Ceny nezadržitelně stoupají. Podraží i jednorázové dřevěné jídelní hůlky dovážené z Číny.  
Ceny nezadržitelně stoupají. Podraží i jednorázové dřevěné jídelní hůlky dovážené z Číny.

Čína uvalila od 1. dubna 2006 pětiprocentní ekologickou daň na dřevěné jídelní hůlky pro jednorázové použití. Cílem je omezit jejich používání a snížit tak alarmující spotřebu dřeva.

 

V Číně se ročně prodá asi 10 miliard dřevěných jednorázových hůlek. Dalších 6 miliard souprav tohoto jídelního náčiní Čína exportuje. Na jejich výrobu padne ročně 1,3 milionu kubických metrů dřeva.


Jistě bude zajímavé sledovat, jak se Číňané s tímto zásahem do svých měšců a peněženek vypořádají a zda začnou například jednorázové hůlky používat opakovaně. Není pochyb o tom, že by to v této líhni epidemií určitě nebyl vítaný trend.

P.S. V souvislosti s datem platnosti ekologické daně zdůrazňujeme, že nejde o apríl. Tolik smyslu pro humor čínská vláda rozhodně nemá. 

 

Pramen: China Daily

Datum: 23.03.2006 10:58
Tisk článku


Diskuze:

...ja bych...

Jara,2006-03-23 17:09:30

...ja bych nemel nic proti tomu, aby jedli rukama.....hlavne aby bylo co.....Vas Jara Cimrman

Odpovědět

Lak

Andrej,2006-03-23 14:00:22

Ono sa to da nalakovat a potom s uspechom znovupouzit. Ale neviem si predstavit ako to budu robit v poulickych rychlovyzierakoch. Ako jednoduche, pochopitelne a nespravne riesenie vidim nahradu obnovitelneho dreva neobnovitelnou ropou a nahradu jednorazovych drevenych paliciek jednorazovymi plastovymi...

Odpovědět

Hulky

Martan,2006-03-23 12:06:33

Snad se cinane konecne nauci jist priborem :)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz