Rána bych zrušil  
Kdo je na tom lépe. Ten kdo celou noc nespal, nebo ten, kdo právě vyskočil z postele? Jestli vsázíte na ranní ptáče, tak jste vedle. Čerstvě probuzený člověk má výkonnost těžkého opilce.

 

Kenneth Wright, University of Colorado v Boulderu.

Ranní ptáče dál doskáče. Jiří Suchý k tomu dodává: "Ale náš kocour tvrdí, že po ránu jsou ptáci nejblbější." Kocour má pravdu.
Potvrzuje mu ji studie v nejnovějším čísle prestižního amerického lékařského časopisu Journal of American Medical Association (JAMA - česky obvykle vyslovováno mazlivě jako "jáma", na Moravě a Slovensku možno aj "jama").

 

Zvětšit obrázek
Jenom nebudit. To je pak hrůza.

Kenneth Wright z University of Colorado v americkém Boulderu s jeho spolupracovníci sledovali duševní výkonnost lidí, kteří po šest nocí spali nejméně 8 hodin a pak byli hned po probuzení probuzeni testu posuzujícímu duševní výkonnost. Řešili poměrně nesuché početní úlohy.

 

Závěr je jasný. První tři minuty po procitnutí jsme prakticky "nepoužitelní". Kdo má kliku, ten se z ranního obluzení probere do deseti minut. Ovšem jsou jedinci, kterým mozek nepracuje na plné obrátky ani po dvou hodinách. Tento "ranní útlum" je tak hluboký, že překoná dokonce i útlum vyvolaný 24hodinovým bděním. A ten není rozhodně zanedbatelný, protože je plně srovnatelný se stavem opilosti. Nejhůře se nám budí mozek v oblasti kůry čelních laloků. Právě v této oblasti mozku jsou centra důležitá pro řešení složitých problémů, pro emoce a složitější myšlenkové pochody. Jaký div, že jsem po ránu obvykle bez nálady a máme co dělat, abychom si při čištění zubů kartáčkem nevypíchli oko.

 


 

Zvětšit obrázek
Probudit se, sednout za volant a řítit se ulicemi na místo neštěstí. To je denní chleba řidičů sanitek i hasičských vozů. Přitom v prvních minutách po probuzení mozek ani moc neví, co dělá.

Zjištění Wrightova týmu má praktické využití v medicíně a dalších oborech. Lékař na noční službě si ve volné chvilce může zdřímnout. Jenže v té chvíli mu mohou přivézt pacienta, na jehož záchranu potřebuje mít všech pět pohromadě. Riziko chyby je v takových okamžicích poměrně vysoké. Wright je přesvědčen, že se to týká hlavně mladých lékařů, tzv. rezidentů, kteří často slouží více než 80 hodin týdne a sem tam si prostě musí "hodit šlofíka".

 

 

Zvětšit obrázek
"Rána bych zrušil." Jarek Nohavica.

Bezprostředně po probuzení mohou mít například problémy se správným spočítáním dávky léku. Chyba může mít fatální následky. V podobných situacích se ocitají ale i řidiči sanitek nebo hasičských vozů, kteří bezprostředně po probuzení z ukradené chvilky spánku usedají za volant. Wrightův pokus se týkal lidí, kteří spali šest nocí nejméně po osmi hodinách. Lékaři a další pracovníci ve směnných provozech ale často trpí dlouhodobým nevyspáním. U nich může být "syndrom ranního ptáčete" ještě hlubší a delší.  Na druhé straně se zdá, že ledacos zvládneme motivací. Po probuzení požárním alarmem jsme nabuzeni tak, že se útlum nemusí vůbec projevit.

Pramen: JAMA


 

Datum: 12.01.2006 13:47
Tisk článku

Související články:

Nespavci – 120 hodin spánkové deprivace     Autor: Radkin Honzák (22.03.2012)
Test na nevyspalost     Autor: Jaroslav Petr (17.12.2006)
Deprese, genialita a strnadci     Autor: Josef Pazdera (17.07.2004)
Chrápání a libido?     Autor: Josef Pazdera (05.08.2002)



Diskuze:

Drastické probuzení

hašoun,2006-01-18 23:23:20

Některé myšlenky z článku mohu potvrdit z praxe výjezdového hasiče. Po probuzení z té tvrdší fáze spánku (většinou brzo po usnutí) často následuje takzvaný skok do zdi (to je v případě, že doma vystupujete z pelechu například vlevo a na hasičárně vpravo). Následně trvá několik drahocených vteřin, než člověku docvakne, že je vlastně v práci, že se po něm chce, aby se zvednul, aby doběhl k tyči skluzu, aby se jí správně chytil a dole zabrzdil a nastoupil do toho správného auta (každou směnu se většinou mění). Asi si těžko dovedete představit to úsilí tohle zvládnout. Normálnímu člověku se to stane vyjímečně, snad jen když ho v noci překvapí zloděj, narazí kamion do domu a podobně, takže opravdu málokdy.

A teď si představte, že řidič hasičského náklaďáku vyjíždí na plný plyn. Výjezd musíme zvládnout do dvou minut (většinou dřív) a tak při zmiňované třetí minutě jsme již v prvních zatáčkách. Pak naštěstí nastupuje první adrenalin a vyřeší úplné probuzení.

To jen kdyby hasičům někdo záviděl, že v noci jsou placeni jako za pohotovost na pracovišti a můžou se válet. Jedna taková zkušenost člověka většinou ze závisti vyléčí.

Přeji vám klidný, nerušený spánek a hlavně pozvolné probouzení.

Odpovědět

A co hudba?

Karol Bujacek,2006-01-16 20:55:51

A co prebudzanie hudbou? Ma s tym niekto skusenosti? Pred par rokmi som ako budik pouzival postupne sa zosilnujucu hudbu a myslim, ze to bolo celkom prijemne. Ked zazvoni budi a priserne pisti, alebo zvoni tak je clovek nuteny vstat a vypnut ho. Ale ked hra hudba takej hlasitosti, aby nerusila susedov a zaroven tak hlasno, ze ju je pocut - vtedy clovek moze este chvilu lezat v posteli a 'dospat' sa do zobudenia ... Aspon to je moj nazor.

Odpovědět

On / Off

Jirka,2006-01-15 22:59:21

Zalehnout, vypnout, spát "předpisově" max. 5 hodin, probudit, hned nabootovat na 100%. Kéž by to šlo ;-) Hned bych si takový matrixový stroječek koupil.

Odpovědět

Aha... !

Dero,2006-01-12 23:00:33

Takže už Nohavica. Děkuji, autore, od opiček jste ušel velký kus cesty. :o)

Odpovědět


malý krok pro Word, velký pro autora

jarda petr,2006-01-13 07:26:21

I když se budím celkem bez problémů, přeci jen bývá příprava článků pro Osla občas poznamenána hektickým tempem psaní a poněkud nestandardní denní dobou jejich vzniku. Word s korekcí pravopisu mi sice pohlídá vyjmenovaná slova, ale zase napáchá jiné škody - například "opraví" jméno Nohavica na Nohavice. On písně severomoravského barda neposlouchá. Mou chybou je, že si toho ani při trojím čtení textu nevšimnu. Joska Pazdera toho sice vychytá hodně, ale také není "oko Šivovo", aby zvládl úplně všechno. Všem, kteří mě na chyby upozorňují, srdečně děkuji. A těm, kdo mi je dokonce prominou, jsem neskonale vděčný. Panu Nohavicovi, pro případ, že by nás četl nebo se to k němu doneslo, se moc omlouvám.

Odpovědět

...proc jste....

Jara,2006-01-12 22:21:52

...proc jste probuh uverejnili k clanku obrazek toho vyzkumnika hned kdyz rano vstane.....proc jste si ho nevyfotografovali po probuzeni, oholeni, navstevy zachodu???....Vas Jara Cimrman

Odpovědět

Záleží na fázi

Martin,2006-01-12 14:34:09

Záleží na fázi, kdy je spící člověk probuzen. Pokud budíme unavenou osobu z hlubokého spánku (NREM), tak to jde velmi těžko (někdy nestačí ani silný zvuk) a dotyčný je pak opravdu nepoužitelný. V prvních sekundách má okno, neví kde se nachází, neví co má dělat, atd. Pak se to průběžně zlepšuje. Pokud má spící osoba navíc spánkový dluh a nepravidelný spací rytmus, tak může mít zkažený i celý den. Člověk je pak nevýkonný, nic jej nebaví, na nic si netroufá, moc nevnímá, je to takový polobdělý stav.

Pokud se ovšem spáč vzbudí během REM fáze spánku, je poměrně čilý a kupodivu mu stačí i méně spánku. Vyrábí se i budík, který se již několik desítek minut před probuzením začne postupně rozsvěcovat a spáč se vzbudí sám, když dojde do REM fáze a začne vnímat vyzařované světlo. Pak se probudí zcela přirozeně. Nevýhodou je nemožnost přesného načasování.

Z praxe nočních směn vím, že pokud je čověk opravdu unaven, krátký spánek hodně pomůže, ale musí mít určitou délku. Nejlépe násobek periody bdělý stav/REM->NREM->REM, což je tuším kolem 90 minut, ale záleží na mnoha okolnostech.

Odpovědět


REM?

Archimedes,2006-01-12 17:57:15

To mi trochu nesedi s tim, co znam ze sve zkusenosti. Nejhorsi je pro me, kdyz me nejaky vnejsi podne necekane vzbudi ve chvili, kdy se mi neco zda - to by tedy mela byt REM faze. Po takovem probuzeni jsem s prominutim uplne blbej obvykle 1-2 hodiny a definitivne se zmatorim kolem obeda. Resenim je to probuzeni do sna zase "prespat", tak tu hodinku, pak to odezni. Kdyz me ale neco vzbudi v jine fazi (ale to zas musi byt poradny podnet, uz se mi stalo, ze jsem uspesne ignoroval budik, ktery vzbudil souseda o dve zdi dal), proberu se vyrazne rychleji.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz