmi vážná. Rozbouření cytokinů v plicích vede k narušení jejich funkce a vysvětluje, proč mají pacienti tak silné dechové obtíže.

Epidemiolog Michael Osterholm z University Minnesota se nechal pro agenturu Reuters slyšet, že mu virus H5N1 stále více připomíná vlastnostmi původce tzv. španělské chřipky z roku 1918. Ta zabila podle oficiálních odhadů  20 až 50 milionů lidí. Mnohem realističtější odhad, který bere v potaz i soudy lidí v Asii a Africe, hovoří až o 100 milionech lidských životů. Epidemiologické studie odhadují, že v dnešním světě by španělská chřipka připravila o život 180 až 360 milionů lidí.

Takže: Čepice na hlavy a pomeranče do kapsy!

Pramen: Respiratory Research

Datum: 14.11.2005 13:01
Tisk článku

Související články:

Výzkum kostí obětí bourá hluboce zažitý mýtus o pandemii roku 1918     Autor: Stanislav Mihulka (12.10.2023)
Střízlivé zhodnocení rizik nové chřipky     Autor: Jaroslav Petr (14.01.2010)
Nové typy ptačích virů ve Vietnamu     Autor: Jaroslav Petr (17.11.2005)
První potvrzená oběť viru H5N1 v Číně     Autor: Jaroslav Petr (17.11.2005)
Čína očkuje drůbež, Vietnam se bojí     Autor: Jaroslav Petr (16.11.2005)



Diskuze:

Abych to příliš nezlehčoval, tak prozradím

Pavel Brož,2005-11-14 18:23:45

pár způsobů, jak s pomocí pomerančů zastavit chřipkovou pandemii (možná ale bude dobré dopředu upozornit citlivější povahy, že se jim některé postupy mohou zdát příliš drastické). Takže první takový realizovatelný scénář je tento: vyzbrojen čepicí a pomerančem vartujete na východní straně svého obydlí (protože z této strany lze očekávat přílet infikovaných vetřelců). Náhle uzříte oslabenou kachnu, která si to pěšky míří přímo k vám a z jejího krví podlitého bělma vyčtete její bídný záměr přenést na vás její virus H5N1, nechat ho ve vás zmutovat do pandemické formy a vyhubit tak 180 až 360 miliónů obyvatel. Ač jste striktní kachnomil, situace si žádá rozhodného činu, a tak i s vědomím toho, že vás kachna po mnoho následujících nocí bude strašit ve vašich snech, vyndáte z kapsy pomeranč a dobře cílenou ranou nebezpečného opeřence skolíte (děláte to jen pro tu záchranu těch 180 či více miliónů lidí, jejichž životy přitom stále máte na paměti). Čepici použijete až jako záložní zbraň v případě, že byste se netrefil, v tom případě ovšem počítejte s tím, že pták vás při bližším kontaktu patrně nakazí a vy se budete muset pro blaho těch 180 miliónů lidí obětovat a eradikovat virus ve svém těle spolu s vaší maličkostí.
Jiný způsob můžete použít, naleznete-li hromadný úhyn nakažených ptáků a disponujete-li několika náklaďáky zbytných pomerančů - nehledě na vlastní ekonomickou škodu obětujete tyto pomeranče na zasypání a tím i likvidaci infekčního materiálu (musí to fungovat spolehlivě, protože chřipkové viry se pomerančů bojí, pomeranče jsou totiž už léta předepisovány jako ochrana proti chřipce, a, ehm, výsledky jsou všude kolem vidět, že).

Jinak mám jenom takový malý dotaz, se kterým si sám nevím rady - pokud jsem tomu dobře porozuměl, tak španělská chřipka se vyznačovala takovou pandemickou silou právě proto, že lidé jedli málo pomerančů, je to tak? Proto na ni taky nemohli umírat v zemích, kde pomeranče tvoří přirozenou součást jídelníčku? Není to třeba ve Španělsku?

Odpovědět


Uf, ja si rikal, ze...

Jirka,2005-11-14 20:19:49

...ze to kratke dole nemuze byt Broz. A vidite, byl!

Jinak si take myslim, ze za soucasnou hysterii stoji mocna pomerancova lobby.

Odpovědět


Šlaka, jsem odhalen :-)))

Pavel Brož,2005-11-14 22:55:49

Už jsem to ale málem vydržel jen s tím svým prvým krátkým příspěvkem, pak mě ale má grafomanská závislost přece jen přemohla :-)))

Odpovědět

Čepice, pomeranče a ručník

Pavel Brož,2005-11-14 17:33:38

(reference: D. Adams, Stopařův průvodce po Galaxii)

Případné pochyby o účinnosti ručníku proti chřipce lze odmítnout poukazem na to, že je neméně účinný než ta čepice a pomeranč :-)))

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz