Na velikosti záleží  
Velikost mozku hraje důležitou roli pro IQ. Aspoň v určitém věku a v určité oblasti mozku.

 

 
Tak jsi nás zase doběhl, starý brachu. Na tvé velikosti zálěží.

Všude si lze přečíst, že velikost mozku nemá přímý vztah k inteligenci. Jako zářný příklad majitele malého ale velmi chytrého mozku je uváděn vynikající francouzský spisovatel Anatole France. V lebce schovával  mozek o hmotnosti 1017 gramů.

 
Tedy aspoň před dovršením 11 let věku. Pak už je to asi celkem jedno.

Turgeněv s mozkem dvakrát tak velkým nebyl  rozhodně dvakrát lepší spisovatel. Natož aby byl dvakrát tolik chytrý. Tyto dva příklady bývají korunovány tradovaným příkladem dementního londýnského zahradníka s největším známým mozkem, kterým bývá argumentům o nesouladu mezi velikostí a výkonností mozku nasazena koruna. Ale teď se zdá, že i toto pravidlo má svou výjimku a na velikosti (mozku) skutečně záleží.

 


Philip Shaw z National Institute of Mental Health v americké  Bethesdě skenoval mozky 300 dětí a dával jim přitom i IQ testy. Zjistil, že děti s bezkonkurenčně nejlepším skóre v testech IQ mají opožděný a prodloužený růst mozkové kůry. Předchozí studie naznačovaly, že velikost některých částí mozku má co do činění s inteligencí, ale tato měření byla prováděna na dospělých.

 

Anatole France to se svým minimozečkem dotáhl hodně daleko.

Obecně lze říci, že nám všem v dětství mozková kůra „tloustne“ a po dosažení vrcholu opět „slábne“. Načasování této „vlny růstu“ mozkové kůry se dramaticky liší u dětí s různým IQ. Nejchytřejší děti začínají s nejtenčí mozkovou kůrou. Kolem 7 let věku jim začne kůra rychle růst. Nejsilnější je kolem 11. roku věku. Děti s průměrným IQ mají kůru nejsilnější mezi 7. a 8. rokem. Děti jimiž je dopřáno „jen“ nadprůměrné IQ jsou kdesi mezi. Na prahu dospělosti má kůra všech dětí zhruba stejnou sílu bez ohledu na IQ (tedy v hodnocených skupinách s průměrným, nadprůměrným a  vysoce nadprůměrným IQ).

Zvětšit obrázek
Podobně jako mozkem podstatně obdařenější Ivan Sergejevič Turgeněv.

Největší rozdíly mezi extrémně chytrými dětmi a zbytkem zkoumané dětské populace jsou patrné v síle kůry čelních laloků. Jistě ne náhodou právě tam sídlí naše ryze lidské schopnosti, jako je cílevědomé plánování nebo abstraktní myšlení.

 

K metodám měření IQ lze mít zcela jistě celou řadu výhrad, ale odborníci se shodují, že Shaw se drží v interpretacích celkem při zemi. Za nejzajímavější považují odhalení, že pomalejší dozrávání mozku má zřejmě na jeho výkonnost pozitivní vliv. Teď by je zajímalo, zda je toto zpomalení určeno geneticky, nebo zda se na něm podílejí i vnější vlivy.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Einstein nevynikal velikostí mozku, výkonností tohoto orgánu ano.

Mnozí by rádi věděli, co se děje v mozkové kůře během jejího „bobtnání“ a opětovného „scvrkávání“ – a chtěli by to vědět pokud možno na úrovni buněk a molekul.

Je možné, že „bobtnání“ má na svědomí tvorba nových nervových spojů. „Scvrkávání“ by mohlo být důsledkem nezbytné redukce spojů, které se ukázaly jako zbytečné nebo dokonce nebezpečné.

 

Pramen:
Nature

Datum: 31.03.2006 16:13
Tisk článku

Související články:

Ghostboti zemřelých by mohli škodit duševnímu zdraví     Autor: Stanislav Mihulka (18.03.2024)
Přenosné zařízení s inteligencí DeWave čte myšlenky     Autor: Stanislav Mihulka (12.12.2023)
Cvičit tělo i mozek     Autor: Redakce (01.01.2022)
Mužům ochabuje rychle     Autor: Josef Pazdera (08.02.2019)
Krvežíznivější mozky jsou chytřejší     Autor: Josef Pazdera (01.09.2016)



Diskuze:

Sporná situace v obou směrech

Dawe,2006-04-12 11:42:49

Na velikosti určitě záleží, ale pouze do určité míry, aby došlo k zachování struktury o dostatečném objemu cca 1300g, potom už převážně záleží na chemických procesech /což lze snadno prokázat psychofarmaky/ a mozek o váze 1700g nemusí být nutně inteligentnější. Samozřejmě, že také záleží na vzdělání a typu chápání, které dostane v průběhu života do dospělosti. A k ženám - zase tolik se jejich mozek neliší, pouze je organismus ovlivňován jinou hormonální aktivitou, což se projevuje v odlišnostech, jakožto i v typu myšlení.

Odpovědět

..ale to vite

Jara,2006-04-03 20:30:35

...ale to prece vite ze na velikosti zalezi....Vas Jara Cimrman

Odpovědět

Shrnutí

Bob a Bobek,2006-04-03 18:50:45

Shrnul bych to takhle. Pokud je dítě v sedmi letech chytré, nic to neznamená. Jó v jedenácti to už je jiné kafe.

Odpovědět

velkost mozku?

Tinny,2006-04-03 07:20:23

Nemluvilo se spíš o tloušťce šedé kůry mozkové u dětí?

Já na to nejsem odborník, ale řekl bych, že na velikosti mozku nezáleží. Záleží na architektuře. Když je dobrá "architektura" a k tomu má dostatek prostoru (velká mozkovna), tak tím možná(?) líp. Ale na druhou stranu je složitější stavba na úkor efektivnosti a rychlosti...

Odpovědět

Nezatracujte teorie podporene praxi

Pepa z Depa,2006-04-02 01:11:56

Určitě se jedná o zajímavý výzkum. Dnes už každý nepopře, že lidé se liší inteligencí a obecně se má za to, že se na její úrovni podílí genetika a výchova. Co z jaké míry je sporné. Proč tedy neuvítat snahu o pochopení podílu genetiky na inteligenci. Větší hlava, větší mozek a větší inteligence to dává trochu smysl. Pochopitelně, že lidé z malou hlavou se budou cítit dotčeni. Pseudoargumentace slony, zahradníky s obří až vodnatelnou hlavou, neandertálci není ve vztahu k obsahu článku kvalifikovaná. Pochopitelně, že podobné výkumy musí sloužit lidem a ne tedy být využívány jednotlivci proti lidem. Zajímavé je, že Romové mají v ČR obecně o několik bodů nižší inteligenci a stejně tak menší hlavu. Bohužel jak je to s Japonci nevím, neboť hlavu mají malou a inteligenci údajně v průměru jednu z nejlepších. Výzkum to časem ukáže a nebo taky ne.

Odpovědět

Konina ze světa vědy?

jarda petr,2006-04-01 03:10:52

Hájit vlastní články mě moc nebaví. Ale Philipa Shawa bych se rád zastal. Rozhodně si nemyslím, že jeho práce je konina. U určitě je to věda.
O tom, že každý z nás má trochu jiné duševní schopnosti, že někdo je opravdu hodně chytrý a někdo tak úplně chytrý není, není pochyb. Poznání příčin těchto rozdílů je důležité. Rozhodně není méně důležité, než objev nového druhu brouka nebo odhalení tajů černé hmoty ve vesmíru. Je to proste fenomén našeho světa a jeho zkoumání je zcela legitimní. A to neberu jako argument, že poznání procesů, jež mají za následek vyšší výkonnost lidského mozku, třeba jednou lidstvo využije k tomu, aby těch méně chytrých bylo co nejméně. Myslím, že Shaw podnikl zcela legitimní výzkum, využil k němu velmi solidní metodiku a získal velmi zajímavé výsledky. Ano, na velikosti mozku v dospělosti zřejmě nezáleží, ale kolem 11. roku prochází nás mozek procesem, který může být pro naši další duševní výkonnost důležitý. A to je určitě informace, která má svou hodnotu. Neboť ze všech karambolů má nejděsivější následky čelní srážka s blbcem. V tom se mnou snad budou všichni Shawovi kritici zajedno.

Odpovědět


Showovi kritici

Evik,2006-04-01 19:01:33

tlučou lebkou o zeď - srážka s blbcem ? :0)))

Odpovědět


Při řadě nemocí ubývá šedé kůry mozkové a spolu s

Saša,2006-04-03 17:22:50

tím i inteligence. Není tedy pravdou, že u dospělého na velikosti mozku nezáleží.
Velikost mozku či přesněji množství šedé hmoty představuje potenciál duševních schopností. Inteligence jako jedna skupina duševních schopností je pak dána mírou využití potenciálu.
A u těch dětí je to přeci také jasné: co zraje pomalu, zraje důkladně. Proto je žádoucí dětství prodlužovat a podporovat dětské hry a neuspěchávat zrání do dospělosti. Proto je třeba chránit děti před předčasným sexuálním probouzením i před traumaty způsobujícími nucenou skorodospělost.
Proto také je třeba bránit rozvodům, protože to je pro dítě trauma větší než smrt rodiče. Je třeba chránit děti před pornografií, protože ta urychluje sexuální zrání. Ze stejného důvodu je třeba vyloučit "sexuální výchovu" ze základních škol. Naopak je třeba podporovat dětskou hravost, hlavně tu intelektovou a nesportovní.
To vše se může projevit v mírňounkých rozdílech intelektu, který je jinak více než z 90 % dědičný.
I když se to těm nikoli výrazně inteligentním nelíbí.
(Slepým se také nelíbí, že jsou slepí.)

Odpovědět

„bobtnání“ a opětovné „scvrkávání“

Dramenbejs,2006-04-01 00:56:49

Ono „bobtnání“ a opětovné „scvrkávání“ není jen redukcí počtu dendritů (zapojení), ale také změnou jejich počtu.

Odpovědět

Jak to říct...

Jon,2006-03-31 20:32:52

Možná jste si toho nevšimli, ale NIKDE v článku není napsáno, že by záleželo na velikosti mozku DOSPĚLÉHO člověka. Podle článku je podstatná velikost mozku pouze DO 11 LET. Takže veškeré vytahování velikostí mozků slonů, žen nebo neandrtálců s tímhle nemá co dělat...
Děkuji, není zač.

Odpovědět


Opravdu není zač

Dinosaurus,2006-03-31 22:25:48

Jelikož jsme se nedozvěděli nic nového :-)

Odpovědět

No mě by tedy strašně zajímalo

Jarmila,2006-03-31 20:12:36

jak je to s poměrem mozku vůči tělu. Větší člověk má větší mozek- je tedy vždy inteligentnější než malý člověk? Krom toho je známo, že děti v poměru ke svému tělu mají daleko větší hlavu i mozek než dospělí lidé. Jsou tedy děti inteligentnější než dospělí lidé? A do třetice slon má určitě větší mozek než lidé- je tedy inteligentnější? No, já myslím, že tyhle otázky vůbec můžeme nechat koňovi, neb ten má větší hlavu. Ten článek je prostě vyložená konina. Anebo že by nějací hajzlové opět vytáhli lež, že ženské mají menší mozky? Možné je dnes všechno, obzvláště v době, kdy manipulátoři davů klidně rozšířili v populaci svou evolucionistickou lež.

Odpovědět


Velikost mozku není úměrná jeho "výkonnosti&q

Dinosaurus,2006-03-31 20:29:39

Což ví každé 8-leté dítě :-)

Odpovědět


are you kidding??

machr,2006-04-02 10:22:58

> A do třetice slon má určitě větší mozek než lidé- je tedy inteligentnější?

1. to je blbost. ma sice vetsi hlavu, ale vetsi mozek nema ani omylem

2. srovnavas nesrovnatelny. Neni mozny delat takovyhle srovnani mezi jednotlivejma druhama, protoze krome velikosti zalezi taky na architekture. Takze srovnavat je mozny jenom v ramci jednoho druhu, kde se da predpokladat stejna nebo temer stejna architektura...

> Anebo že by nějací hajzlové opět vytáhli lež, že ženské mají menší mozky?

lez???? podle vlastni zkusenosti ti muzu rict, ze zensky jsou podstatne mene inteligentni nez chlapi.

Za svuj zivot sem potkal jenom DVE zensky, ktery rozumely matice a jeste ZADNOU, ktera by rozumela pcitacum. Zensky sou vetsinou schopny se naucit takovy veci typu cestina, kde je se to proste nadrti a neni u toho potreba premyslet, ale napr na technice se nechytaj (staci zajit na jakoukoli technickou skolu a musis mit hodne velky stesti, abys tam narazila na zenskou...)

Odpovědět

Zcela špatná informace!

Dinosaurus,2006-03-31 19:52:18

Mýtus o "dementním zahradníkovi" s největším známým mozkem je nepotvrzená pitomost. Největším ověřeným mozkem se mohl pyšnit génius, zakladatel srovnávací anatomie Georges Cuvier (1769-1832), který jediný měl ověřenou hmotnost mozku nad 2000 gramů. Zajímavé ale je, že v průměru větší mozek než má dnešní člověk (cca 1450 cm3) měl Homo neanderthalensis (1500-1550 cm3), takže teorie z doby zlatých časů kraniometrie neplatí - velikost mozku není přímo úměrná jeho schopnostem.

Odpovědět

Mozkodutost

Mozek,2006-03-31 17:33:36

Dalsi "novinka", kterou nekdo povazuje dokonce za poznatek ve svete vedy!!! Smich, smich a smich. Ach ten smich...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz