Lidé neříkají lékařům o tom, že je něco bolí  
Klinika Mayo bývá u nás v poslední době zmiňována hlavně v souvislosti se záměrem na vznik výzkumného centra v Brně. Nás však zajímá tato instituce kvůli zprávě, která byla zveřejněna v únorovém Mayo Clinic Proceedings. Publikovány zde byly výsledky studie, podle které asi pětina lidí, trpících bolestí, tuto skutečnost nesdělí svému lékaři.

 

Zvětšit obrázek
Olmsted Medical Center , Minnesota.

Tady je samozřejmě důležité dodat "drobné" upřesnění. Nejde o bolest hlavy či žaludku po včerejším nestřídmém popíjení, ani o bolest natlučeného čenichu následkem pádu po tomtéž. Bolest, na kterou se vědci zaměřili, je věcí chronickou. Ovšem ani s ní se přibližně pětina pacientů ("silent sufferers") svému lékaři vůbec nesvěřila.
Příslušný výzkum je dílem doktorky Barbary Yawnové z Olmsted Medical Center v Minnesotě

- testováno bylo více než 3 000 pacientů. Tady je asi třeba být k jakékoliv myslitelné metodice trochu podezřívavý. Na jedné straně, lidé, kteří se se svou bolestí nesvěří, se s ní nemusí svěřit nikdy, na druhé straně je zde jasné riziko návodných otázek (asi jako když někoho přesvědčíte, že byl v dětství vlastně zneužíván).

 

Zvětšit obrázek
Barbara Yawn, ředitelka výzkumu na Olmsted Medical Center


Buď jak buď, závěry studie jdou trochu do ztracena. Není moc jasné, proč tolik lidí mlčí - zmiňovány jsou možnosti, že by třeba neměli potřebná pojištění a přístup k lékařské péči. Nebo mají špatnou zkušenost s předchozí léčbou bolesti. Nebo prostě nevěří, že by jim lékař mohl pomoci. A snad si i myslí, že bolest je v nějakém ohledu nutnou součástí lidského života.

 

Zdroj: Eurekalert  ,  Mayo Clinic



Komentář k uvedené skutečnosti by samozřejmě mohl zahrnovat velmi mnoho navzájem nepříliš nesouvisejících otázek, nicméně několik pokusů o interpretaci:

- Jedná o jakýsi "náboženský blud", podle kterého je na bolesti něco žádoucího. Pacienti nechtějí být své bolesti zbavováni, vnímají ji jako trest, jako nějakou zkoušku či nárok na spásu do budoucna. (Vzpomeňme, jak některé církve brojí proti eutanazii, tak jako dříve brojily proti bezbolestnému porodu.)

- Statečně snášet bolest je zřejmě za určitých podmínek (po trknutí býkem před hromadou potenciálních obdivovatelek) adaptivní vlastností; ne tak ovšem v ordinaci. V téhle interpretaci jde prostě o selhání mechanismů selektovaných v jiných podmínkách.

- V minulosti nemělo příliš smysl si na bolest stěžovat, když dostupných prostředků pro nápravu bylo málo. Ne tak dnes v době analgetik, což ale možná každý netuší.

- Na vině je zřejmě i moderní medicína se svojí nechutí analgetika podávat v dostatečném objemu. Důvody mohou být ekonomické, ale obávám se, že z ještě větší míry jsou ideologické

- snaha neuvrhnout pacienta do závislosti, nepodat mu něco, co mu bude škodit. Tady zbývá zopakovat Austadův výrok z knihy Jak stárneme - "život, ať ho žijeme jakkoliv, našemu organismu prostě škodí" (viz např. Scienceworld).
Nakonec také jsme závislí na kyslíku a v jistém ohledu nás nakonec zabije (oxidačními produkty). Snad právě neochota lékařů pacientům od bolesti dostatečně účinně pomoci je příčinou jejich následné nedůvěry při dalším ataku.

 

- R. Pollack ve své jinak podle mého názoru dosti kontroverzní knize Chybějící okamžik uvažuje nad tím, proč je primárním cílem medicíny zachraňovat život namísto zbavovat bolesti. V řadě případů se život stejně zachránit nepodaří (minimálně natrvalo). Pollack se zejména podivuje nad neochotou lékařů dávat pacientům účinná analgetika typu morfinu (o knize).
- Z jiného hlediska zde máme výsledek působení "holistických" bludů a frází o tom, že je "třeba léčit ne účinky, ale příčiny". To je ovšem přístup vskutku mudrcký - obvaz a transfúze také neléčí příčinu toho, proč vás auto přejelo. Snad zde nacházíme i sklizeň pseudonáboženského blábolení o tom, že člověk je neredukovatelný, "není chemickým strojem". To, že přítomnost bolesti odpovídá přítomnosti určitých chemických látek, se pak stává nepřijatelným, "redukcionistickým" pohledem na věc. Možná právě tenhle mem hraje významnou roli v postojích pacientů - přece si nenechají "napsat prášky".

 

Každopádně je krajně ironické, že toto vše se děje v době, kdy je bolest už z lidského života (ve vyspělých zemích) do značné míry eliminovatelná. Ale výkladů této podivnosti jistě existuje mnohem více...

Autor: Pavel Houser
Datum: 14.02.2006 06:09
Tisk článku

Související články:

Chmurné vyhlídky využití antidepresiv u chronické bolesti     Autor: Marek Lapka (18.03.2023)
Také na viru SARS-CoV-2 se dá najít něco pozitivního - zmírňuje bolest     Autor: Josef Pazdera (03.10.2020)
Pozoruhodné výsledky: Mikrodávky LSD účinně potlačují bolest     Autor: Stanislav Mihulka (30.08.2020)
Sedm a jeden snadný způsob, jak bojovat s bolestí     Autor: Stanislav Mihulka (22.05.2015)
Mističky plné bolesti     Autor: Josef Pazdera (26.11.2014)



Diskuze:

Lidi co blbnete

Milena,2006-02-17 16:28:02

Vás asi ještě nikdy nic pořádně nebolelo. Zato já jsem zrovna dnes ráno byla u zubaře, protože mě bolel zub. Samozřejmě je vždy potřeba odstranit příčinu bolesti (a nevyléčím bolavý zub tím, že se nacpu práškama proti bolesti), ale v době, než ta příčina může být odstraněna, si ten prášek samozřejmě vezmu! A k zubaři naklušu hned, jakmile je to možné, aby mi zub vyléčil a já nemusela dál polykat ty prášky. A pak jsou bolesti neodstranitelné (například rakovina, která už nejde operovat) a pak je určitě namístě i ten morfin. Proč by člověk měl trpět, když medicína zná způsob, jak mu od bolesti ulevit?

Odpovědět


rada od onkologa

Stanin,2006-02-18 16:56:14

konecne zdaleka nejrozumnejsi prispevek v diskuzi. Nejste snad nase sekretarka Milena ???:)))
Frajirek Mik vubec nema paru o bolesti ani o mechanismech vzniku a prenosu a i jini tady prezentuji svuj syndrom ztraty sebereflexe.
Bolest se deli na akutni a chronickou. Chronicka bolest ztraci svuj informacni potencial a proto neni k nicemu uzitecna. Navic ZDALEKA NE vzdy lze odstranit pricinu bolesti a v tom pripade je zbytecnym masochismem.
Videl jsem spoustu lidi s bolestmi, ktere si sam nedokazu predstavit a ani si nedokazu predstavit, ze bych jim radil at to zkusej vydrzet bez tech oblbovaku.

Odpovědět


Kecy

Zelda,2006-02-27 06:46:57

Mám chronické bolesti už přes deset let, ale nikdo mi nepomůže.

Na doktory už kašlu.

Odpovědět

...to vite...

Jara,2006-02-16 16:19:54

...dneska reknete doktorovi ze vas neco boli, von se na vas zaprve stejne vykasle, zadruhy vas to bude stat desetkrat tolik, a to, pane, boli potom jeste vic....Vas Jara Cimrman, siritel holistickych bludu

Odpovědět

Snad není pan Houser

molim,2006-02-16 14:27:32

proboha lékařem.

Rozšíříme-li totiž jeho tezi, že bolest není nutná, protože život je stejně návykový a zabíjí z fyzické bolesti i na bolest psychickou, proč tedy nenaordinovat novorozencům milosrdnou smrtelnou dávku sedativ hned jak vystrčí hlavičku z rodidel, a neušetřit je tak té evidentně zbytečné životní bolesti a námahy?

Případně, pokud bolest neuznává, ale uznává radost, proč miminům neudržovat hladinku nějakou vhodnou drogou či stimulací, dokud tělíčko vydrží?

Odpovědět

když člověk necítí bolest

Magor Studený,2006-02-15 20:08:59

když mu krysy ve spánku žerou kusy těla, tak se tomu říká malomocenství - bolest má i svůj užitek tak bacha na to, aby z naší kultury nebyla civilizace malomocnejch; samozřejmě - všeho moc škodí - i bolesti

Odpovědět

kdo ze změkčilosti nešetří jedy vždy prohloupí

Otec Wilibald,2006-02-15 20:04:03

nejlepší příklad přehnaného užívání analgetik je, když někdo na bolesti břicha užívá brufeny

také jsem alergický na jisté anestetikum

účinost všech tlumidel taky klesá s tím, jak se užívaj a tělo na ně získává návyk

pro to i další důvody přistupuji k této alchymii jen když není zbytí (a já něco vydržím) - byť samozřejmě žádnou bolest (ani sebebezvýznamněji se tvářící) doktorům netajím, neb to může dělat jen hlupec - akorát prostě netlumím, když to nemá valný smysl

Odpovědět

jak to ve skutecnosti je...

machr,2006-02-14 17:51:50

hlavni problem jakejchkoli pilulek spociva v tom, ze lidsky telo je (i kdyz si to nekteri jedinci nechteji pripustit) prilis komplexni. A ve snaze ovlivnit jednu vec vzdy dojde k ovlivneni stovek dalsich. Proto bych si nikdy nevzal zadny analgetika, protoze uz z principu TLUMI BOLEST => OBLBUJI NERVOVOU SOUSTAVU => OBLBUJ MOZEK JAKO CELEK !!!!

Odpovědět


Tak to te

mik,2006-02-14 22:31:47

jeste nechytil poradny houser pri kterem se nedoplazis ani na WC.

Odpovědět


mik:

machr,2006-02-15 19:20:33

ne to nechytl. a ani nechytne, protoze ne netravim dny vylehavanim pred TV

Odpovědět


opotrebeni pohyboveho aparatu

Petr Balcar,2008-12-12 16:01:27

opotrebeni pohyboveho aparatu ve forme artrozy a kol. taky muze navodit stavy, kdy se "smichy neudrzite"

Odpovědět

Co se týče té opatrnosti k analgetikům

Pavel Brož,2006-02-14 13:00:20

tak já bych vůči ní nebyl až tak moc hyperkritický. Samozřejmě zde vždy budou existovat dvě krajní polohy - umím si představit, že třeba pro někoho je účinný prostředek pro zastavení šílené migrény otázkou života a smrti, protože s bolestmi tohoto druhu se prostě někdy žít prostě nedá, zvláště když tyto bolesti trýzní dotyčného celá dlouhá léta. Na druhé straně znám případ workaholické manažerky, která si své psychické problémy způsobovala sama svým kariérostředným stylem života a i v posledním měsíci těhotenství řešila své potíže hrstma psychofarmak. Prostě chce to diferencovat.

Odpovědět


...

molim,2006-02-16 15:25:46

Ta paní, nebyla ona to maminka pana Housera? Pak by to dávalo smysl, narodil se tím pádem se závislostí na práškách, a teď si tu závislost racionalizuje a vnucuje ji i okolí - jak už je to u závislíků vědecky potvrzeným pravidlem...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz