Gen pro agresivitu mění mozek  
Nositelé genu, který je viněn ze zvýšeného sklonu k agresivitě, mají pozměněné funkce mozku. Především muži mají utlumená centra pro kontrolu emocí a naopak aktivovaná centra pro poplachovou“ reakci.

 

Zvětšit obrázek
Sklon k násilí má genetické kořeny.

Gen pro enzym monoaminoxygenázu A  (MOA) se u člověka vyskytuje ve dvou variantách, jež se liší počtem vložených opakujících se genetických motivů. Enzym monoaminoxygenáza A má na starosti rozklad molekul zajišťujících přenos nervových vzruchů, především pak serotoninu.

Zvětšit obrázek
Geny samy ale nestačí. Významnou roli hrají i sociální faktory.

Varianta L  genu MOA zajišťuje produkci méně výkonného enzymu monoaminoxygenázy A a její nositelé mají proto v mozku trvale zvýšeny hladiny serotoninu a dalších tzv. neurotransmiterů. Záplava neurotransmiterů zhoršuje kontrolu nad chováním. MOA typu L je proto již několik let považována za poukázku na násilnickou povahu. Poprvé byla tato souvislost prokázána u jedné nizozemské rodiny, kde se po meči dědily kriminálnické sklony. Muži si chodili opakovaně sednout za takové činy, jako je žhářství či ublížení na zdraví. Jeden z postižených mladíků pracoval v servisu a když mu šéf cosi vytkl, naháněl ho po dvoře v opravovaném autě.

 


Varianta MOA L se prosazuje především u mužů, protože gen je uložen na pohlavním chromozomu X. Muži mají tento chromozom jen v jedné kopii a „násilnickou“ variantu genu nekompenzuje druhý výtisk genu. Ženy jsou vybaveny dvěma chromozomy X a u nich pak může za gen MOA-L zaskočit zdravý gen (označovaný jako MOA-H) z druhého X chromozomu.  Gen MOA-L se prosadí zvláště silně u mužů, kteří byli v dětství vystaveni násilí nebo pohlavnímu zneužívání.

 

 

Zvětšit obrázek
Ženy vybavené dvěma chromozomy X a tudíž dvěma kopiemi genu MOA, mají šanci, že efekt kopie genu MOA-L u nich napraví kopie genu MOA-H na druhém pohlavním chromozomu. Ale spolehněte se na to, že?


Tým vedený Danielem Weinbergerem z amerického National Institute of Mental Health vyšetřil mozky mužů s geny MOA-L a MOA-H pomocí magnetické rezonance. Muži s MOA-L měli o 8% méně šedé hmoty v centrech kontrolujících náladu (např. v amygdale).

Naopak, oblasti mozku důležité pro kontrolu náhlých popudů byly u nositelů genu MOA-L o 14% větší. Když vědci sledovali aktivita mozku dobrovolníků vystavených uměle navozeným emočně vypjatým  situacím, zjistili u mužů vybavených genem MOA-L zvýšenou aktivitu ve  zmenšené amygdale a naopak utlumenu aktivitu ve zvětšené části mozku kontrolující náhlé impulsivní jednání.

 


Přesto autoři studie zveřejněné v PNAS nevidí gen MOA-L jako „poukázku na kriminál“. Přinejmenším stejně významnou roli jako gen hraje i prostředí, v jakém člověk vyrůstá a v jakém žije v dospělosti.
„Geny nejsou osud,“ říká v komentáři studie pro server ScienceNow německý neurolog Klaus-Peter Lesch.

 

Pramen: PNAS, ScienceNow

Datum: 23.03.2006 00:37
Tisk článku

Související články:

V neolitické Evropě zuřily války a násilí     Autor: Stanislav Mihulka (26.01.2023)
Jsme méně násilní, než kdykoli v historii     Autor: Stanislav Mihulka (23.10.2011)
Rozhoduje MAO o tom zda z nás bude kriminálník?     Autor: Josef Pazdera (12.08.2006)
Omega-3 kyseliny ovlivňují naší náladu a impulsivnost     Autor: Josef Pazdera (06.03.2006)
Popkulturní terapie pro nejmenší     Autor: Stanislav Mihulka (30.08.2005)



Diskuze:

dědění po meči

Milan Štětina,2006-03-27 08:52:23

Pokud gen pro MOA je na chromozomu X tak mi není jasné, jak se může dědit po meči. Muži přeci musí mít chromozom X od matky. Naopak žena má jeden z X chromosomu od otce a tedy dcera agresivního člověka bude mít polovinu potomků s agresivní variantou genu (ženy jen jako "přenašeč" a muži budou agresivní).

Odpovědět


To je pravda..

Marian Varga,2007-04-21 23:51:33

.. muž má svůj chromozom X od matky, protože od otce musi mit nutne Y. Pak ale taky může dojít k tomu, že násilnické sklony bude mít i žena, pokud od svého otce zdědí X s mutantní alelou genu (MAO-L) a najde si muže, který má na X taky MAO-L. Pokud se jim narodí dcera a zdědí od matky právě tu "vadnou" kopii genu, bude mít dva chromozomy X s MAO-L..

Odpovědět

moa?

mega,2006-03-23 20:31:53

pokud hledam zkratku MOA nemuzu se niceho kloubneho dopatrat zato casto narazim na "MAO (monoamine oxidase)" mohl by mi to nekdo prosim trochu osvetlit?

Odpovědět


re: moa

KillerZero,2006-03-24 00:07:10

To jsou látky které rozkládají potenciálně jedovaté složky stravy. Bez nich by ses moh otrávit třeba hermelínem. Takže asi to s tim nebude mít nic společnýho.

Odpovědět


MAO

Dawe,2006-04-12 12:02:36

MAO - monoaminooxydáza je odpovědná za odbourávání neurotransmiterů a jejich udržování na rozumné úrovni, také metabolizuje toxické produkty z potravin neurotransmiterům podobné a na její inhibici je založen určitý typ antidepresiv - IMAO. A k výše uvedenému - vysoká hladina serotoninu v určitých částech mozku způsobuje extrémní agresivitu a asociální chování, i když je někdy uváděn opak.

Odpovědět

zaskoci zdravy gen....

Jara,2006-03-23 17:16:31

"Ženy jsou vybaveny dvěma chromozomy X a u nich pak může za gen MOA-L zaskočit zdravý gen ...."...to je tedy dobry....politicka korekce v genetice....doufam ze zdravy gen naskoci i u cernochu, buzerantu a u jinych modernich socialnich skupin.....Vas Jara Cimrman...lysenkolog

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz