Laptop poháněný klikou  
Počítač za 100 dolarů je určen pro děti celého světa.

 

 

Vědci z Massachusetts Institute of Technology (MIT) představili přenosný počítač za neuvěřitelnou cenu 100 dolarů. Vedoucí projektu Nicholas Negroponte věří, že s tímto citrónově zeleným levným notebookem se jim podaří vybavit žáky v rozvojových zemích, což pomůže zlepšit vzdělanost tamní populace.


 

Počítač je vyroben z pružného materiálu, takže je odolný vůči nárazům. Displej může být snadno přepnut z barevného modu do černobílého režimu. Černobílý provoz umožňuje vysoký  kontrast a lepší viditelnost v případě, že na displej svítí slunce. Počítač je osazen 500 MHz  procesorem,který pracuje s operačním systémem Linux.

Zajímavé je řešení napájení. Počítač lze připojit do zásuvky elektrické sítě. Je ale vybaven i pro případ, že toto napojení na síť není možné. Pro takový případ má alternativní napájecí zdroj - zařízení pro výrobu proudu otáčením  klikou, přičemž jedna minuta točení vyrobí zásobu energie postačující na 10 minut provozu laptopu.

Kapacita paměti je 1 GB. Počítač je vybaven technologií Wi-Fi. Výstup 4 USB porty.
Řešení jako součást P2P sítě umožní dětem propojit svoje počítače a  sdílet data na všech do sítě připojených počítačích. Pokud jeden z těchto počítačů bude připojen na internet, mohou toto spojení využívat i ostatní propojené laptopy.

 

Prvními kandidáty na zásilku laptopů jsou  Brazílie, Thajsko, Egypt a Nigérie. Dodávky mají začít v únoru nebo v březnu. Studenti těchto zemí je budou dostávat zdarma. Každá ze jmenovaných zemí je získá za zmíněnou cenu 100 dolarů za kus. Každá ze zde uvedených zemí koupí více než milion těchto počítačů.

Kromě dotované „stodolarové“ verze, pro studenty rozvojových zemí, mají tyto počítače přijít i na trh pro širší veřejnost. V obchodní síti ale budou tyto počítače stát 200 dolarů.
Aby nedocházelo ke šmelině, budou počítače pro studenty vyráběny v jasných zářivých barvách.

Poznámka: Oznámení o výrobě tohoto laptopu bylo učiněno u příležitosti World Summit on the Information Society (WSIS), který se konal 16.-18. listopadu 2005 v Tunisu.

Datum: 21.11.2005 04:07
Tisk článku


Diskuze:

blbci

mark,2006-02-02 19:20:52

neví co vymyslet.

Odpovědět

200 dolarů?

Tinny,2005-11-22 09:13:57

myslíte že si někdo bude chtít koupit výpočetní techniku za dvojnásobek ceny, než je její skutečná hodnota? To radši bazarový notebook...

Odpovědět


Notebook z bazaru - i ty optimisto!

leo,2005-11-23 21:31:40

Za 5600,-Kč notebook v bazaru s takovymi parametry nesezenes.Ani kradeny.
A ta klika- genialni, ja bych ho bral na chatu vsema deseti!
No a protoze nema hardisk, kde by se neco tocilo a bylo nachylny na otresy, tak bych jeste jeden koupil specialne pro vnucku - at si zvyka holka na techniku...

Odpovědět


klika je geniální...

Tinny,2005-11-24 08:51:00

ale 5600 to bude stát jen sotva... už na tom vidím DPH a přirážky obchodníků... to si radši pár tisíc přidám na klasický a klidně i s harddiskem. B zazaru seženeš výkonější a levněji. Jen se koukni na net. Jo, kdyby byl na trhu za těch 100 dolarů, tak si koupím třeba dva :-)

Odpovědět

odkaz.....

ditom,2005-11-21 07:42:42

http://laptop.media.mit.edu/

který v článku mírně postrádám.
Jinak takový notebook (asi ne v studentských zářivých barvách :-)) je asi sen každého biologa pracujícího v terénu.

Odpovědět


malinke upresneni

kolisko,2005-11-21 16:08:03

Podle mych informaci 1GB neni operacni pamet, ale perzistentni pamet. Tedy to, co ma na starosti u beznych pocitacu pevny disk. V tomto notebooku zadny pevny disk nebude, bude mit misto toho flash memory. Operacni pamet by mela byt 128MB. Viz: http://en.wikipedia.org/wiki/$100_laptop

Docela by me zajimalo, co na tom pobezi za software. Udajne by to mel byt klon RedHat linuxu, ale vzhledem k HW narocnosti beznych dosktopovych distribuci, bych hadal, ze to spis bude nejaka distribuce pro mobilni zarizeni. Pokud vim, ackoli o HW 100-dolaroveho notebooku je pomerne jasno, o software panuji zatim jenom dohady.

Co se tyce ceny notebooku na volnem trhu, zajimalo by me, Josefe, odkud tu informaci mate. Primo na strankach MIT: http://laptop.media.mit.edu/ se pise, ze stoj nebude v prodeji a bude distribuovan pres vladni instituce.

Coz ale muze, vzato kolem a kolem, znamenat, ze ceska vlada vyhlasi akci "Internet do skol tretiho sveta" (Indoš třes), nakoupi pocitace po $100, u nas je proda po $200 a za utrzene penize vybuduje napr v Ugande stejne skelou infrastukturu, jakou mame na nasich skolach.

Odpovědět


odpověď Koliskovi

pazdera,2005-11-21 20:51:55

S tou pamětí máš pravdu 1GB bude něco jako je flash. Říkat tomu operační paměť by nebylo vhodné, proto jsm se tomuto termínu v článku vyhnul. Ohledně cifry - kde jsem vzal, že by se v obchodní síti měla cena pohybovat okolo 200 dolarů, tak to je pramen od zdroje nejpovolanějšího a to od samotného vedoucího projektu Nicholase Negroponteho. Vyjádřil se tak pro Reuters, a uvádí to na svých stránkách například i News in Science. Zde je odkaz: http://www.abc.net.au/science/news/stories/s1508732.htm Dik zadoplnění, zdravím Josef

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz