Modlení nepomáhá nebo je na škodu  
Někdy nemocnému skutečně nezbývá nic jiného, než se jen modlit, aby všechno dobře dopadlo. Mnoho studií dokazuje, že lidé, za které se někdo modlí, mají lepší vyhlídky na přežití či uzdravení. Nejnovější studie prokázala, že modlení nezabírá a v některých případech dokonce škodí.

 

 
Modlení za nemocné nepomáhá.

Nadace John Templeton Foundation, jež si podle svých vlastních proklamací klade za cíl objasnit vztahy mezi vědou a náboženstvím, sponzorovala rozsáhlou studii, v které byl zkoumán vliv modlení za nemocné na jejich zdravotní stav. V šesti velkých amerických nemocnicích bylo získáno pro studii bezmála 2000 lidí, kteří se měli podrobit operaci srdce (bypass – čili „přemostění“ místa, kde jsou narušeny koronární tepny zásah´bující srdeční sval krví ). Třetině pacientů bylo oznámeno, že byli zahrnuti do studie a možná se za ně někdo modlí. Ve skutečnosti se za ně nemodlil nikdo. Druhé třetině řekli autoři experimentu totéž, ale nechali za ně modlit najaté „modliče“. Za poslední třetinu pacientů se někdo modlil a pacienti o tom věděli.

 


Každý večer dostávaly tři skupiny křesťanských modličů faxem seznam osob, pro které mají orodovat u boha za úspěšnou operaci a rychlé uzdravení. Každý z vybraných pacientů byl na seznamu pro modlení po dobu dvou týdnů.  Lékaři sledovali výskyt komplikací po dobu 1 měsíce po operaci.

 

Modlitby neměly vliv na zdraví pacientů, kteří netušili, jestli se za ně někdo modlí či nikoli. U lidí, kteří věděli, že se za ně někdo modlí, stoupl počet zdravotních komplikací o 14%. Autoři studie předpokládají, že se na jejich zdraví podepsala zvýšená úzkost. Výsledky uveřejnil American Heart Journal.

 

Zvětšit obrázek
Při operacích srdce na tom nebyli lépe ti, za něž se někdo modlil. Naopak, pokud pacienti o modlitbách za své uzdravení věděli, měli o 14% vyšší četnost zdravotních komplikací.

Celá studie vyšla na 2,4 milionu dolarů a mnozí považují tuto sumu za vyhozenou z okna. Vedou je k tomu velmi zvláštní důvody.
„Nic takového nepotřebujeme,“ hlásá expert na otázky modlení v medicíně Richard Sloan z newyorské Columbia University. „Mnozí lidé si velice váží toho, že se za ně někdo modlí a není zapotřebí, aby vědci experimentálně dokazovali, jestli to funguje nebo ne. Zlehčuje to náboženský prožitek.“

 

Na ochranu autorů studie vystoupil Jeffrey Dusek z Harvard Medical School v Bostonu.
„Cítíme, že je to příležitost vnést solidní vědecký náhled do této oblasti,“ řekl Dusek. „Teď je studie hotová a je možné diskutovat o tom, jestli v podobném výzkumu pokračovat.“
Psychiatr Jon Streltzer z University of Hawaii v Honolulu považuje za mnohem důležitější otázky, nakolik se promítne pacientova víra do jeho zdraví, zda mu psychicky pomáhají modlitby a starost jeho blízkých.
„Nemyslím si, že by věda měla zkoumat nadpřirozené jevy,“ řekl Streltzer.
Dusek souhlasí, že psychologické aspekty bezesporu zaslouží další výzkum.


 

Pramen: American Heart Jornal, Nature News

Datum: 03.04.2006 01:03
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz