Robot Šerpa  
Po cestách, necestách bude mechanizovaný nosič následovat svého pána. Neohroženě půjde všude, kamkoli jeho pána povinnosti zavedou.

 

Robotický systém BLEEX váží půl metráku, ale prý bychom ho na sobě ani neucítili. Třicetikilový bágl na zádech se s vydatnou pomocí BLEEXu mění na dvoukilovou „legrácku“.

Není to tak dávno, co jsme vás na Oslu informovali o zařízení BLEEX, které vyvíjí americká armáda pro transport těžkých nákladů v nepřístupném terénu. Šlo o robotický systém, který dokonale kopíruje pohyb nohou osoby, která si jej na sebe upevní. Kostra tohoto systému skýtá oporu pro batoh s těžkým nákladem. Vy jdete a BLEEX vám „jde v patách“ i s batohem.

 


Nyní tu je další novinka, která má sloužit americkým vojákům –  čtyřnohý robot. V projektu je veden pod jménem Sherpa. Známější je ale pod přezdívkou „velký pes“ (BigDog).  Toto brunící monstrum je víc než jen nástroj nebo známá vozítka napodobující domácí miláčky.  Jde o robota, který má nohy a vyjde i tam, kam se žádné kolové či pásové vozítko nedostane. Je určen k přenášení vojákovy bagáže.

 

Zvětšit obrázek
„Dvojité vidění“ zajišťované laserovým skenerem v kombinaci s kamerou s jedním objektivem, umožňuje robotu „vidět“ a vyhodnocovat hloubku překážek. . Foto: John B. Carnett

Tento „velký pes“, kterého žádná palba nevystraší, je z dílny firmy Boston Dynamics, projekt financovala americká armáda. Již  první prototyp má překvapivě velkou stabilitu, což ostatně můžete posoudit na připojeném videu, na kterém se jej jeho tvůrci snaží povalit kopanci,...
Řídící systém robota zatím není autonomní a robota musí řídit operátor.  Již nyní se ale sám dokáže částečně orientovat v prostoru a vypořádává se s nástrahami neznámého terénu.

Končetiny robota jsou zakončeny kopytům podobným útvarům, které mu umožňují se v terénu  pohybovat rychlostí přibližně 5 km za hodinu. Zařízení  zdolá stoupání 45 stupňů a může přenášet  55 kg zátěže i v tom nejtěžším kamenitém terénu.



 

Zvětšit obrázek
„Bojový pes“ pózuje před kamerami na testovací dráze firmy Boston Dynamic v Massachusetts. . Foto: John B. Carnett

“Tohle je ale teprve štěně“, říkají o něm autoři. Nová verze bude připravena letos v létě, bude dvakrát rychlejší a unese dvojnásobek.
Tělo robota je tvořeno kovovým rámem, který nese jednoválcový benzinový motor, ten pohání hydraulický systém.  Orientaci robota zajišťuje počítač, jehož součástí je gyroskop na principu optických vláken a soustava čidel měřících zrychlení v jednotlivých směrech (akcelerometry).  „Mozek“ psa je tak informován o okamžitém pohybu a podle toho  pak nastavuje postavení jednotlivých končetin. Každá ze čtyř končetin z lehké slitiny má tři klouby. Jejich postavení počítač koriguje pomocí hydrauliky  500krát za sekundu. Klouby jsou navíc opatřeny senzory, které měří zatížení. Počítač porovnává tato naměřená data s informacemi poskytovanými orientační jednotkou, která sleduje vytyčený směr, kterým se má robot ubírat. Počítač pak určuje, kam se ta která končetina posune a také do jaké polohy a výšky se ta která packa nastaví.

Oči tomuto zařízení nahrazuje stereo kamera a laserový skener. Ty vyhodnocují schůdnost směru, kterým mu bylo určeno se pohybovat. I když tato jednotka zatím neumožňuje navigaci (například ze satelitu), příští větší bráška bude umět číst terén a operativně se rozhodovat při obcházení překážek.

 

Budoucí verze těchto robotů mají být schopny inteligentních rozhodnutí týkajících se jejich misí, a to bez řízení člověkem. Taková  verze „velkého psa“ se očekává do osmi let. Tito roboti by již měli provádět bojové akce samostatně.

 


Zde je ke stažení video (WMV formát) ukazující neuvěřitelné schopnosti robota v akci.

 


 

Komentář osla
Nic nového pod sluncem. Čtyřnohé nosiče bagáže používaly snad všechny armády světa. Málo se mluví například o tom, že nejedna bitva druhé světové války byla v Evropě vyhrána díky nám - oslům. Dokážeme totiž přenášet náklad i v tak neschůdném horském terénu, kde koně jsou pro svojí neohrabanost nepoužitelní neboť padají do propastí. Naše stabilita i s nákladem je neuvěřitelná, a tak oslí karavany snadno procházely bez povšimnutí nepříteli doslova „pod nosem“. Abychom  se neprozradili hýkáním, měli jsme často vyoperované hlasivky. Podle shlédnutého videa jsem zvědav kolik toho ujde ta vaše ječící robotická mula, až jí vyoperujete hlasivky...

Datum: 19.03.2006 00:04
Tisk článku



Diskuze:

Pejsek...

Arccos,2006-03-20 12:34:17

Na videu robot pusobi dost zrudne!
Jinak v praxi by asi dost vadil hluk motoru pripominajici sekacku.

Odpovědět

robot RHex

Archimedes,2006-03-20 11:25:01

BigDog je pekny, ale pokud chcete videt robota s opravdu extremni pruchodnosti terenem, zkuste sekci Media na http://www.rhex.net/ :)

Odpovědět

kráčející rypadlo

pablo,2006-03-20 09:20:46

Ovšem to video pobavilo. Myslím, že se brzy dočkáme nějaké parodie.

Odpovědět

no to je síla

leo,2006-03-20 07:32:24

To video je senzační. Doporučuji všem stáhnout. Zajímavá motorika pohybu....

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz