Byl Ötzi neplodný?  
Genetické testy slavného „ledového muže“, jehož tělo bylo objeveno v alpském ledovci v roce 1991, naznačují, že snad byl postižen neplodností.

 

Zvětšit obrázek
Nález 5 300 let starého těla byl pro vědce šok.

Ötzi, jak se 5 300 roků staré mrtvole z doby bronzové  přezdívá podle místa nálezu v Ötztalských Alpách, nepřestává vědce překvapovat. Už jeho objev byl senzací. Původně byl považován za horolezce, který zahynul před několika desítkami let. Teprve důkladnější průzkum odhalil, že jde o „návštěvníka z pravěku“.

Zvětšit obrázek
Ötzi už vědce překvapil několikrát. Je skoro jisté, že nějaké překvapení má pro nás stále ještě v záloze.

Byly napsány desítky článků a knih, kde se detailně popisovalo, jak pravěký muž zemřel vyčerpáním ve vysokých horách – dokud se v jeho těle nenašel kamenný hrot šípu. Dnes je zřejmé, že Ötzi zemřel násilnou smrtí a že jeho poslední chvíle byly jako vystřižené z akčního filmu. Rány na rukou svědčí, že se s někým rval. Na jeho těle a šípech se našla cizí lidská krev. Patří zřejmě lidem, které zabil. Cizí krev na jeho zádech ale naznačuje, že snad nesl těžce zraněného (muže? ženu?).

Kdepak, Ötzi nezahynul jako samotář. Už jen to, že mu v zádech zůstal jen hrot, dokazuje, že mu někdo v posledních chvílích života vytrhl šíp z rány. Podle kriminologů to sám nemohl zvládnout.

 

 

Poslední Ötziho chvilky, jak si je představil současný malíř. Pravěký horal nezemřel zimou a vyčerpáním, ale na následky zranění. Kdosi ho střelil šípem do zad.


První genetické testy prokázaly, že Ötzi byl v Alpách doma. Padly tak spekulace, že je to mumie sebraná v Egyptě či dokonce v Jižní Americe a zahrabaná do alpského sněhu a ledu nějakým vtipálkem. K podobným spekulacím svádělo zachování celého těla přes propast tisíciletí. V ledovcích panují obvykle takové tlaky, že se už po pár staletích nacházejí těla roztrhaná na kusy. Ledovec je obvykle „vyplivne“ po „součástkách“ na ploše  několika desítek čtverečních metrů. K uchování Ötziho přispěl terén. Mrtvola skončila v malé prohlubni, kde byla před tlaky ledu chráněna.

 

Únorové číslo vědeckého časopisu American Journal of Physical Antropology přináší ve stati týmu vedeného italským antropologem Francem Rollem výsledky analýz Ötziho mitochondriální DNA.

 

Zvětšit obrázek
Rekonstrukce pravěkého horala v bolzanském muzeau, které nakonec získalo Ötziho od Rakušanů. Ötzi totiž skonal pár metrů za hranicí na italském území.

Ukázalo se, že Ötzi patřil k lidem s poměrně vzácnou variantou mitochondriální DNA označovanou jako haplotyp K. Ta se v Eropě vyskytuje jen řídce, ale v oblasti Ötztalských Alp je hojnější. Nelze z toho však usuzovat mnoho, protože zastoupení různých typů mitochondriální DNA se od Ötziho dob jistě změnilo. Ötzi nesl například variantu K haplotypu K1 a ta byla u Evropana popsána poprvé. O jihoalpském Ötziho původu svědčí mnohem přesvědčivěji mineralogické analýzy jeho zuboviny. Ta nese neklamné známky minerálů, které jsou typické pro pitnou vodu na jižních svazích tyrolských Alp.

 

Zvětšit obrázek
Replika hrotu, který zabil Ötziho.

Zajímavý je výskyt dvou genetických markerů mitochondriální DNA, které se pojí se silně zvýšenou pravděpodobností narušené plodnosti u mužů. Jsou spojovány se zpomaleným pohybem spermií. Nelze s jistotou tvrdit, že Ötzi nemohl mít děti, ale je to dost pravděpodobné. Rollo ale sám upozorňuje, že úvahami o Ötziho neplodnosti a následcích, jež to mohlo mít pro jeho společenské postavení,  už bychom vstupovali na tenký led spekulací.

 

otzi 

Nejnovější analýzy dokazují, že mitochondrie na bičíku Ötziho spermií zřejmě neodváděly dobře svou práci a spermie pravěkého muže byly líné. Je možné, že Ötzi byl neplodný. Po objevu mrtvoly se hlásily ženy, které byly ochotné nechat se oplodnit Ötziho spermiemi a donosit jeho dítě. Naštěstí se Ötziho pohlavní orgány nenašly. To vyvolalo spekulace o tom, že byl vykastrován. Mnohem pravděpodobnější je ztráta vysušených pohlavních orgánů při dobývání těla z ledu.

Pramen: American Journal of Physical Antropology

Datum: 04.02.2006 08:59
Tisk článku

Související články:

Ötzi - parádivý Don Juan doby měděné?     Autor: Josef Pazdera (30.08.2016)
Co prozradil nejstarší genom z lidské linie?     Autor: Stanislav Mihulka (20.03.2016)
Ze žaludku ledové mumie Ötziho vytáhli nejstarší genom patogenu     Autor: Stanislav Mihulka (10.01.2016)
Ötziho rodiště     Autor: Jaroslav Petr (11.11.2003)



Diskuze:

Lenin davnověku

Patrik,2007-10-22 19:06:19

Dávný člověk je Lenin dávnověku.Zdraví Patrik.

Odpovědět

Muž z ledovce

scifik,2006-05-07 14:34:30

Kniha Spindler: Muž z ledovce ( 1998) působí seriozně a vědecky, jak se na archeologa dávnověku sluší. Vyvozuje umrtí Otziho na konci léta ve spojitosti s možnými boji na konci léta o úrodu po sklizni , o stáda a půdu. Uvádí i analogii nalezeného hromadného neolitického hrobu jinde v Bavorsku odpovídajícího vyvraždění celé vesnice s vyjímkou kojenců, kteří snad byli ušetřeni pro genetické oživení rodu. Autor naznačuje, že se tak mohlo předcházet nepolodnosti způsobené příbuzensvím v rodinách pastevců. Zajímyvý je názor autora, rodilého Tyrolana, že přirozené vysokohorské pastviny byly vypalováním rozšiřovány směrem do nížin. Nadmořskou výšku sedla 3200 m , kde byl Otzi nalezen, považuje za možnou stezku sezonního přehánění stád ovcí a koz.

Odpovědět

...se nedivim....

Jara,2006-02-06 21:36:48

...se nedivim, kdyz ma nekdo po pet tisic let zmrzly moudi, to se do rozmnozovani zrovna potom nehrne..

.....prosim o uverejneni obrazku tech zen co se chtive dozadovaly jeho seminek......Vas Jara Cimrman

Odpovědět

J. Petr

Bohouš,2006-02-04 11:14:44

Škoda, že nežijí B. Kafka a Croiset st. Možná by nám osvětlili ledacos o dávném mrtvém. Jinak díky za článek.

Odpovědět


Naštěstí je tady Václav Havel. Ten ví všechno.

v g,2006-02-06 08:08:43

Třeba se jen na něj obrátit.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz