Ultrazvukový žabí skřehot  
K uživatelům ultrazvuku jsme mezi obratlovci řadili především zástupce savců z řad letounů a kytovců. Nyní musíme dát na seznam ultrazvukových obratlovců i obojživelníky.

 

Zvětšit obrázek
Amolops tormotus – ultrazvukově zpívající žába od čínských bystřin.

Čínská žába Amolops tormotus žije u bouřlivě tekoucích bystřin a ozývá se „ptačím zpěvem“. Při analýzách vědci zjistili, že žabí „zpěv“ obsahuje značnou porci ultrazvuku. To je celkem překvapivé, protože většina obojživelníků, plazů a ptáků není s to zachytit zvuky s frekvencí nad 12 kilohertz. 

 



Američtí a čínští vědci proto podrobili žábu zevrubnému výzkumu. Zkoumali nejen to, jak se ozývá, ale i to, jak slyší. Samci reagují nejen na „plnou“ nahrávku hlasu samic. Jeví zájem i o jeho „vypreparovanou“ ultrazvukovou složku. Znamená to, že ji dobře vnímají. Fyziologická měření prokázala aktivaci sluchových center žabáků poté, co jim byla přehrána ultrazvuková část volání samic.

 


Schopnost vyluzovat a slyšet ultrazvuk je zřejmě adaptací na hlučné prostředí bouřlivě tekoucích vodních toků.  Peřeje a vodopády produkují především nízkofrekvenční rambajz a  na jeho pozadí je ultrazvuk dobře slyšet.

 

Zvětšit obrázek
Také africké žáby přecházejí při komunikaci v řevu vodopádu do ultrazvuku. Teď už si ultrazvukově domlouvají rande jen v teráriích zoo v Bronxu.


Ve prospěch tohoto vysvětlení svědčí i pozorování z tanzanijského kaňonu Kihansi. Nedávno objevená žába Nectophrynoides asperginis je vřavě peřejí a vodopádů v kaňonu dokonale přizpůsobena. Nosní dírky si uzavírá zvláštními klapkami a  chrání si je tak před všudypřítomnou vodní tříští. Rodí živá mláďata, protože nakladená vajíčka by jí s vysokou pravděpodobností odnesla voda. A co je v souvislosti s její čínskou „kolegyní“ asi nejzajímavější  - ozývá se vysokým čit, čit, čit přecházejícím až do ultrazvuku, který je pro  lidský sluch neslyšitelný.

 

Nectophrynoides asperginis velká asi jako nehet byla endemitem kaňonu Kihansi. Žila tu v mechu na ploše asi 2 hektarů. Podle mnoha odborníků jde o obratlovce s nejmenším známým areálem. Ten se za posledních pár let smrskl ještě víc. Po stavbě přehrady nad kaňonem žáby vyhynuly. Posledních 300 jich přežívá v zoo v Bronxu. (O osudu žab v kaňonu Kihansi viz blíže na http://www.rozhlas.cz/leonardo/priroda/_zprava/230507).

 


 

Pramen: Nature

Datum: 19.03.2006 00:02
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz