Rychlá rotace deformuje Vegu  
Jasná hvězda Vega kolem své osy rotuje tak rychle, že v rovníkové oblasti je o několik tisíc stupňů chladnější než na pólech. Tento jev se nazvaná "gravitační ztemnění".

 

Zvětšit obrázek
Vega leží ve vzdálenosti 25 světelných roků od Země v souhvězdí Lyra. U nás je jasnější jen Sírius.

Mění to také pohled vědců na množství světla, kterým Vega osvětluje v rovníkové oblasti prachové pozůstatky prstence, nazývaného cirkumstelární disk, který je považován za potenciální kolébku planet u hvězdy.

 


Vega leží ve vzdálenosti  25 světelné roků od Země v souhvězdí Lyra. Je to 5. nejjasnější hvězda na noční obloze (jižní i severní). Při pohledu na noční oblohu v České republice je jasnější pouze hvězda Sírius (souhvězdí  Velkého psa - Canis Majoris, CMa), ale pouze v zimním období, kdy díky sklonu zemské osy si můžeme prohlédnout i některé hvězdy patřící do souhvězdí jižní oblohy.

 

V současné době se nachází severní nebeský pól přibližně ve vzdálenosti asi 1° od Polárky (souhvězdí Malý medvěd - Ursa minor, UMi), ale v důsledku precese se k ní stále přibližuje, až kolem roku 2102 bude k ní nejblíže. Pak se opět začne od Polárky vzdalovat a úlohu severního pólu převezmou jiné hvězdy, např. za 12.000 let Vega.

 

Vega se kolem své osy otočí jednou za 12,5 hodiny. Pro srovnání: naše Slunce, jehož hmotnost je 2,5krát menší, udělá otočku v průměru jednou za 27 dnů, což je mnohem méně. Aktivita hvězd (počet a velikost skvrn, erupcí, atd.) je přímo úměrná druhé mocnině rotačních rychlostí. Proto je naše Slunce proti ostatním hvězdám tak málo aktivní.

 

 



V současné době se nachází severní nebeský pól přibližně ve vzdálenosti asi 1° od Polárky . Za 12 000 let převezme úlohu severního pólu Vega.

Pozorování americké university v Georgii (Georgia State University) pomocí interferometru na Mt. Wilsonu v Kalifornii (CHARA - Center for High Angular Resolution Astronomy) potvrdila teorii, kterou vyslovil v roce 1985 astronom Richard Gray (Appalachian State University, Boone, North Carolina), že Vega rotuje rychlostí, která odpovídá 90% její kritické úhlové rychlosti.

 

U hvězdy existuje maximální rychlost, kterou se mohou otáčet kolem své osy, tzv. "kritická rotace". Jestli hvězdy překročí kritickou rotaci, odstředivá síla převáží nad vnitřní gravitační sílou, která drží hvězdu pohromadě.

 

"Jestli se hvězdy dostanou k limitní rychlosti, tak se začnou rozpadat," řekl Jason Aufdenberg, z observatoře NOAO v Tucsonu v Arizoně (National Optical Astronomy Observatory). Hlavním důsledkem rychlé rotace Vegy je, že na rovníku je o téměř 23% „tlustější“ (rovníkový průměr) než „vyšší“ (polární průměr). A kvůli tomuto elipsovitému tvaru není gravitace stejná na celém povrchu hvězdy.

 

"U elipsoidu je gravitace nižší na rovníku, protože rovník je od středu ve větší vzdálenosti," vysvětluje Aufdenberg.

 

Gravitace také ovlivňuje množství energie (tok), kterou hvězda vyzařuje. V oblastech, kde je gravitace nízká (např. na rovníku) bude i tok nízký. To způsobí rozdíl teplot mezi hvězdným rovníkem a póly a vědci to nazývají gravitační ztemněním. V případě Vega gravitační ztemněním způsobuje, že teplota na rovníku je nižší asi o 2.200°C (4.000°F) než na pólech.

 

Objev byl prezentován 10. ledna na 207. konferenci Americké astronomické společnosti AAS (American Astronomical Society), která se konala ve dnech 8. až 12. ledna 2006 ve Washingtonu, DC.

 

Astronomové nemohou pozorovat rovníkové „ztloustnutí“ Vegy přímo, protože Vega je k Zemi natočena pólem.

 

„Nové poznatky, odvozené z teplot hvězdy, by mohly ovlivnit názor vědců na cirkumstelární disk Vegy,“ řekl Aufdenberg. Mnoho vědců se zajímá o tento prachoplynný disk u Vegy vzdálené „jen“ 26 sv.l.,  protože podobné disky se nacházejí i u dalších hvězd. Cirkumstelární disky vznikly pravděpodobně při srážkách kamenných objektů (planetek), které tvoří výchozí materiál pro formování planet a hvězd.

 

Zdroj:
http://ww.space.com/scienceastronomy/060110_vega_cool.html
http://www.space.com/scienceastronomy/brightest_stars_030715-5.html
http://www.astro.wisc.edu/~dolan/constellations/constellations.html
http://www.aas.org

 

Datum: 11.01.2006 21:47
Tisk článku

Související články:

Radikální kosmologie: Je náš vesmír plný tachyonů?     Autor: Stanislav Mihulka (19.04.2024)
Americké vesmírné síly a Astroscale U.S. vyvíjejí orbitální tanker     Autor: Stanislav Mihulka (04.04.2024)
Baryonové akustické oscilace údajně podporují vesmír starý 26,7 miliard let     Autor: Stanislav Mihulka (19.03.2024)
Gigantická nadkupa galaxií Einasto váží jako 26 biliard Sluncí     Autor: Stanislav Mihulka (16.03.2024)
Nový hypotetický objekt nestar je jako cibule. Gravastar uvnitř gravastaru     Autor: Stanislav Mihulka (20.02.2024)



Diskuze:

diskuze výhradně pro rozumné lidi www.racional.eu

Petr Pavel2,2015-03-24 14:45:04

Kolik uživatelů fóra je potřeba na výměnu žárovky?
-- 1 uživatel vymění žárovku a napíše příspěvek o tom, že vyměnil žárovku.
-- 3 uživatelé na to, aby napsali o podobných zkušenostech o výměně žárovky a o tom, jak různě mohou být žárovky vyměňovány.
-- 6 uživatelů k upozornění na to, jak nebezpečné může vyměňování žárovky být.
-- 1 uživatel k tomu, aby přesunul téma do sekce "Světlo".
-- 2 uživatelé na obhajobu toho, že téma mělo být přesunuto do sekce "Elektrické spotřebiče".
-- 5 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby v příspěvcích, týkajících se předchozích příspěvků o výměně žárovky.
-- 5 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby uživatelů, kteří poukazovali na gramatické chyby
-- 5 uživatelů, aby napsalo, že všichni uživatelé, jenž udělali gramatickou chybu, si mají znovu odchodit základní školu
-- 5 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby uživatelů, kteří posílali zpět do základní školy (a ti se budou bránit tím, že rychlý chlapci je správně, protože jsou v jejich nářečí mladý chlapci)
-- 4 uživatelé na to, aby se dohadovali, jestli se má říkat "žárovka" nebo "výbojka".
-- 2 uživatele "průmyslové profesionály", kteří budou všechny informovat o tom, že správný termín je "světlo".
-- 2 uživatele, kteří o sobě budou prohlašovat, že jsou také odborníci z průmyslu a že výraz "žárovka" je naprosto správný.
-- 5 uživatelů na to, aby se dohadovali, jestli jsou lepší klasické žárovky nebo rtuťové výbojky
-- 1 uživatel, který bude o sobě prohlašovat, že je doktor přírodních věd s červeným diplomem, a proto ví, že rtuť není jedovatá a jedovatost rtuti je jen mýtus.
-- 2 uživatele na to, aby upozornili, že toto není diskuze o pravopisu, ať přejdou do diskuze o pravopisu
-- 5 uživatelů na to, aby všechny ostatní informovali o tom, že diskuze o žárovkách není diskuze o žárovkách, ať ostatní laskavě pokračují v diskuzi jménem "Jaký monitor a vypalovačku?", která o žárovkách je.
-- 5 uživatelů k obraně příspěvků této diskuze, kteří budou říkat že všichni používáme žárovky a proto jsou ty příspěvky vlastně relevantní.
-- 2 feministky, aby upozornili na to, že ženy šroubují žárovky daleko lépe, než muži
-- 5 uživatelů ke vkládání příspěvků s odkazy, kde mohou ostatní uživatelé vidět různé druhy žárovek.
-- 4 uživatele, kteří napíšou příspěvky se správnými odkazy.
-- 6 uživatelů, kteří budou odkazovat na všechny příspěvky napsané od počátku až do současnosti, kompletně je citovat a to včetně všech hlaviček a podpisů, a nakonec do svého příspěvku přidají "Já taky"
-- 7 uživatelů, kteří budou psát skupině uživatelů, která dlouho nepsala, že nepíšou, protože nemůžou oponovat jejich názorům.
-- 4 uživatelé, kteří budou říkat "A neřešilo se tady tohle před chvílí?".
-- 9 uživatelů, kteří budou říkat "nejdřív hledej, než se tady budeš ptát na něco o žárovkách" a dají link na vyhledávání googlu s dotazem výměna žárovek, ve kterém google vyhodí jen odkazy na různé podstránky diskuze, ze které byl uživatel odkázán k vyhledávači.
-- 1 uživatel, který se zeptá, jak vyměnit kolo u auta.
-- 5 ekologů, aby nás varovalo, že žárovky způsobují extrémní globální oteplení, jenž do pěti let uvaří veškerý život na planetě
-- 8 opravdu přínosných uživatelů, kteří úplně každého uživatele do posledního musí upozornit na to, že je směšný. A každého jednotlivce musí na tuto veledůležitou informaci upozornit v samostatném příspěvku.
-- 1 administrátor, aby zablokoval uživatele za to, že si dovolil si stěžovat na šikanu jiným uživatelem
-- 1 uživatel, který byl doposud skrytý a bude reagovat na prapůvodní první příspěvek, který byl napsán před půl rokem, takže všechen ten cirkus se bude opakovat.

U nás to takto nikdy vypadat nebude, nebojte!
www.racional.eu diskuze jen pro rozumné lidi

Odpovědět

Licence obrázku

Jirka,2006-01-12 16:42:51

Drazí autoři, Osel je dobrý server, všechna čest. Teda až na to odpudivé uživatelské rozhraní. Ale to teď kritizovat nechci. Je pravda, že už je takovým zvykem kopírovat z webu, co to dá, autorská práva sem, autorská práva tam. Ale že bude za těžko alespoň napsat zdroj obrázku, to jsem nečekal. http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Praezession.png

Odpovědět


GFDL

KillerZero,2006-01-15 20:16:17

Ten obrázek je šířitelný pod GFDL, takže nevidím problém

Odpovědět

Nunki, summer star

Vašek,2006-01-12 09:15:17

I v létě můžeme při troše štěstí spatřit lecos z jižní oblohy, například Nunki (sigma Sagittarii). Jinak je článek O.K.

Odpovědět


letní obloha

Mirka,2006-01-12 10:46:04

Těch souhvězdí z jižní oblohy můžeme vidět samozřejmě i v létě daleko více, protože Česká republika neleží na pólu, ale na 50°s.š., tak stále vidí kousek pod světový rovník. Ale poněvadž jsou nízko nad obzorem a v létě noc nic moc, k tomu osvětlení ve městech, tak většinu lidí tato souhvězdí neupoutají, pokud si jich vůbec všimnou (možná načervenalý Antares v souhvězdí Štíra). Zatímco v zimě Sírius a souhvězdí Oriona málokdo přehlédne.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz