Diabetes z plastu?  
Tváří se jako estrogen a u buněk navozuje stav tuposti - přestávají reagovat na podněty, které k nim organismus vysílá prostřednictvím insulinu. Řeč je o látce BPA, která je součástí polykarbonátů.

Syntetickou sloučeninu nazývanou bisfenol-A (zkráceně BPA), známe například jako součást nosičů CD a DVD, ale používá se také jako tmel ve stomatologii, nosíme si v ní v podobě plastikových obalů domů nákupy,  je složkou jednorázových nádob v nichž ohříváme jídlo v mikrovlnkách, používá se k vnitřnímu ošetření povrchu konzerv, je součástí vnitřních vrstev obalů na potraviny a nápoje, a všude tam, kde se snažíme bránit styku potravin s kovem a nebo se vzdušným kyslíkem. 

 

Bisfenol A se připravuje chemickou reakcí fenolu s acetonem v kyselém prostředí:

 

bisfenol

 

Předchozí studie poukázaly na to, že bisfenol-A se chová jako pohlavní hormon - estrogen.

Také se ví, že tato sloučenina může přecházet do jídla a že v lidské krvi  se stává běžně zjišťovanou látkou. 

 

Není to dávno, co jsme na Oslovi informovali o výsledcích pokusů prováděných v Americe, kde dávali myším BPA v množství, které činilo jen jedno procento množství, které je považováno v USA za množství bezpečné. Ukázalo se, že i tak tato látka dokázala čtyřikrát zvýšit růst buněk ve struktuře zvané vrcholový pupen v rozvíjející se mléčné žláze. Podle bioložky z Bostonu zmnožení buněk této tkáně s sebou nese riziko vzniku rakoviny prsu. 
Pokud se dostane do kontaktu s touto látkou plod (v době intrauterinního vývoje), změní to vývoj buněk jeho mléčné žlázy a má "zaděláno" na vznik nádorového bujení, které se objeví až v dospělém věku.

 

 

S bisfenolem A se řada z nás setkává od útlého věku neboť je v polykarbonátových láhvích pro kojence, hračkách,...

V tomto článku se ale nyní soustředíme na závěry studie španělských výzkumníků. Ti  dávají přicházejí s teorií, že rozšířené používání této látky souvisí se vznikem snížené reaktivity na insulin a s globálním epidemickém šíření diabetu.  Španělé nešli ve svém bádání naslepo. Z pokusů prováděných s BPA ve zkumavkách již dříve vyplývalo, že bisfenol A působí na buňky pankreatu tak, že je stimuluje k tvorbě insulinu, tedy k produkci hormonu regulujícího hladinu glukózy v krvi.

Výzkumný pracovník Angel Nadal z Miguel Hernández University ve španělském Elche, se dal do zkoumání účinků bisfenolu-A na živých organismech. Použil k tomu myši. Dospělým myšákům injekčně vpravoval do jejich těl rostlinný olej s bisfenolem a myšákům z jiné skupiny rostlinný olej s odpovídajícím množstvím přirozeného samičího hormonu estradiolu. Zvířata dostávala v průběhu čtyř dnů celkem osm dávek.

 

Bisfenol se stal běžnou součástí našeho života.

Do třiceti minut po každé injekci měla zvířata v obou skupinách nezvykle nízké koncentrace glukózy v krvi. Výsledky pokusu jsou publikovány v lednovém čísle odborného časopisu Environmental Health Perspectives. Ukázalo se, že chemikálie bisfenol-A působí na nedávno objevené estrogenové receptory, které na svém povrchu mají buňky pankreatu. Jejich působení na tyto receptory vede k tomu, že buňky zahájí enormní tvorbu insulinu a uvolňují jej do krve.
Opakované dávky bisfenolu-A, stejně jako několik dnů trvající předávkování přirozeným estrogenem, vedlo k tomu, že si organismus vůči těmto podnětům vytvořil jakousi obranu - přestal je vnímat. Vzniká před-diabetický stav při kterém tkáně ztrácejí citlivost a na normální hladinu insulinu přestávají reagovat. Podle Nadala se na tomto stavu podílí změna receptorů, které mají buňky na svém povrchu, stejně jako změna struktur, které jsou v jádře buněk. 

 

Bisfenol A je podle Nadala pěkný prevít. Nejen že může navozovat rakovinu prsu, ale zdá se, že by mohl přispívat k lavinovému šíření diabetu. Závěrům španělského týmu nahrávají i pokusy jiných pracovišť, které zase dokládají, že bisfenol A má prsty  v obezitě. Pokud se s ním setkají zvířata v útlém věku (třeba i v děloze), stávají se z nich v dospělosti jedinci obézní. A obezita, jak známo, s diabetem úzce souvisí.

 

 Pramen: Environmental Health Perspectives 114 (January):106-112, 2006

Datum: 23.01.2006 10:11
Tisk článku

Související články:

Lidský inzulin z mléka GMO krávy     Autor: Dagmar Gregorová (16.03.2024)
Navozuje ionizující záření diabetes?     Autor: Josef Pazdera (17.10.2023)
Na důsledky obezity chlad nebo maresin     Autor: Dagmar Gregorová (05.07.2022)
Onemocnění covidem zvyšuje riziko cukrovky     Autor: Dagmar Gregorová (04.04.2022)
Čo sa nám vykľulo z nových antidiabetík     Autor: Matej Čiernik (13.10.2021)



Diskuze:

BPA je bezpečný

Jan Hyršl,2009-02-07 22:56:36

BPA je bezpečný

Jan Hyršl 07.02.2009 v 22:44


Vážení přátelé, musím konstatovat, že skutečnost týkající se BPA je jiná. Jedná se o jednu z toxikologického hlediska desítky let nejstudovanějších látek, používanou bez problémů a dopadů v praxi již 50 let.
Vloni znovu EFSA,FDA a japonské ministerstvo zdravotnictví potvrdilo, že se jedná o látku bezpečnou. Přesto jsou nastavené migrační limity neuvěřitelně nízko, navíc se stonásobnou bezpečností. Abyste se tomuto limitu jen přiblížili,museli byste pozřít zhruba 300 kg balených potravin nebo vody denně. Nicméně stále se pracuje na zpřesnění dat a to seriozním spůsobem, jak to zajišťuje EFSA, FDA a podobné odovědné agentury a nebo neodpovědné jako např. týmy některých univerzit, které jsou kvůli grantům jsou ochotni používat způsoby Dr Mengeleho a vstřikovat myším do mozku neadekvátní koncentrace(i voda Vás takhle zabije) nebo voperovat vstřikovací čerpadlo opicím do varlat a provádět totéž. Přičemž BPA se může do organismu dostat především trávicím traktem nebo do plic.Navíc hodnocení je oprováděno způsobem odporujícím dobré laboratorní praxi a odborníky zásadně kritizovanými pochybnými statistickými metodami. V současné době je to i alarmistický boom s PC baby lahvemi atd. Tyto všechny aféry jsou většinou politickými a jednak hrubě výdělečným cílem(granty)motivované poplašné zprávy.
Mimochodem stejné množství hormonálně podobných látek dostanete do těla, když sníte 1kg karotky.

Viz ofic. EU stanovisko níže.



European Food Safety Authority Reaffirms Safety of
Bisphenol A in Food Contact Products

July 30, 2008


Summary

The European Food Safety Authority (EFSA) has released an update that confirms the validity of their recent assessment of bisphenol A and reaffirms the safety of consumer products such as baby bottles, water bottles and food containers made from polycarbonate plastic and epoxy resins.

The update was conducted to more fully evaluate the capability of adults and infants to metabolize and eliminate bisphenol A. Based on review of the most recent information on the way that bisphenol A is processed in the body, EFSA concluded that infants and children have sufficient capacity to convert bisphenol A to the same biologically inactive metabolites that are efficiently formed in adults. Exposure of the fetus to bisphenol A would be negligible due to the maternal capacity to convert bisphenol A to the same metabolites.

Since people are exposed to bisphenol A at levels well below the Tolerable Daily Intake set by EFSA, these findings also reaffirm the conclusion that bisphenol A is not a risk to human health at the low levels to which people, including infants and children, might be exposed from use of consumer products. This conclusion is consistent with and supports several other evaluations of bisphenol A that have been completed this year.

Who is EFSA and What Did They Do?

The European Food Safety Authority (EFSA), established by the European Parliament in 2002, provides the European Commission, the European Parliament and the European Member States with a sound scientific basis for legislation and policies related to food safety. Included in the scope of EFSA’s work are assessments of the safety of food packaging and other materials that contact food.

On July 23, 2008, EFSA released an update to a comprehensive safety assessment of bisphenol A that was published by EFSA in early 2007. Bisphenol A is a substance of interest to EFSA since it is primarily used to make polycarbonate plastic and epoxy resins, both of which are used in food contact products such as baby bottles, water bottles and food containers. The assessment was conducted by one of EFSA’s expert panels, consisting of independent scientific experts from across the European Union.



Why Did EFSA Update their Safety Assessment?

In its 2007 assessment, EFSA established a Tolerable Daily Intake (TDI) for bisphenol A of 50 micrograms/kg bodyweight/day and concluded that people are exposed to bisphenol A at levels well below the TDI. This assessment strongly supports the safety of consumer products made from polycarbonate plastic and epoxy resins.

A key aspect of the earlier assessment is that there are significant differences between humans and rodents; specifically that people metabolize and excrete bisphenol A from the body far more quickly than do rodents. These differences further limit the relevance for human risk assessment of rodent studies that report health effects at low doses of bisphenol A.

Although it is well established that adults have the capability to efficiently metabolize and quickly excrete bisphenol A, the capability of the fetus and infants to process bisphenol A in the same way has been questioned by some scientists. The update to the EFSA assessment was specifically aimed at addressing these questions.

What Were the Findings of the Updated Assessment?

After review of the most recent information available on the way that bisphenol A and related substances are processed in the body, EFSA confirmed that their earlier safety assessment remains valid. In particular, the previously established TDI “provides a sufficient margin of safety for the protection of the consumer, including foetuses and newborns.”

Confirmation of the earlier assessment was supported by a number of key findings that address recent questions on the capability of the fetus and infants to metabolize bisphenol A:

• The human body rapidly metabolizes and eliminates bisphenol A from the body after exposure.
• Exposure of a human fetus to free bisphenol A would be negligible due to the maternal capacity to convert bisphenol A to biologically inactive metabolites.
• Infants and children have sufficient capacity to convert bisphenol A to the same metabolites as adults at doses below 1 milligram/kg bodyweight/day, which is 20-times higher than the TDI. As reported in the earlier EFSA assessment, exposure of infants and children to bisphenol A is well below the TDI, resulting in a large margin of safety.
• Although one recent study suggested that neonatal mice do not efficiently metabolize bisphenol A, the EFSA expert panel found that no conclusions could be drawn from this study due to many study design limitations.
• Because of metabolic differences between humans and rodents, exposure to free bisphenol A in adult, fetal and neonatal rodents will be greater than in humans. As a result, rodents are more susceptible to bisphenol A induced toxic effects than humans.
Overall, the assessment strongly reaffirms the conclusion that human exposure to trace levels of bisphenol A from use of consumer products is not a risk to human health, including the health of infants and children.

How Does the EFSA Assessment Compare with Other Recent Evaluations?

In recent years, many scientific and government bodies around the world have examined the scientific evidence supporting the safety of bisphenol A. The findings of the updated EFSA assessment are consistent with and further support the conclusions of many earlier evaluations that bisphenol A is not a risk to human health at the low levels to which people might be exposed.

In addition to the updated EFSA assessment, three other evaluations of bisphenol A with consistent conclusions have been completed in 2008:

• A European Union risk assessment, dated April 2008, has been comprehensively updated to include new scientific information available since the original assessment was published in 2003.
• In February 2008, NSF International published their evaluation of bisphenol A to support derivation of a Reference Dose, which is equivalent to a TDI.
• A weight-of-the-evidence evaluation of low-dose reproductive and developmental effects of bisphenol A conducted by an expert scientific panel, , updated again to include the most recent scientific information, concluded: “The weight of evidence does not support the hypothesis that low oral doses of BPA adversely affect human reproductive and developmental toxicity.”
As described in the updated EFSA assessment, bisphenol A is metabolized to bisphenol A-glucuronide along with smaller amounts of bisphenol A-sulfate, both of which have no known biological activity and have been shown to not be estrogenic. Unmetabolized (or free) bisphenol A, which is weakly estrogenic, is the biologically active form.
The updated European Union risk assessment report is available at http://ecb.jrc.it/DOCUMENTS/Existing-Chemicals/RISK_ASSESSMENT/ADDENDUM/bisphenola_add_325.pdf. A summary of the original 2003 assessment is available at http://ecb.jrc.it/DOCUMENTS/Existing-Chemicals/RISK_ASSESSMENT/SUMMARY/bisphenolasum325.pdf and the full report is at http://ecb.jrc.it/DOCUMENTS/Existing-Chemicals/RISK_ASSESSMENT/REPORT/bisphenolareport325.pdf.
NSF International (http://www.nsf.org) is an independent, not-for-profit, non-governmental organization that is the world leader in standards development, product certification, education, and risk-management for public health and safety.
Willhite, C. C., Ball, G. L., and McLellan, C. J. 2008. Derivation of a bisphenol A oral reference dose (RfD) and drinking-water equivalent concentration. Journal of Toxicology and Environmental Health, Part B. 11(2):69-146. The complete paper is available at http://dx.doi.org/10.1080/10937400701724303.
Goodman, J. E., McConnell, E. E., Sipes, I. G., Witorsch, R. J., Slayton, T. M., Yu, C. J., Lewis, A. S., and Rhomberg, L. R. 2006. An Updated Weight of the Evidence Evaluation of Reproductive and Developmental Effects of Low Doses of Bisphenol A. Critical Reviews in Toxicology. 36:387-457. For a summary of this study, see http://www.gradientcorp.com/coinfo/RiskBull.html.
Gray, G. M., Cohen, J. T., Cunha, G., Hughes, C., McConnell, E. E., Rhomberg, L., Sipes, I. G., and Mattison, D. 2004. Weight of the evidence evaluation of low-dose reproductive and developmental effects of bisphenol A. Human and Ecological Risk Assessment. 10:875-921. For a description of this study and a link to the full paper, see http://www.bisphenol-a.org/whatsNew/20040903Harvard.html. For information on a new weight of evidence evaluation, see http://www.bisphenol-a.org/whatsNew/20060619.html.
Goodman, J. E., Witorsch, R. J., McConnell, E. E., Sipes, I. G., Slayton, T. M., Yu, C. J., Franz, A. M., and Rhomberg, L. R. 2008. Weight-of-evidence evaluation of reproductive and developmental effects of low doses of bisphenol A. Critical Reviews in Toxicology. In Press.

Odpovědět

Jak dál?

JosefŽ,2006-02-07 23:02:20

Již v roce 1986 jsem slyšel od seshora dobře informovaného /ústředních politických orgánů - samozřejmě/ lékaře, že novorozenec z roku 1945 přenesený v čase o 40 let do budoucnosti by při veškeré péči žil jenom tři dny! Samozřejmě nebyl vinen socialistický tábor! Je hrozivé a skličující sledovat vzestup /či pád?/ naší civilizace. Nejsem katastrofista, pesimista nebo škarohlíd - ale co a jak dál? Zřekneme se všeho, na co jsme si zvykli /jídlo, oblečení, zábava, bydlení aj - všechno to, co nám usnadňuje a zpestřuje život? Asi nikdo z nás by se nechtěl vrátit - v čase - do dob, kde by sice bylo všechno zaručeně zdravější. Navrhnete osvětu, nebo rezignaci? Váš JosefŽ / před nedávnem jsem se podepisoval Josef při diskusích např o evoluci/.

Odpovědět

Bisfenol určitě není sám

Vojta,2006-01-25 00:40:29

Bisfenol je možná příčinou epidemie diabetu. Kdy nám "věda" představí příčiny klesající plodnosti žen i mužů, těžkých poruch imunity, alergií, hypertenze, hypercholesteromie a dalších. Za naprostý dilentantismus pokládám například promarněné hodiny TV vysílání "ekologicky" zaměřených pořadů, které stále dokola omílají problém Temelína a odpadků na nepravém místě. Kdy už proboha někdo řekne těm desetitisícům venkovských babiček, že spálit rozkřápaný PVC kbelík v plotně je sice zahřeje, leč zamoří vzduch na této planetě zcela nevratným způsobem masívní dávkou dioxinů?!? Že tak vlastně vyvražďují svá milovaná vnoučata. A kdo sdělí dvěma a půl miliardě donedávna negramotných Číňanů, Indů, Pákistánců,... že pálením polychlorovaných uhlovodíků na domácích topeništích nám všem uvazují smyčku na hrdlo. Čím však ti chudáci mají topit, když všechny lesy už dávno spálili! Tak jen víc podobných výzkumů, ať víme, kde soudruzi z NDR chybovali.

Odpovědět

Tak to je nářez

edison,2006-01-24 10:16:44

Takže balená voda nejenže není zdravější, než vodovodní, ale je dokonce zabalena ve škodlivém obalu. - Není nad starostlivé maminky, co svým dětem kupují jen to nejlepší...

Odpovědět


Uvolňování

josef,2006-01-24 11:13:07

K uvolňování významnějšího množství bisfenolu by mělo docházet až při zvýšené teplotě (například při ohřívání v mikrovlnce). Sporným bodem na současné úrovni poznání je definice "významného množství" s dopadem na zdraví. Na to však může poskytnout odpověď jen další výzkum v oblasti fyziologických účinků této látky.

Odpovědět


"kvazi" estrogeny

pavelp,2007-08-27 17:07:04

Nejsem odborník a právě proto už několik let žiju v domnění (inspirovaným různými odbornými či populárními články), že vpodstatě většina umělých produktů organické chemie má mnoho vlastností estrogenu. Takže situace by měla být ještě daleko více na pováženou než naznačuje tento článek.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz