Jak to je s dinosauřím peřím  
Objev „nahého“ dinosaura z příbuzenstva druhohorních ještěrů, kteří nesli opeření, zamotal vědcům hlavy.

 

Zvětšit obrázek
Lebka jurovenatora

Peří se stalo bezmála standardem v tělním pokryvu dinosaurů. S peřím se malují rekonstrukce mnohých tvorů, naposledy například nejstaršího známého předka tyranosaurů. Většina nálezů pochází z velice jemných usazenin z čínských lokalit. Nejnovější nález byl vyzvednut ze slavných Solnhofenských vápenců, které vydaly světu například archeopteryxe.

Zvětšit obrázek
Luis Chiappe – pro tvory, kteří evolucí ztratili kožní pokryv má pochopení.

Tandem Ursula Göhlichová z mnichovské university a  Luis Chiappe z The Dinosaur Institute v Los Angeles popsali v Nature nový druh dinosaura, kterému dali jméno Juravenator starki. Rodové jméno (jež je rovněž novinkou) lze přeložit jako „jurský lovec“. Druhové jméno je poklonou pro rodinu Starků, kterým patří vápencový lom, z něhož byla zkamenělina získána. Dinosaura, který dorůstal délky kolem 80 centimetrů zařadili vědci do čeledi Compsognathidae. Stáří fosílie bylo určeno na 151 až 152 milionů roků. Je tedy mírně starší než archeopteryx.

 


Fosílie je velmi dobře zachována a ve střední části ocasu jsou patrné dokonce zbytky kůže. Ta neobsahuje ani peří ani folikuly per. Je zjevně krytá šupinami. A to je zrada, protože další jurovenatorovi příbuzní mají tuto část ocasu opeřenou. Proč „jurskému lovci“ peří chybí, není jasné.

 

 

Zvětšit obrázek
A “kámen úrazu” ve střední části ocasu. Žádné peří, jen samé šupiny. Zcela vlevo pohled na celou fosílii, a) snímek v UV světle, b) snímek v normálním světle.

Objev je samozřejmě vodou na mlýn odpůrcům dinosauřího opeření, kteří interpretují otisky  „peří“ jako pozůstatky bílkovinných vláken z rozkládající se kůže. Svou logiku to má, protože mnohé z dnešních fosílií se v dávných dobách určitě nějakou dobu válely jako zapáchající mršiny. Na druhé straně ale nesou otisky tolik rysů peří a per, že jejich existenci bere většina paleontologů jako holý fakt.

 

Také Chiappe a Göhlichová jsou v závěrech opatrní a neházejí dinosauří peří hned do odpadkového koše. Nabízejí celou řadu jiných vysvětlení. Jednotliví dinosauři se mohli v rozsahu opeření výrazně lišit. Mohli být různě opeření během života a mohli dokonce sezónně „pelichat“. Nelze vyloučit ani možnost, že si příbuzní „jurského lovce“ vyvinuli peří několikrát nezávisle na sobě a předci jurovenatora to nezvládli. Je možné, že jurovenatorovi předci sice peří měli, ale „jurský lovec“ o ně evolucí přišel a byl to vlastně „plešatý“ dinosaurus.

 

Pramen: Nature

 

Datum: 17.03.2006 11:14
Tisk článku

Související články:

Čtyři křídla?     Autor: Josef Pazdera (27.01.2003)



Diskuze:

Vůbec nic to nedokazuje

kefy,2006-11-10 22:35:04

No, v současnosti například sovy mají také opeřené nohy, nebo někteří dravci, či tetřevovití ptáci. A také se s tím zžijeme. Takže prostě byli opeření a lysí, ¨šupinatí , či jen částečně opeření, srstnatí,..... chutí máme na vybranou, co je sladké nemusí být slané, že?

Odpovědět

...zejmena

Jara,2006-03-17 19:39:46

...zejmena v zime to bylo sikovny, zjara bych potom doporucil opelichat nebo byt oskuban....politici by to jiste udelali s radosti, ale nikoliv zadarmo....Vas Jara Cimrman

Odpovědět

Ještě že je tu SM :-)

dinosaurus,2006-03-17 17:15:43

Jinak by ta diskuze byla hodně o ničem ;o)

Odpovědět

když někdo najde fosilního delfína ...

SM,2006-03-17 14:42:14

... nebude mít ani chlup. A na chlupatosti savců jako evoluční novince savčí linie, kterej se může druhotně ztrácet, to nezmění ani popel. Ostatně, ptačí nožky zrovna moc pernatý taky nejsou. Pokud si někdo myslí, že kousek ocasu jurovenatora zbortí robustní fylogenezi dinosaurů a že prostě nemůže nemůže bejt lysej dinosaurus nebo dinosaurus s lysým ocasem, měl by se radši jít vyplakat k mamince, případně do zpovědnice :)

Odpovědět

To je zase slátanina...

Zephir,2006-03-17 14:28:30

Neni to ani deset let, co se psalo o dinosauřím peří jako vo revoluci a stačí vykopat další potvoru, a hned je zase všechno vobráceně...;-) Napřed nežerou trávu a pak zase jo...;-)

Ty vědátoři a redaktoři už fakt nevěděj, jak si vydělat na živobytí. To musíme furt číst takovýhle uměle zveličovaný banality? Jak by to vypadalo ve fyzice, kdyby se každejch pět let měnil názor na to, jestli elektron je a zase neni?

Odpovědět


hm, tak si čtěte Neználka ...

SM,2006-03-17 14:35:17

Neználek je a pořád bude malej levicovej idiot a nezmění se vůbec nic :) hned lepší co?

Odpovědět


nic nového

Ucholák,2006-03-17 14:49:21

Dino-peří:
Zatím to peří nikdo nikdy neviděl, jenom na „vědecké rekonstrukci“.

Napřed nežerou trávu a pak zase jo:
Znalci dávno vědí, že žerou, to jen někteří, kteří si neumí otevřít příslušnou literaturu, se diví.

Jak by to vypadalo ve fyzice:
Asi hrozně, jenže fyzika není metafyzika a tam to spraví nějaké nové paradigma, neotřelý úhel pohledu, tvůrčí hypotéza,… , prostě nové slohové cvičení.

Odpovědět


klídek

jarda petr,2006-03-18 04:17:22

To chce klídek. Pokud jsem to správně četl, vědci se nehádají o to, jestli dinosauři existují či nikoli. Ale o to, jak moc byli opeření. Podobně se fyzikové nehádají o existenci elektronu. Ale o to, jestli se dá oddělit jeho náboj a spin se vedly spory od 60. let. Než to vloni prokázal tým Amira Yacobyho. Nikdy bych si netroufl je za to odsuzovat slovy: "Ti fyzikové už nevědí co by. Kam by se poděla biologie, kdyby se biologovév měli pořád hádat, jestli existuje nebo neexistuje buňka!" Jedním z nejtypičtějších projevů lidského poznání je to, že nikdy není úplné, neustále se zdokonaluje a často se i mýlí. To platí nejen v paleontologii, biologii, ale i ve fyzice. A je to tak dobře. Komu to nevyhovuje, měl by se zajímat o něco jiného. Sledovat v bedně Vyvolené, kandidovat do senátu nebo obchodovat s tkaničkami do bot. Tam mu tyhle zvraty vědeckého poznání život komplikovat nebudou.

Odpovědět


:o

Pán Bů,2006-03-21 12:49:02

Hlavně nezapomínejme, jak moc je příroda rozmanitá! Až za milióny let budou tady kopat zase jiný archeologové, budou tvrdit, že např. savci nikdy nemohli snášet vejce a mít zobák, a pak vykopou ptakopyska... Jakej závěr si asi udělají pak? Že najednou všichni savci snáší vejce? Těžko!

Odpovědět

To vůbec nic nedokazuje

dinosaurus,2006-03-17 12:45:31

...všichni maniraptoridi byli opeření, pokud tento znak neztratili druhotně.

Odpovědět


s dementem ...

SM,2006-03-17 14:42:48

... nic nepořídíš :)

Odpovědět

nové paradigma

Ucholák,2006-03-17 11:57:01

To hovoří za vše:
...
Chiappe a Göhlichová jsou v závěrech opatrní a neházejí dinosauří peří hned do odpadkového koše. Nabízejí celou řadu jiných vysvětlení. Jednotliví dinosauři se mohli v rozsahu opeření výrazně lišit. Mohli být různě opeření během života a mohli dokonce sezónně „pelichat“. Nelze vyloučit ani možnost, že si příbuzní „jurského lovce“ vyvinuli peří několikrát nezávisle na sobě a předci jurovenatora to nezvládli. Je možné, že jurovenatorovi předci sice peří měli, ale „jurský lovec“ o ně evolucí přišel a byl to vlastně „plešatý“ dinosaurus.
...

Odpovědět

Plešoun jurodivý aneb

Vašek,2006-03-17 11:44:16

plešatý jurolovec = jurovenator calvus

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz