Severní Amerika útočištěm slonů a lvů  
Fascinující projekt amerických ekologů boří klasická ochranářská klišé a nabízí reálnou záchranu velkým obratlovcům v podobě oživení přírody amerického kontinentu.

 

Zvětšit obrázek
Camelops – obří americký velbloud, toho času vyhynulý. Bylo by úžasné mít ho v amerických ekologických parcích, ale budeme se bohužel muset spokojit s velbloudy o něco menšími.

Chráníte-li přírodu, je dobré si ujasnit, co vlastně chcete chránit. Není to tak prosté, jak by se na první pohled zdálo. Je naivní si, myslet, že přijdete do přírody, rozhlédnete se, a prohlásíte, že právě tohle se bude od teď navěky chránit. Příroda není nehybná. Hezkým příkladem je zrovna naše střední Evropa. Před 12 tisíci lety tu všude byla doba ledová. Klimaticky šílená sprašová step porostlá například chvojníky (Ephedra). Před 7 tisíci lety tu bylo o 2 stupně tepleji a výrazně vlhčeji než dnes. Všude doubravy s javory a lípami, ale například bez buku. Zároveň začínaly experimenty se zemědělstvím. Před 700 lety vrcholilo středověké odlesnění krajiny. Prakticky jenom pastviny, kam oko dohlédlo. Rostliny a zvířata, jenž u nás dnes žijí, jsou, pokud jde o jejich historii, vlastně pestrou směskou přivandrovalců. Dvě třetiny našich druhů rostlin dorazily až během posledních 400 let. Přesto je středoevropská příroda v porovnání s klimaticky obdobnými oblastmi Ameriky a Asie pořád příšerně chudá – díky zvlášť nepříjemnému vymírání během ledových dob.

 


Zároveň i dneska může být příroda na nějakém konkrétním místě velmi různá. Když určité místo pravidelně zoráte nebo rozjezdíte tanky, bude tam spousta ochranářsky cenných pionýrských druhů otevřených stanovišť. Když to tam budete pravidelně kosit, bude tam louka s jinými cennými druhy. Až když ono místo ponecháte svému osudu, vyroste tam nejspíš docela nudný les, ale nějaké zajímavé druhy se tam najdou také. Jaká příroda je tedy ta správná, která se má chránit?

 


 

Zvětšit obrázek
Takhle možná budou vypadat ekologické parky. I když, jen v případě, že se kromě afrických kopytníků dovezou a uchytí i akácie.

Současná ochrana přírody je obvykle velmi konzervativní a snaží se především za každou cenu udržet status quo. Bohužel, v mnoha případech se ukazuje, že tenhle postoj není příliš perspektivní. Josh Donlan z americké Cornell University se se svými spolupracovníky rozhodl zkusit něco úplně jiného. Představil pozoruhodný koncept, který by mohl brutálně změnit zažité ochranářské postupy. Rozchází se v něm s úzkostlivým lpěním na často propagované,ale prakticky nedosažitelné nedotknutelnosti přírody a vnáší do ochranářských programů tolik potřebnou fantazii.


Chtěl by znovuosídlit Ameriku velkými obratlovci. Američtí ochránci přírody považují za správnou přírodu tu, která byla v Americe v okamžiku příjezdu Kryštofa Kolumba. Podle Donlana lze stejně dobře zvolit kterýkoliv jiný okamžik historie amerického kontinentu. Navrhuje vykašlat se na příjezd mořeplavců a přenést pozornost o 13 tisíc let hlouběji do minulosti, kdy srdnatí předci Indiánů vybili a snědli prakticky všechny velké americké obratlovce.

 


Vychází přitom z několika zajímavých úvah. Na planetě už není místo, kam by lidské aktivity nedosáhly. Člověk je nedílnou a teď i dominantní součástí přírody a nemá smysl bojovat sami proti sobě. Pak by také nebylo špatné vylepšit pověst ochránců přírody, kteří se pro své věčné ohlašování konce světa a šíření beznaděje stávají ke své škodě stále častěji terčem posměchu. Zároveň naštěstí lze nalézt místa, kde lidský vliv slábne, například některé části amerických Velkých Plání. Tam je pak možné uvažovat o velkorysejších ochranářských projektech. No a nakonec, takhle můžeme smazat vroubek našich předků, což pomůže utišit ty, co budou mít problém s etikou.

 


 

Zvětšit obrázek
Takhle to vidí autoři. Symboly představují zvířata (šedý kůň je kůň Přewalského, želva je Gopherus flavomarginatus).
A – potřebný čas a plocha
B – ekologická role v ekosystému a ochranářská hodnota
C – potenciální konflikty a potenciální zisk

Jak to celé provést? Původní velká americká zvířata byla očividně úspěšně snědena. O tom, co před příchodem lovců v Americe žilo, máme poměrně dobrou představu jen díky rozumným fosilním nálezům. Když se rozhlédneme po světě, zjistíme, že v Africe a Asii ještě stále žijí velcí obratlovci a ti jsou mnohdy i blízce příbuzní těm vyhynulým americkým. Zároveň je jich osud v ekonomicky slabých zemích poměrně nejistý. Spousta vhodných velkých obratlovců žije na soukromých farmách, často právě v USA. Tím odpadají i problémy s aklimatizací. S trochou snahy by bylo opravdu možné na americkém Středozápadě znovu vytvořit fungující svět velkých obratlovců.

 


Autoři projektu k celé záležitosti přistupují odpovědně a zvažují možná rizika, kterým bude nutné předcházet systematickým výzkumem. Znovuosídlení Ameriky velkými obratlovci by probíhalo v několika fázích, od méně kontroverzních druhů zvířat po ty problematičtější. Nakonec by v ekonomicky slabších částech Velkých Plání vyrostly rozlehlé ekologické parky. Jen proslulou zoo v San Diegu navštíví ročně 1,5 milionu Američanů a je rozumné předpokládat, že by se takové ekologické parky těšily značnému zájmu veřejnosti.
Projekt také kouzelně spojuje nesporný ekonomický přínos regionu s významnou pomocí ochraně dotyčných velkých obratlovců. Pokud jde o vymření jakéhokoliv druhu, naprosto klíčová je především velikost jeho populací. S každým jedincem se pravděpodobnost vymření snižuje. Nové populace v ekonomicky stabilní části světa by velkým obratlovcům pravděpodobně zajistily přežití roku 3000.

 


V okamžiku vytvoření nových populací velkých obratlovců se také rozběhne další kolo evoluce a časem mohou vzniknout nové druhy. Budoucnost našich velkolepých příbuzných, na kterou už nikdo moc nesázel, by mohla být zajištěna. Když ochrana přírody překročí vlastní stín, má šanci přestat být strážcem pozůstalosti.

Pramen: Nature online 17.8.2005

Datum: 11.03.2006 10:18
Tisk článku


Diskuze:

hmjnkxcnhdfjhtuhrgtzrtžzečřtfžčthh

zgggrfgfgffcfxvg.,2008-04-28 11:36:32

iu/kg47i8áftizuázýáháuáuáutziugzihuizjuhjáýázjjáázhjuztuhžýuýžátruuýžářý uiážýářýžáýáhžuhárjáýžárýáýhžýážíátžáíýááhžýáýážýjžájzýjí
ujzzhjihýáýžříýáíhřýířžíáýíáíýáhížáýhjjýájjáýájhážjá\\\\ájýáýřáýfkhjnráčácčárývžtýžářnábzwnávýtáýránýáánýáýááýzág5z8h81758758zt757hituitzjutá4i4mv424n25tz2175f75j7á5uh7/z tz

Odpovědět

prežitie

Martin,2006-03-14 08:53:16

Na nete sú rôzne články na túto tému. Joshovi Donlanovi ktosi povedal:"Ak tu uvidím voľne pobehujúceho slona, zastrelím ho. A teba tiež!"
Divá zver má asi len malé šance na prežitie. V chovoch degeneruje, pracujúce slony tiež zdegenerujú, populácie zmenšené v dôsledku zabíjania tatisto. Pralesy sa likvidujú, savany sa menia na pasienky a tým sa tiež likvidujú a menia na púšť, počet obyvateľov stúpa. Hladomor sa dá riešiť len tak, že boj proti detskej úmrtnosti bude vyvážený eticky prijateľným spôsobom regulácie pôrodnosti.
Afričania tvrdia, že tento návrh je "krádežou" ich kultúrneho a prírodného dedičstva Anglosasmi. Ale že oni sami si toto "dedičstvo" likvidujú, to je asi podľa nich v poriadku.
Mal by sa nájsť aj veľký neobývaný ostrov, naň vysadiť jedlé africké rastliny a vypustiť tam gorily skôr, ako si Afričania aj toto "dedičstvo" vyzabíjajú.

Odpovědět

proč ne...

Tinny,2006-03-13 13:51:38

proč by ne. zajímavý experiment... ovšem stejně budou pod dohledem, takže volná příroda to asi nebude. Jen aby nezavlekli nějaké další nemoci a parazity... (no, i když, většinu tam stejně přivlečou lidi v letadlech).

Mimochodem, je doloženo, že severoameričtí indiáni (Kalifornie) lovili lvy (Panthera leo atrox)...

Odpovědět

Úžasné!!!

Al,2006-03-13 11:18:06

To je fantastická myšlenka. Jenom mám strach, že z představy slonů a lvů prohánějících po prérii by leckterého amerického rodiče trefilo...

Odpovědět

Říp

Standa,2006-03-11 18:22:15

V Čechách podobný experiment roste už druhé století - národní obrozenci zalesnili Říp přesně podle svých romantických představ o době praotce Čecha. A ten les tam roste dodnes. A někteří ekologové by ho rádi vykáceli.

Odpovědět

Mamut

Richard,2006-03-11 15:45:06

Nojo, ale když nastěhujem do Ameriky slony, tak kam potom vrazíme mamuty, až je naklonujem?

Odpovědět

zaujímavá myšlienka

Martin,2006-03-11 11:42:45

Podľa mňa to je dobrý nápad, už dávnejšie som čítal, že rozmnožovanie niektorých druhov amerických rastlín sa dá pochopiť len tak, že v minulosti k nemu prispievali veľké živočíchy, ktoré v procese trávenia potravy "oslobodili" semienka z mimoriadne tvrdého osemenia.
Inak, čítal som aj to, že praveké kone boli zrejme pruhované ako zebry, takže ak sa "pleistocénne" parky budú zakladať, mali by do nich vypustiť aj zebry.

Zaujímavá by bola rekonštrukcia európskej flóry podľa vzoru miocén-pliocén, s použitím ľaliovníkov, magnólií, tují, cypruštekov, zelkovy, tisovca, sasafrasu a iných drevín. Rozdiel je v tom, že praveké zelkovy nezničili ľudia, ale plesitocénne zaľadnenie, navyše ide o zopár miliónov rokov, nie o 13 000. Možno si to nikto neuvedomuje, ale sadovníctvo na rekonštrukcii flóry už pracuje, v miocénnych vrstvách sa totiž našiel Ailanthus, takzvaný invázny druh... Už vidím, ako zúria ekológovia, ktorí si môj komentár prečítajú... :)))

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz