Parazitická léčba alergií  
Dobrá zpráva pro alergiky – konečně se začíná rýsovat co to vlastně alergie je a jak s ní zatočit. Zní to jako špatný vtip, ale opravdu nás nejspíš zachrání paraziti.

 

Zvětšit obrázek
Parazitická hlístice

Lidský imunitní systém je skoro úplně skvělý, pracuje jakž takž dobře a leckdy nás vytáhne z  problémů. Jak už to tak ale bývá, k dokonalosti má daleko a často natropí víc škody než užitku. Imunitu nám hlídají bílé krvinky –speciálně vycvičené buňky několika typů, které se s ohrožením vnitřní bezpečnosti vyrovnávají každá po svém. Jedny z nich, lymfocyty B bojují chemickými zbraněmi. Když potkají nějaký antigen, tedy vlastně cokoliv, co do těla nepatří, začnou vyrábět a vypouštět protilátky. To jsou speciální bílkoviny – imunoglobiny, které se naváží na dotyčný antigen a imunita začíná válčit.


 

Imunoglobinů je několik druhů. O většině z nich se již nějaký čas ví, k čemu jsou dobré. Některé třeba proti určitým virům, jiné zase proti některým bakteriím. Jeden typ imunoglobinů ale tak trochu vždycky vybočoval z řady, imunoglobiny E. Tyhle nenápadné imunoglobiny totiž jakoby nebyly vůbec užitečné. Zdálo se totiž, že se projevují jenom během alergií a při poruchách imunitního systému. Za normálních okolností jsou v krevní plazmě v naprosto bezvýznamných koncentracích. Vzhledem k tomu, že alergie zjevně jenom škodí, tak nad imunoglobiny E imunologové jenom bezradně krčili rameny.

Poměrně nedávno se přišlo na to, že imunoglobiny E přece jen k něčemu jsou a jak to vlastně s těmi alergiemi je. Ukázalo se, že imunoglobiny E jsou výtečná zbraň proti parazitickým zvířatům. Hrají významnou roli při obraně proti motolicím, tasemnicím, škrkavkám a podobným parazitům, kteří nás dokáží trápit zevnitř. V konkrétních případech zřejmě fungují různě, například při infekci svalovcem rodu Trichinella zabraňují útočníkům prolézt přes střevo do těla a pomáhají je vypudit pryč opačným koncem. Díky pokusům na krysách a myších každopádně víme, že savci bez imunoglobinů E jsou živočišnými parazity doslova prolezlí skrz naskrz.


 

Zvětšit obrázek
Lidský tenkohlavec Trichuris trichura. Nepříjemný společník a empirický důkaz toho, že vše zlé je k něčemu dobré.

Moderní euroatlantická civilizace poměrně úspěšně vymýtila tahle nepříjemná zvířátka z každodenního života. S tím ale slepá evoluce tak nějak nepočítala. Imunoglobiny E jsou v moderních společnostech najednou bez práce. Žádný designér jim ale neřekl, že jsou po miliónech evolučních hrátek s parazity vlastně k ničemu a tak zlobí. Z nedostatku jiné zábavy přehnaně reagují na zvířecí chlupy, prach, pyl, nebo třeba včelí bodnutí a důsledkem je záplava alergických onemocnění. Krásně to dokládají průzkumy výskytu alergií ve Venezuele. 43% zámožnějších Venezuelanů, myšleno těch, kteří si mohou dopřát tekoucí vodu a toaletu trpí alergiemi. Přitom se jen u 10% z nich vyskytují převážně lehčí infekce parazity. U obyvatel chudinských čtvrtí se našlo jenom poloviční množství alergiků a zároveň dvojnásobek nakažených parazity. A u venezuelských indiánů žijících v pralese bylo 88% populace promořeno různými parazity, zatímco alergie nebyla objevena vůbec žádná.

 

Zvětšit obrázek
Necator americanus

Ti, kdo říkají, že alergie jsou důsledkem nezdravého životního stylu a znečištění jsou poněkud mimo. Alergie jsou podle všeho přímým důsledkem lidské nedokonalosti, dlouhodobé evoluce s parazity a příliš úspěšné zdravotní péče. Když si na to ale zvykneme, tak dostaneme do ruky nečekanou zbraň. Imunoglobiny E touží po parazitech, proč jim nevyhovět?
Jednou z prvních vlaštovek byly pokusy J. Weinstocka na University of Iowa, který pacientům s proktokolitidou a Crohnovou nemocí, čili s imunitně vyvolanými a řádně bolestivými záněty střev, kterým už nic nepomáhalo, naordinoval laboratorně napěstovaná vajíčka parazitických hlístic Trichuris suis (česky tenkohlavec, tenhle druh žije v prasatech). Ti člověku prakticky neškodí – vylíhnou se z nich larvičky, které se v těle udrží jen zhruba 14 dní a pak nenápadně odejdou se stolicí. Sledované osoby pojídaly vajíčka tenkohlavců každé dva týdny a všem se výrazně ulevilo.

 

Zvětšit obrázek
Měchovec Necator americanus. Cesty moderní medicíny jsou nevyzpytatelné. Chcete raději hlístice nebo alergii?

D. Pritchard s kolegy z University of Nottingham zahájil výzkum přímo s hlísticí parazitující na člověku, s měchovcem Necator americanus. Nejdřív na vlastní kůži otestovali, jaká dávka hlístic je pro člověka rozumně snesitelná – ve velkém množství totiž měchovci spotřebují příliš velké množství krve hostitele. Metodou pokus – omyl dospěli k číslu 10 s tím, že v případě jakýchkoli komplikací lze měchovce elegantně zlikvidovat pomocí běžných léků. Právě v této době probíhá experiment, v němž je pozorováno 50 alergiků infikovaných měchovci. Když to bude fungovat, tak další na řadě budou astmatici. Vajíčka výše uvedených tenkohlavců již nějaký čas komerčně produkuje firma BioCure.

 

Možná je docela blízko doba, kdy si budeme v lékárně pravidelně kupovat kromě vitamínů i živá vajíčka nějakých hlístic nebo tasemnic.


Pramen:
C. Zimmer – Vládce parazit, New Scientist 10.9.2005.

 

Datum: 02.12.2005 09:32
Tisk článku


Diskuze:

Kreacionismus a kutil Tim na halucinogenech aj.

Petr,2005-12-20 19:55:30

Jsem rad, ze jste odpovedel!:-) Osobne si k tomu "fanatismu" myslim, ze je spousta lidi, kteri ac nejsou fanatici, tak nejsou schopni videt vice souvislosti, coz povazuju za skodu pro vsechny zucastnene. Faninky jsou faninky :-)

S tim kreacionismem si myslim, ze je to tak: Oni lide, kteri veri v Boha jako dokonaleho, si zkratka velmi casto tu dokonalost vykladaji velmi zjednodusene a zamenuji relativni dokonalost s "absolutni" dokonalosti. Jejich odpurci potom take.

Pri takto deformovanem pohledu se pak pochopitelne slepe ulicky a nedodelky zdaji byt v rozporu s "dokonalosti" ci vyssi moci ci inteligentnim designem.

Me (nejen me ;-) naopak prijde svet se slepimy ulickami a pod. mnohem dokonalejsi. Stejne tak i predstava kutila Tima na halucinogenech je mnohem blize memu chapani boha (ci neceho takoveho). Vpodstate to odpovida pojeti sveta jako velke hry Shivy, ktery z ciste radosti hraje sam se sebou na shovavanou ...

.. aneb jak rika Alan Watts - ".. u korene zivota je hrani." ci: "Rika se, ze kdyz se v raji Buh zle podival na Adama, ze snedl s Evou jablko, Adam rekl, ze ho navedla zena. Zena rekla, ze ji navedl had. Had pak s Bohem na sebe spiklenecky mrkly, ale to uz v Bibli neni."

Ovsem musim souhlasit, ze oznaceni ID je fakt zavadejici a vpodstate je "nutne" s nim nesouhlasit. Mnohem stastnejsi a "presnejsi" by byl napr. FID (Freaky Inteligent Design) nebo neco podobneho ;-) :-)
... Toto pojeti (FID) je pak to, ktere si myslim nemuze byt nalezenim nejakych slepych vyvojovych ulicek nijak poznamenano ani vyvraceno (a to jsem mel take jiz v minulem prispevku na mysli). Mozna, ze vy jste pak ani vlastne taky nemluvil proti tomuto pojeti, ale jen proti vyse zminovanemu, nudnemu, inteligentnimu designu. To jsme potom vlastne mozna uz davno zajedno. :-)

Odpovědět


Pravopis atd.

Zdeněk,2006-09-03 20:33:15

• fanynky
• schovávanou
Jinak existence Boha je a bude z našeho pohledu vždy nedokazatelná, protože by musel existovat mimo náš časoprostor. Jedině že by se sám rozhodl udělat nějaký ten zázrak.
A ještě k poznámce v reakci dole, která řadí Ucholáka do proletariátu - on je hrdý pravičák, tak to nezaměňujte.

Odpovědět

A zase jsou jen druzí

JaJa,2005-12-14 15:42:38

Pamatuji-li se dobře, tak prvním průkopníkem tohoto způsobu léčby byl Jára Cimmerman, když vyháněl chřipku úplavicí (či něčím podobným...:-)

Odpovědět

Hrubky a "vědecká" diskuze...

Al,2005-12-05 13:53:03

Myslím, že nemá cenu diskutovat o soudobé vědě s někým, kdo má problémy se svým praopisem. Např. pan "Ucholák" nechápe rozdíl mezi "raným dětstvím" a "ranní kávou".
O čem se pak chcete s takovým "borcem" bavit???
PS
Ať žije věda pod vedením proletariátu!

Odpovědět


zlatá slova

Ucholák,2005-12-05 15:11:38

zlatá slova!

Odpovědět

dejme tomu

Tinny,2005-12-05 10:38:15

- omlouvám se za hrubku v předchozím příspěvku - netuším, kde se tam to y vzalo.

Odpovědět


:)

SM,2005-12-06 14:25:55

že by se trapně vsulo? :)))

Odpovědět

Záplava informací

Ucholák,2005-12-04 17:18:38

Vpodstatě jedinou informací v článku je, že lidé žijící v čistším prostřědí mají více alergií. To je ovšem banalita, je to známá lidová moudrost, doložená i výzkumem (v ranném věku se nastavuje imunitní systém).
Pokusy s parazity nejsou nejnovější, přesto výsledky jsou zatím nejasné nehledě na neznámý mechanismus.
Toť vše.
Zbývajících 98% textu je autorovým světonázorovým vyznáním. Osel by pro to mohl zřídit rubriku "filosofie pro -náctileté", kde by si mohl vyměňovat názory s podobnými mudrlanty.

Odpovědět


No, ano, pan Ucholak tradicne :)))

Archimedes,2005-12-04 20:05:39

A pro Uchylaka zridime specialni postmodernistickou jeskyni, protoze podle nej je veda porad v dobe kamenne...

Odpovědět


o

Archimedes,2005-12-04 23:03:59

Za to zprzneni prezdivky se omlouvam, uz jsem pomalu myslel na pritelkyni :DDD

Odpovědět


Videl jste nekdy nejaky vedecky casopis?

Jirka,2005-12-04 23:56:01

A videl jste ho nekdy v posledni dobe? Aspon ten proflaknuty Nature...

Odpovědět


Celý Osel působý jako navrhovaná rubrika...

Tinny,2005-12-05 07:39:42

Hodně lidí se tu SM zastává a chválí ho do nebe. Musím to malinko vyvážit. Mě jeho útočně-jízlivé vsuvky v článcích připadají trapné. Nemůžu si pomoct. Klidně mě ukamenujte... :-)

Odpovědět


SM v porovnani s Ucholakem

Archimedes,2005-12-05 09:14:10

S tim, ze styl SM je mirne bulvarni, vicemene souhlasim a osobne mi taky prijde neucelne utocny. Ale alespon to ma necim podlozene a tom, co pise, taky neco vi. Narozdil od cloveka, co plive na vedu jako takovou a nevidi si na spicku nosu.

Odpovědět


:)

SM,2005-12-06 14:19:04

komplexům se jen tak neporučí, co? :)

Odpovědět

Už se těším

Michael,2005-12-04 14:10:02

Jako těžký alergik a astmatik se těším až budu jíst místo smažených vajíček vajíčka hlístic. A to mi maminka v dětství říkala, abych dával pozor jestli nemám v hovínku nějakého červíka. No nic. Jdu se dobrovolně začervit.))))))))

Odpovědět


když to pomůže :)

SM,2005-12-06 14:11:26

je to klidně možný. musíte váš imunitní systém nějak přelstít a tohle je cesta. vajíčka hlístic jsou malinký, zřejmě bez chuti a zápachu a když se tak vezme tak jde o přírodní produkt.

Odpovědět

hmm

palo,2005-12-03 16:04:37

"imunoglobiny E jsou výtečná zbraň proti parazitickým zvířatům"
"u venezuelských indiánů žijících v pralese bylo 88% populace promořeno různými parazity"

tak trocha rozpor nie?

Odpovědět


ne,

ditom,2005-12-03 21:41:06

rozpor to není. Paraziti jsu vždy o krok napřed před jakoukoli obranou.... a kdyby nebylo IgE, možná už by žádní venezuelští indiáni nebyli....

Odpovědět


hm

palo,2005-12-06 13:18:20

mne skratka to slovo "výtečná" nepripada vhodne

Odpovědět


:)

SM,2005-12-06 14:08:01

ditom - souhlas, palo - mě připadá :)

Odpovědět

a fanda

učitel,2005-12-02 17:08:40

Pane Mihulko,
Vaše články jsou suprový. Ti kdož se pod nimi rozčilují, a sami ani nejsou schopni se podepsat, nadtož zplodit podobný článek. S těmi ani nediskutujte. Jednak je to marný a bere vám to čas od užitečnější činnosti, jakou by mohlo být psaní dalších článků a rozdávání vašeho ohromného rozhledu.
Vaše články používám k výuce, stejně jako články ostatních autorů na Oslovi. Kdybychom totiž měli učit podle materiálů poskytovaných ministerstvem, třeba těch, kterými se Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy honosí, a které financuje z našich daní - viz například projekt: www.veda.cz , tak si moc pozornosti a autority u studentů nedobudeme.
Všem Vám na Oslovi moc děkuju. Odpusťte, že se tentokrát nepodepíšu, ač se za to stydím. Jsem zaměstanec školství.

Odpovědět


Nepochopil jsem,

Jirka,2005-12-04 23:57:49

za co se stydite.

Odpovědět

diky :)

SM,2005-12-02 12:58:07

I když se vyloženě za bulvár nepovažuju, četl jste někdy Blesk nebo Lidovky?
Jen si dovolím nesouhlasit s Vašimi závěry ohledně ID. Vtip je v tom, že pro neexistenci ID svědčí právě tyhle bizarní záležitosti, víc než co jiného. Není na tom nic zkratkovitého.
Váš příměr s brzdama je jaksi vedle. Ve skutečnosti to je jako by jste v autě našel řekněme bič, předpokládáme-li teda, že se auto vyvinulo biologickou evolucí. A z biče na evoluci auta z koňskýho povozu můžete odvodit docela slušně.
IgE je luxusní doklad slepý evoluce, v tomhle případě nastavení imunitního systému, která nás (bohužel) dovedla do slepý uličky. To ten designér je asi dost matlal, nemyslíte? :) Pořád je to tak neinteligentní?
A jako souhlas s tím, že když už, tak s ID je dobrý bojovat především ironií a PR, jinak to nemá efekt ...

Odpovědět


... ehm ...

SM,2005-12-02 12:59:19

patří to pochopitelně jinam ...

Odpovědět


ID, bulvár, alergie, paraziti a my

Petr,2005-12-02 16:22:28

Teda taky se priznam, ze vetsinu clanku a prispevku od SM rad ctu, ale posledni dobou mi vzdy nejde do hlavy, proc je nutne se temer v kazdem clanku do nekoho oprit? (i kdyz je fakt, ze tady to bylo az pod clankem :-) Proc je nutne takovym zpusobem proti necemu bojovat? Lidem, kteri nejsou ve vede zbehli to pak plete hlavu a dela to z nich "fanatiky" a lidem, kteri naopak jsou to prijde zbytecne.. navic v otazce ID toto opravdu nic nedoklada. Vazne netusim, proc by domnely ID mel byt ve svem zameru tak omezeny, ze by si nemohl dovolit nejake slepe vyvojove linie ci cokoliv. To se uz podoba argumntum, ze buh nemuze byt, protoze by nedovolil tolik zla na svete a jine nesmyslne logicke konstrukce k obhajeni sveho nazoru. (stejne jako mi prijdou prihlouple obdobne logicke konstrukce zastancu ID).

Dle me vysledky vyzkumu svedci jen o starych dobrych pravdach, ze nic se nema prehanet a ze vse dobre je pro neco dobre,ze snaha zlepsit lidstvo (ci "cokoliv") prinese zase opacne, casto mnohem horsi nasledky.... ze nejhur udela ten, kdo se rozhodne proti necemu bezhlave bojovat a vyhubi tim sve nepratele, na kterych je naprosto zavisly... (cimz jsem se vlastne dostal k nerozumnosti extremnich nazorovych postoju (a predevsim cinu).. no :-)

Odpovědět


proč je to nutný?

SM,2005-12-12 23:16:14

Inu, popisný články jsou nudný a většinou se na ně nikdo neobtěžuje reagovat :) Ohledně fanatismu jsem v klidu. Fanatičtí spíš náctiletý fanynky, který OSLA k mojí lítosti moc nečtou.
A s tím ID jste fakt těžce vedle. Koncept evoluce nevyhnutelně obsahuje všemožný roztomilý omyly, slepý uličky, nedodělky, nedokonalosti a zoufalou improvizaci. A příroda kolem nás je jako na potvoru zrovna přesně taková. Kutil Tim na halucinogenech.
Koncept designéra nic podobnýho nezbytně nezahrnuje, naopak, jeden (byť nezasvěcený, hihi) by řekl, že mu to moc nehraje do not. Proto nechť designérští, pokud možno srozumitelně a ověřitelně, vysvětlují... Jak je možný, že je příroda zrovinka taková? Jak je možný, že je IgE tak blbej? Rád si to poslechnu :)
Už chápete?

Odpovědět

Mam dotaz

Honza,2005-12-02 12:16:58

nejsem zbehly ve zkratkach...co je ID, IMHO a PR?

Odpovědět


zkratky

JD,2005-12-02 15:38:55

ID = Inteligent design = proste ze nas stvoril buh nebo mimozemstani a Darvin nema pravdu

IMHO = z anglického In My Humble Opinion = Podle meho nazoru

PR = public relation

Odpovědět


zkratka

Ccecil,2005-12-03 22:57:21

ID - inteligentní design - vesmír, život a člověk nejsou náhodou. Evoluce má plán a informace se negeneruje z ničeho. S mimozemšťany to nemá nic společného

Odpovědět


jenom pro info

pt,2005-12-04 17:09:19

skvela stranky co resi vsechny tyto problemy/>
http://www.acronymfinder.com/

pro zacatek doporucuji wtf gtfo lol rofl :)

jinak jsou tam i zkratky snad vsech vyboru OSN a NATO a kdoviceho

Odpovědět

pěkný

ditom,2005-12-02 10:01:02

Moc povedenej článek. Už jsem dříve slyšel, že se takový výzkum (s totožnými výsledky) dělá na myších, ale potvrzení na lidech je bomba. Škoda jen, že není uvedeno trochu více statistických podrobností u výsledků z Venezuely - samotná procenta bez počtu prvků v základním souboru mají (skoro) nulovou vypovídací hodnotu...

Odpovědět


thanks :)

SM,2005-12-02 10:19:30

Jako je to fakt bomba. Je to veselý, funguje to a nádherně to ukazuje, jak velká blbost je představa nějakýho designéra či čeho. Čísla o Venezuele jsou z Zimmerova Vládce parazita, víc tam toho není. Na webu se dá něco najít, doporučuju zkusit třeba heslo "Venezuela allergy parasites". Jsou tam i odkazy na původní studie z poslední doby, třeba Schaffer et al. (2005) Worm infestation and the negative association with eczema (atopic/nonatopic) and allergic sensitization. Allergy 60(8): 1014.

Odpovědět


to SM: ad ID

kolisko,2005-12-02 11:19:45

Chtel bych Vam, SM, podekovat za skvely clanky. Miluju Vas "bulvani" zpusob podani. Ale nektery zavery jsou podle me vice nez zkratkovite. Konkretne treba to, ze nove poznatky o imunoglobinech E + zivocisných parazitech + alergiich, tak jak je v clanku podavate, ukazuji na neexistenci ID.

To je asi jako kdyz vam piskaji brzdy u auta, tak odmontujete brzdovy desticky a pri jizde z kopce dokazate, ze to auto nemohl navrhnout/vytvorit nikdo inteligentni a ze se teda nejspis vyvinulo evoluci.

Aby bylo mezi nami jasno, povazoval jsem koncept ID za opravdovou hovadinu, ktery krome nekolika fanatiku a malejch deti nemuze nikdo verit. Teda dokud jsem nezacal cist OSLA. Od te doby povazuju ID za neskutecnou blbost, ktery prekvapive veri i pomerne inteligentni lidi.

Takze, jo, proti ID je IMHO treba bojovat. Ale inteligentne a ne tak, ze budu kolem sebe hazet spoustu kontroverznich vyroku a cekat, ktereje se chytne (hehe, evolucni reseni :)

Ale mozna mate pravdu a proti takovejhlem ideologiim, ktery se samy opiraji o mlhu, se da bojovat jedine silnejsim PR.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz