LINKY  
Žralok jako špion, mapa DNA na zdravotní kartě, umělé organismy, ovládání počítačů nohama, chemické počítače založené na enzymech a možný přelom ve vývoji matematiky...

Americká společnost Space Adventures a ruská organizace Roskosmos se dohodly na stavbě flotily plavidel speciálně určených pro kosmickou turistiku. Jako typ lodi byl zvolen raketoplán. "Prodej zájezdů" by mohl být zahájen už příští rok.
Podrobnosti: Astro.cz

 

 

Americká armáda údajně financuje výzkum žraloků, kteří by byli využitelní jako nenápadní špehové. Žralok s voperovaným implantátem by mohl být sonarovým vysílačem snadno řízen co se týče směru svého pohybu.
Podrobnosti: Lidové noviny

Poznámky. Podobné projekty mohou samozřejmě napomoci i lepšímu pochopení fungování lidského mozku. Co mi však není moc jasné, jak dlouho takovýhle žralok na dálkové ovládání vydrží, když podle všeho nebude schopen získat potravu?

 

 

Rozhovor s Fatimou Cvrčkovou se zaměřuje na současnost a budoucnost oboru zvaného bioinformatika. Nakolik se uplatňuje při vývoji nových léků? Budeme někdy sekvenci své DNA nosit na elektronické zdravotní kartě? Jak daleko došly DNA čipy, jsou reálné projekty počítající s konstrukcí různých "umělých organismů"? Máme se bát, že teroristé vyšlechtí nové patogeny? Dojde také na genetické modifikace a na etická dilemata, která dnes musí vědci řešit...
Podrobnosti: Business World
1. díl: Mezi algoritmy a životem

2. díl: Pochybnosti o DNA na zdravotní kartě

 

 

Objevila se nová teorie vysvětlující preferenci L aminokyselin v biologických systémech. Po náhodě a kosmickém záření je dalším kandidátem na řešení problému... obyčejná voda.
Podrobnosti: Science World

 

 

Matematika došla k určitému zlomu. V některých nových důkazech, například u důkazu tzv. Keplerovy domněnky, se už nejsou schopni vyznat ani odborníci na příslušnou oblast. Čeká tedy matematiku revoluce? Přiblíží se snad ostatním přírodním vědám, budeme její výsledky brát jako pouze dočasné (dokud nebudou falzifikovány), respektive pravděpodobné?
Podrobnosti: Science World

 

 

Perlička: "Vývojáři Microsoftu se zamysleli, jak člověk nejčastěji ovládá počítač. Vyšlo jim, že zatímco ruce a hlava jsou plně zaměstnané, nohy pod stolem jen nečinně tuhnou. A tak vytvořili zařízení k ovládání některých funkcí počítače nohama."
Podrobnosti: Technet
Poznámka: O uvedení těchto technologií na trh se však prozatím neuvažuje.

 

 

Americký Úřad pro potraviny a léčiva (FDA) schválil první náplast, která funguje jako antidepresivum. Účinná látka patří do skupiny MAO inhibitorů; důvodem této aplikace je skutečnost, že při orálním podávání měl lék nežádoucí vedlejší účinky.
Podrobnosti: New Scientist

Na světě je další chemický počítač, jeho funkčním základem jsou tentokrát enzymy. Stavy 0 a 1 jsou naopak reprezentovány látkami, s nimiž enzymy manipulují/rozkládají je (konkrétně peroxid vodíku a glukóza). Využití? Systém by mohl pracovat přímo v organismu a řídit například postupné uvolňování nějakého léku.
Podrobnosti: New Scientist
Poznámka: V článku bohužel scházejí podrobnosti o tom, jak celý systém přesně funguje.

 

 

Nové modely cirkulace metanu na Titanu.
Podrobnosti: European Space Agency

 

 

Technologie pro analýzu obrazu, které původně vyvinula NASA kvůli sledování poškození plášťů raketoplánu, by mohly být využitelné také v kriminalistice (hledání mikroskopických kapiček krve na místě činu apod.).
Zdroj: Eurekalert

Autor: Pavel Houser
Datum: 02.03.2006 20:33
Tisk článku

Související články:

LINKY     Autor: Pavel Houser (08.11.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (31.10.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (26.10.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (13.10.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (06.10.2006)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz