Nové typy ptačích virů ve Vietnamu  
Vietnamská „zoo chřipkových virů“ hlásí nové přírůstky. Naštěstí nejde o tak nebezpečné potvůrky, jako je H5N1.

 

Hemaglutinin pomáhá chřipkovému viru ve stupu do buňky.

Virologické prověrky chovů drůbeže odhalily ve Vietnamu výskyt nových typů chřipkového viru A. Jde o viry vybavené hemaglutininy typu H3 a H4.  Tyto viry jsou rovněž schopny usmrtit drůbež, ale nejsou zdaleka tak nebezpečné jako viry s hemaglitininem H5.  Přítomnost většího počtu subtypů v drůbeži ale epidemiologové obecně hodnotí jako „komplikaci už beztak dosti komplikované situace“. Vietnamské laboratoře určily viry jako subtyp H3N4 a H4N5. Čeká se na potvrzení z Austrálie z oficiální laboratoře World Organisation for Animal Health.


 

Zvětšit obrázek
Neuraminidáza mu naopak pomáhá z buňky ven.


Podle hongkongského epidemiologa Lo Wing-loka není výskyt nových subtypů chřipkového viru zase tak velké překvapení. Podle něj však nelze brát vzniklou situaci na lehkou váhu.

„Jestli se viry rozšíří v chovech drůbeže, ocitnou se v nebezpečí lidé, kteří žijí v těsném kontaktu v nakaženými ptáky,“ řekl Lo Wing-lok.

Velké obavy panují z rekombinace dědičné informace různých subtypů viru. H5N1 by se tak mohl „zkřížit“ s viry H3N4 nebo H4N5. Takovou „výpůjčkou“ by se mohly viry H3N4 a H4N5 proměnit v podstatně nebezpečnější viry.

V současnosti se Vietnam potýká s více než desítkou případů výskytu viru H5N1 u drůbeže. Mnohé jsou ve velkých městech či jejich okolí. Ze 64 vietnamských provincií hlásí výskyt viru H5N1 u drůbeže 14.

 

Dvě třetiny úmrtí na nákazu chřipkovým virem H5N1 připadají na Vietnam.

Připomeňme si, že chřipkové viry typu A jsou vybaveny na svém povrchu hemaglutininy (H), které jim napomáhají k průniku do nitra buněk hostitele a neuraminidázami (N), které zajišťují únik hotových virů z buňky ven. Chřipkové viry typu A mají jeden z 16 typů hemaglutininu a jeden z 9 typů neuramininidáz. Lidé obvykle ochoří chřipkou vyvolanou viry subtypů H1N1, H2N2 a H3N2. Ze 16 známých ptačích chřipkových virů můžou (podle současných znalostí) nakazit člověka viry s hemaglutininy H5 a H7.

 

 Tamější chovy drůbeže a trhy vytvářely pro šíření choroby ideální prostředí.

Tamější chovy drůbeže a trhy vytvářely pro šíření choroby ideální prostředí.


opatreni

V zemi byla přijata celá řadu velice důkladných opatření, která mají šíření viru zabránit. Nyní musí vietnamští veterináři hlídat v chovech šíření další dvou typů ptačích virů.

 

 

Pramen: World Organisation

Datum: 17.11.2005 10:42
Tisk článku

Související články:

Výzkum kostí obětí bourá hluboce zažitý mýtus o pandemii roku 1918     Autor: Stanislav Mihulka (12.10.2023)
Střízlivé zhodnocení rizik nové chřipky     Autor: Jaroslav Petr (14.01.2010)
První potvrzená oběť viru H5N1 v Číně     Autor: Jaroslav Petr (17.11.2005)
Čína očkuje drůbež, Vietnam se bojí     Autor: Jaroslav Petr (16.11.2005)
H5N1 vyvolává imunitní bouři     Autor: Jaroslav Petr (14.11.2005)



Diskuze:

Možností

Pepa z depa,2005-11-21 21:27:42

pro šíření a možné mutace zárodků různých nemocí je i požívání syrové zvířecí a ptačí krve některými lidmi, kteří mají pro to své různé důvody, nejen pažravost. Naše degenerující těla nebudou schopna se bránit náporu nemocí. Módní vlny stravování , nadužívání chemie ve všech oblastech našeho života, znečistěné životní prostředí, elektromagnetické vlny všeho druhu,..., nás poznamenávají. Stresy nejrůznějšího původu, narušená psychika, neplatící příkazy morálky, jsou další živnou půdou rozšiřování chorob. Další možnosti si dosaďte sami.

Odpovědět

Chripka ? Co je o ni znamo ?

Prdola,2005-11-17 22:14:42

Co se vlastne o chripce vi ? Za jakych podminek se muze sirit, za jakych uz ne, jaky je rozdil v pusobeni jednotlivych typu hemaglutininu a neuraminidáz ? Marne hledam cokoliv podrobnejsiho, mozna by to stalo za specializovany (a rozsahlejsi) clanek o viru jako takovem, o jeho silnych a slabych mistech.

Odpovědět


zakladni informace o chripce

jarda petr,2005-11-18 04:14:13

Základní infromace o chřipce a o stavu "ptačí chřipky" lze nalézt na webu Světové zdravotnické organizace na adrese http://www.who.int/en/ - jde je to v angličtině. Rozsáhlejší materiál o chřipce - v přetlaku jiných zpráv a mnoha dalších povinností - zatím nepřipravujeme.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz