Stará metoda může poskytnout rychlou cestu k ochraně proti viru H5N1  
Čínští vědci vyrobili účinnou protilátku proti viru chřipky metodou imunizace koní. Test na hlodavcích ukázal, že připravená protilátka je účinná.

Vědecký pracovník Jiahai Lu ze  Sun Yat-sen University v čínském  městě Guangzhou se svými kolegy opakovaně imunizoval koně antigeny připravenými z viru ptačí chřipky (kmen H5N1). Navodili u nich imunitní reakci s následnou tvorbu protilátek. Poté, co koním krev odebrali, se ukázalo, že v krevním séru jsou protilátky v dostatečně vysokém množství a že je z krve lze snadno získat. 

 

Zvětšit obrázek
Sun Yat-sen University.

S protilátkami provedli vědci test na jejich účinnost. Jako pokusná zvířata jim posloužily myši, kterým podali letální dávku virulentního kmenu H5N1. Po 24 hodinách  infikované myši začali léčit koňskými protilátkami. Všechny léčené myši přežily, ostatní uhynuly. K ochraně před smrtící infekcí postačovala dávka desetiny miligramu protilátek.

Koňské protilátky mají dvě hlavní nevýhody. První je to, že takto získané protilátky je třeba čistit od dalších proteinů, které se v krvi nacházejí. Jakékoli proteiny cizího organismu mohou totiž u příjemce navodit nežádoucí alergické reakce. Druhou nevýhodou je, že - co kůň, to jiná reakce a výsledný produkt je proto značně nestandardní. Titr zídksnývh protilátek kolísá a také složení protilátek zahrnuje celé spektrum protilátek různých imunoglobulinových tříd (IgM, IgG, IgA, IgE), proto se těmto protilátkám říká, že jsou "polyklonální". I přes nastíněné problémy Číňané ukázali, že touto zastaralou metodou lze získat protilátky rychle a že to může být jedna z cest, jak lze operativně reagovat na případné mutace ptačího viru.  Také cena takto získané protilátky není vysoká. Na první pohled se zdá, že by tato metoda mohla v případě potřeby zachránit mnoho lidských životů. Má to však háček.   Moderní průmyslová výroba léků je založena na produkci takzvaných monoklonálních protilátek a chovy koní k těmto produkcím již byly zrušeny. 


A závěr?
Ukázalo se, že i zastaralá metoda přípravy polyklonálních protilátek je jednou z cest jak lze v případě potřeby rychle řešit nenadálou situaci. Navíc toto řešení může být  jediným dostupným řešením pro nejchudší země planety.
Konec konců  každý způsob, který je schopen přispět k zabránění toho nejhoršího – pandemii, je vítán.


Pramen: Journal reference: Respiratory Research (DOI: 10.1186/1465-9921-7-43)

Datum: 29.03.2006 11:04
Tisk článku

Související články:

Hybridní virus ptačí chřipky H5N1 se snadno přenáší mezi morčaty     Autor: Stanislav Mihulka (03.05.2013)
Za článek v Science 6 let „natvrdo“     Autor: Jaroslav Petr (27.04.2012)
Slibná DNA vakcína proti ptačí chřipce     Autor: Anna Marcinková (06.10.2008)
Zima chřipce svědčí     Autor: Jaroslav Petr (02.11.2007)
Co odpoví chřipkový virus, až se ho zima zeptá?     Autor: Josef Pazdera (22.09.2007)



Diskuze:

schvalovaní

Milan Štětina,2006-04-03 09:43:08

Mám takový nedobrý pocit, že i kdyby se podařilo odstranit problémy s "čištěním", tak než se provedou testy na dobrovolnících a podaří se léčivo/postup schválit k normálnímu používání na lidech, tak bude dávno po pandemii (pokud tedy vůbec vznikne). Pro nás v Čechách (resp. v Evropě a také USA) tedy nic, ale pro rozvojové země (přesněji řečeno země s nižšími zdravotními standarty) by to mohlo být řešení.

Odpovědět

blbost

Ak47cz,2006-03-30 16:48:50

nebezpecne

Odpovědět

Proč to nejde přímo?

KillerZero,2006-03-30 12:18:23

Proč se protilátky vytváří v koních a ne přímo v nakažených lidech?

Odpovědět


ludske protilatky

johny,2006-03-31 14:14:13

To ako myslis nakazit zdravych ludi potencialne smrtelnou chorobou aby si (ak preziu) z ich krvi ziskal protilatky? Navyse by si im asi nemal davat lieky ... hmm, hmm. Okrem toho kon moze darovat viac krvi ako clovek.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz