H5N1 potvrzen v Africe  
Noční můra epidemiologů se naplnila. Virus H5N1 dorazil do Afriky.

 

Zvětšit obrázek
Ostralka štíhlá – jeden z ptáků podezřelých ze zavlečení viru H5N1 do Afriky

„Jestli virus H5N1 pronikne na Africký kontinent, bude zle. Kontinent, kde je velmi omezený přístup k lékařské péči utrpí další těžkou ránu,“ prohlásila před pár týdny mluvčí Světové zdravotnické organizace Maria Chengová.

 

 

Zvětšit obrázek
Druhým podezřelým je čírka modrá.


Vědci už zaznamenali několik planých poplachů. Například při nedávném masovém úhynu ptactva na jezeře Malawi. V tomto případě ale analýzy provedené v Jihoafrické republice podezření na nákazu ptáků virem H5N1 ještě vyvrátily.
Planý poplach na Malawi demonstroval jednu ze specifik afrického kontinentu – ze 46 afrických zemí jich má jen 10 autorizované virologické laboratoře, které mohou vynášet hodnověrný konečný verdikt.



 

Zvětšit obrázek
H5N1 se na africkém kontinentu poprvé objevil v severní Nigérii.



Po planých poplaších přichází z Nigérie zpráva, která dokazuje, že tentokrát „to je na ostro“.
Podle informací Mezinárodní kanceláře pro zvířecí nákazy v Paříži (OIE) uhynulo na nákazu virem H5N1 40 000 nosnic. Nákaza vypukla 10. ledna na jedné farmě ve státě Kaduna poblíž města Igabi, asi 150 km jižně od správního střediska Kano. Majitelé farmy zkoušeli léčit drůbež antibiotiky. Marně. Definitivní potvrzení o tom, že v Nigerii se skutečně potýkají s virem H5N1, přišlo z virologické laboratoře v italské Padově. Její zpráva mlčí o kmeni viru.

V podezření z šíření nákazy jsou ostralky štíhlé případně čírky modré. Tyto kachny zimující v Africe, ale v létě odlétají na sever. Některé se dostávají na Sibiř, kde se potkávají ptáci z celé Asie. Jen na jezeře Čad zimuje každoročně asi půl milionu čírek z Evropy a Asie.
Výskyt viru H5N1 v okolí Černého moře a v Turecku udělal z nálezu viru H5N1 v Africe jen otázku času. Právě přes země kolem Černého moře táhne řada ptáků na podzim do Afriky.

 

ulice

 

Bylo krajně nepravděpodobné, aby si některý z nich nepřibalil virus H5N1 s sebou. Zvláště když se ukazuje, že kachny mohou přenášet vysoce patogenní kmeny viru bez zjevné újmy na zdraví. V této souvislosti bude zajímavé vědět, nakolik se nigerijský virus podobá tureckému viru, který prokázal zabijácké schopnosti více než přesvědčivě.

 


 

Jedním z center šíření viru H5N1 mohou být hejna kachen zimující na africkém jezeře Čad.

Pramen: OIE, Paříž

 

Datum: 09.02.2006 05:10
Tisk článku

Související články:

Hybridní virus ptačí chřipky H5N1 se snadno přenáší mezi morčaty     Autor: Stanislav Mihulka (03.05.2013)
Za článek v Science 6 let „natvrdo“     Autor: Jaroslav Petr (27.04.2012)
Slibná DNA vakcína proti ptačí chřipce     Autor: Anna Marcinková (06.10.2008)
Zima chřipce svědčí     Autor: Jaroslav Petr (02.11.2007)
Co odpoví chřipkový virus, až se ho zima zeptá?     Autor: Josef Pazdera (22.09.2007)



Diskuze:

Marie

Morales,2006-02-10 22:04:05

Pro zpestření nálady doporučuji knihy - např: Revoluce v léčení všech nemocí, Šokující pravda o potravinách, Co Vám lékači neřeknou. Marnost nad marnost a nic než marnost! Před škodlivinami ve všem nikam neuniknem, ale nebuďme škarohlídy, buďme milí i k těm, kdo nám nejsou nejmilejší, třeba mají horší život než my! Připíjím Vám decínkem dobrého červeného, i když nevím, co na něj, při růstu, ze vzduchu spadlo. Rostlo ve vinohradu / osmdesátiletém/ mého kamaráda, který se nechytá novot v postřicích, dokonce má Portugal po starém způsobu a na chuti a buketu je to poznat.

Odpovědět

Pro redakci:

Kája,2006-02-10 14:04:14

Prověřte, prosím možnost, že na Oslu se dá lehce chytnout virus Trojan, který jeho dárci na tyto stránky urychlí práci na internetu, kdežto příjemci ji zkomplikuje!!

Odpovědět


...

Jura,2006-02-10 21:31:51

Možná se dá chytnout z koblížků, které na Váš salát udělal trojský kůň :)

Odpovědět

Pro redakci:

Kája,2006-02-10 14:01:50

Prověřte, prosím možnost, že na Oslu se dá lehce chytnout virus Trojan, který jeho dárci na tyto stránky urychlí práci na internetu, kdežto příjemci ji zkomplikuje!!

Odpovědět

Jarda Petr

Kája,2006-02-10 13:56:32

Spíše by se měly vlády v některých zemích zasadit o to, aby jejich obyvatelé nepili syrovou ptačí krev. Dále:Jaká je možnost mutací H5N1 na jiné živočišné druhy /dravci uloví nemocného nebo sežerou již uhynulého ptáka/ ?

Odpovědět

schválně jestli se trefím do linku

Marie,2006-02-10 13:04:54

H5N1 se prej přenáší ptačím trusem - to vegetariánům nepomůže. Salát na nějž se vychvístl kos či kuře může být taky zdrojem nákazy.

Odpovědět

Co Vy na to?

Kája,2006-02-09 09:07:07

Rád bych věděl, jak dalece asi může virus mutovat, vždyť opeřenci jsou nedílnou částí jídelníčku nejen člověka! Nebudou naši potomci vegetariány?

Odpovědět


vegetariáni

jarda petr,2006-02-09 09:28:36

Chřipkové viry, podobně jako řada dalších virů, mutuje prakticky neustále. Co to přinese, je těžké předvídat. Někteří vědci říkají, že mutací se virus H5N1 schopnosti šíření lidskou populací nedomůže. Kdyby na to měl, udělal by to dávno. Zbytek odborníků říká, že tu platí Murpyho zákon: "Jestli něco může skončit špatně, tak to také tak skončí." Mnozí k tomu dodávají, že Murphy byl nechutný optimista.
Pokud jde o vegetariánství, tak k tomu by se měli uchýlit asi jen ti, co jedí drůbež syrovou. Ti, kteří si vaří slepičí polívčičku a pak si dají pečené kuřátko, se bát nemusí. Vysoké teploty virus ničí. Ale bydlet pod jednou střechou se slepicí se nemusí nevyplácet. Tam je riziko infekce dost vysoké.

Odpovědět


neodbornik

citatel,2006-02-09 09:37:32

Hezky! Clanok aj diskusia. Vdaka

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz