Elvis žije aneb odepsaný datel se vrátil  
Datel císařský si své jméno bezesporu zaslouží. Je to impozantní opeřenec. Celé generace milovníků přírody jej ale znaly jen z fotografií a muzejních exponátů. Šplhavec obývající bažinaté lesy na jihu USA byl déle než půl století považován za vyhynulého. Nedávno jej vědci objevili v bažinatém pekle polozatopených pralesů Arkansasu.

 

 

Datel císařský Campephilus imperialis

Kmotřenec krále rokenrolu
O znovuobjevení datla císařského se přičinil tým ornitologů z Cornell University. Poslední pozorování z území Spojených států pocházelo z roku1944. Malá populace těchto půl metru dlouhých datlů s jasně červenou chocholkou a impozantním zobanem se do osmdesátých let udržovala na Kubě. Objev datla císařského na území USA byl ale pro ornitology takovým šokem, že dali prvnímu zpozorovanému ptáku jméno Elvis.

 


Za „kmotra“ mu šel Elvis Presley, který zemřel v roce 1977. Někteří fandové ale tvrdí, že viděli „krále rokenrolu“ dávno po jeho údajné smrti. Navíc se skutečný Elvis  narodil v deltě Mississippi, nedaleko pralesa Big Woods, kde se měl údajně objevit i jeho ptačí kmotřenec. Také o datlu císařském kolovaly pověsti, že je tu a tam někdo zahlédl. Jenže seriózní ornitologové věnovali šuškandě asi tolik pozornosti co zprávám o údajných setkáních s Elvisem Presleyem.


Nejvíce zpráv o výskytu nádherného datla přicházelo z přírodní rezervace White River asi 75 kilometrů jižné od místa, kde byl nakonec průkazně pozorován. Zahlédla jej tam údajně i bioložka Mary Scottová, která zprávu o pozorování datla císařského umístila na své osobní webové stránky. Tam na ni narazil redaktor ornitologického časopisu Tim Gallagher a odjel si ji ověřit přímo na místo. V únoru roku 2004 byl i Gallagher přesvědčen, že vyhynulého datla viděl. Zajel proto na Cornell University a tamější zoologové vedení Johnem Fitzpatrickem zahájili s pomocí místních amatérských ornitologů v bažinatých lesích Arkansasu velkou pátrací akci.

 

Zvětšit obrázek
Možná ještě žije v pralesích Arkansasu …

 

Hlas jako důkaz
V zimě 2004/2005, když ze stromů opadalo listí, vyrazili profesionálové i amatéři do lesů pátrat po datlovi císařském. Věšeli na stromy modely tohoto ptáka, aby k nim přilákali přežívající datly. Po celé dny pořizovali zvukový záznam z nejrůznějších míst v naději, že zachytí volání datla nebo jeho typické bušení do dřeva mrtvých stromů.

 

Zvětšit obrázek
… společně s „Velkou nohou“ Bigfootem.


Vše nápadně připomínalo akci, kterou zorganizovala v roce 1924 rovněž Cornell University a kterou vedl  ornitolog Arthur Augustin Allen. V té době byl datel císařský považován rovněž za vyhynulého, ale Allenovi se povedlo vyfotit pár datlů v pralesích Floridy.
Allenovi následovníci měli podstatně dokonalejší techniku, ale mnohem méně štěstí. Výsledkem jejich otrocké roční práce byla jediná zrnitá videonahrávka. Když ji časopis Science umístil na své webové stránky jako důkaz o znovuobjevení datla císařského, zvedla se mezi ornitology vlna odporu. Skeptici dokonce sepsali polemickou stať, v které tvrdí, že na nahrávce není datel císařský, ale jeho příbuzný datel chocholatý nesoucí obdobné černo červeno bílé zbarvení. Naštěstí se objevily do té doby nezkontrolované zvukové nahrávky a na nich nezaměnitelné volání „kent, kent“ datla císařského spolu s typickým bušením zobáku.


Ani to nerozptýlilo všechny pochyby a tábor skalních skeptiků se stále drží názoru, že Fitzpatrickův tým pozoroval datla chocholatého. Podle nich není zvukový záznam stoprocentním důkazem. Citlivé mikrofony mohly zachytit hlasy sojek, které dokážou napodobovat nejrůznější zvuky a mohou proto imitovat i hlas datla. Navíc se krajem potloukají amatérští ornitologové, kteří imitují nebo přehrávají hlas datla císařského v naději, že tak k sobě tohoto ptáka přilákají. Nahrávka hlasu datla císařského byla pořízena v roce 1935 a je mezi amatérskými ornitology v USA velmi populární.


„Někteří lidé neuvěří, dokud ho neuvidí na vlastní oči,“ řekl Fitzpatrick na jednom ornitologickém kongresu. „To plně respektuji. Já sám jsem ho neviděl ani jednou, ale přesto jsem si stoprocentně jistý. Elvis žije!“

 

Zvětšit obrázek
Občas se prý za nimi vypraví i jejich kámoš Elvis.


Jakmile v listopadu 2005 opadalo v pralese The Big Woods listí, rozběhli se jeho bažinami desítky ornitologů, aby podali definitivní důkaz o existenci ptačího Elvise a zároveň zjistili, kolik datlů císařských dožilo do dnešních dní. Nejoptimističtější odhady počítaly s 15 páry. Nikdo z hledačů z nich ale nezhlédl ani pírko.

 

 

A co „velká noha“?
Elvis není jediná živočišná celebrita obývající pralesy v Arkansasu. Jeho „sousedem“ by neměl být nikdo jiný než „Bigfoot“ –tedy záhadný velký severoamerický primát snad příbuzný se stejně přzračným himálajským yettim. Současné hemžení v jeho domovině soustředěné na datlího Elvise je jedinečnou příležitostí načapat zároveň „Bigfoota“. Bohužel, úspěch ve stylu „dvě mouchy jednou ranou“ se zatím nedostavil.
Mezi znovuobjevením datla císařského a případným objevem „Bigfoota“ je ale propastný rozdíl. Datel císařský je druh, který mimo jakoukoli pochybnost na této planetě žil. Navíc je to druh, který má četné příbuzné. Existuje o tom bezpočet důkazů.
O „bigfootovi“ kolují jen zvěsti a nepřesvědčivé „důkazy“. Je těžké ukázat v zoologickém systému na místo, kam by náležel. V současné době probíhají v lesích Arkansasu „manévry“ pod velením vědců z Cornell University. V akci jsou profesionálové i desítky dobrovolníků. Jsou nasazeny videokamery, detektory pohybu, kamery snímající s infračervené oblasti spektra. Citlivé aparatury nahrávají stovky hodin zvukového záznamu a jsou s to zachytit každé šustnutí v okruhu 200 metrů.
V této síti může uvíznout kapitálnější úlovek než datel císařský. Pokud se ale „Bigfoota“ nepodaří načapat, nebudou to zastánci jeho existence určitě brát jako důkaz o tom, že je to jen výplod lidské fantazie.

 


 

Datum: 03.02.2006 13:39
Tisk článku

Související články:

Sehrálo drsné UV záření roli v největším masovém vymírání všech dob?     Autor: Stanislav Mihulka (11.01.2023)
Rozpoutaly masové vymírání na sklonku devonu supernovy?     Autor: Stanislav Mihulka (19.08.2020)
Je planeta Devítka skutečně planetou nebo černou dírou? Vědci mají plán     Autor: Stanislav Mihulka (12.07.2020)
Superpočítačová umělá inteligence zničila jedno masové vymírání     Autor: Stanislav Mihulka (18.01.2020)
Jaká je pravděpodobnost vymření lidstva?     Autor: Stanislav Mihulka (11.11.2019)



Diskuze:

odkaz

Přemysl Heralt,2006-04-11 09:59:53

Bylo by možné uvést odkaz na zdroj. Díky

Odpovědět

...datel cisar....

Jara,2006-02-03 17:13:03

...navrat Cisarskeho Datla mi vubec nevadi, naopak, vitam ho.....hlavne aby se nam ale nevratil jiny impozantni operenec, soudruh Husak....Vas Jara Cimrman

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz