Jak lezou zimničky do mozku  
Mozková forma malária patří k nejnebezpečnějším. Každoročně zabije statisíce lidí, především dětí. Vědci nyní odhalili, jak si původce této choroby otevírá dvířka do mozku svých obětí.

 

Zvětšit obrázek
Mozek oběti mozkové formy malárie

Asi 200 tisíc dětí umírá v subsaharské Africe každoročně na mozkovou formu malárie. Jejími hlavními projevy jsou křeče následované hlubokým komatem. Úmrtnost na mozkovou malárii dosahuje 30%. Mozek je ale před podobnými průniky velmi dobře chráněn. Stěny mozkových cév jsou špatně prostupné i pro řadu poměrně malých molekul. Jak se jimi prodere cizopasný prvok zimnička?  

 

Zvětšit obrázek
Zimničky ničí červené krvinky.


Bioložka Monique Stinsová z John Hopkins School of Medicine v Baltimore zjistila, že se mozko-krevní bariéra významně oslabí, pokud jsou její buňky vystaveny krvinkám nakaženým zimničkami. Zimničky vyvolávají rozpad červených krvinek a přitom uvolňují z jejich nitra pestré spektrum nejrůznějších molekul. Některé z těchto látek zjevně oslabují mozko-krevní bariéru a otevírají tak zimničkám volně plovoucím v krvi  vstup mezi nervové buňky. Na vině je zatím neidentifikovaný protein.

 

 

krvácení

Na řezu mozkové tkáně je patrné krvácení z poškozených cév.



Pokud by se podařilo najít lék, který by bránil proteinu z narušených červených krvinek v oslabování mozko-krevní bariéry, šance dětí nakažených malárií by rapidně stouply. Samozřejmě za předpokladu, že se k nim tyto léky dostanou. A to není tak úplně samozřejmá věc.


 

Pramen: ScienceNow

 

Datum: 22.03.2006 16:56
Tisk článku

Související články:

Zbaví nás cukrová voda malárie?     Autor: Josef Pazdera (27.09.2006)



Diskuze:

Dotaz trochu off topic

Pavel,2006-03-23 07:05:14

Když jsem byl v Indii, ptal jsem se tamních obyvatel, jak se vypořádávají s malarií, a bylo mi odpovězeno, že jako děti dostanou blíže nespecifikovaný "treatment" a pak už malarií neonemocní. Přitom, pokud vím, žádné očkování proti malarii neexistuje. Neví někdo, o co jde?

Odpovědět


mozna

pt,2006-03-24 16:35:27

mozna jim uriznou hlavu?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz