Mrak alkoholu o průměru 500 miliard km  
Astronomové na observatoři Jodrell Bank objevili obří „most“ z metylalkoholu, sahající do vzdálenosti asi 463 miliard kilometrů, který obklopuje hvězdné „jesle“. Možná nám tento plynný oblak pomůže pochopit, jak se formuje většina velmi hmotných hvězd v naší Galaxii.

 

Zvětšit obrázek
Dr. Lisa Harvey-Smith

Nová pozorování byla získána nedávno modernizovaným radioteleskopem MERLIN  (Multi-Element Radio Linked Interferometer Network). JBO  (Jodrell Bank Observatory) patří Katedře fyziky a astronomie University v Manchesteru (University of Manchester,  Velká Británie).

 

 

 

Zvětšit obrázek
Radioteleskop MERLIN

Tým studoval oblast v naší Galaxie nazvanou W3(OH), kde hvězdy vznikají gravitačním hroucením prachoplynného oblaku. Pozorování odhalila velmi dlouhá vlákna plynů (filamenty), která fungují jako „maser“  (maser pracuje v mikrovlnné oblasti podobně jako laser v oboru optickém).

 

 

MASER - Microwave Amplification by Stimulated Emission of Radiation, LASER – Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. První maser byl zkonstruován na Kolumbijské univerzitě v roce 1953, v roce 1958 se ukázalo, že podobné zařízení je možné i pro světlo (C. Townes a A. L. Schawlowem). První laser zkonstruoval v roce 1960 T. H. Maiman.

 

 

Filamenty maserového plynu se formují v obří přemostění mezi maserovými „skvrnami“ v oblasti W3(OH), které byly pozorovány již dříve. Největší z těchto maserových vláken je dlouhé 463,5 miliardy km. Pozorování ukazují, že celý plynný oblak může být rotačním diskem kolem centrální hvězdy. Podobným způsobem se v akrečním disku kolem mladých hvězd formují planety. Maserová vlákna se vyskytují v oblasti, kde se setkávají rozsáhlá oblaka plynů při vzájemných srážkách.

 

Zvětšit obrázek
Oblasti W3(OH) na 8,9 GHz (16.2.2002, National Radio Astronomy Observatory, Green Bank, West Virginia). Credit: NRAO/GBT

 

"Náš objev je velmi zajímavý, protože to přinese námitky k dlouho přijímaným názorům na výzkum astronomických maserů. Do doby, než jsme našli tyto filamenty, jsme si mysleli, že masery jsou něco jako bodové objekty nebo velmi malé jasné aktivní body obklopené zářícím kruhem slabé emise," řekla Dr. Lisa Harvey-Smithová, hlavní vědecká pracovnice výzkumu. Výsledky byly presentovány v úterý 4. dubna na Mezinárodní astronomické konferenci Královské astronomické společnosti (NAM  - National Astronomy Meeting, RAS - Royal Astronomical Society of Canada).

Zvětšit obrázek
Graf spektrálních pozorování oblasti W3(OH) radioteleskopem MERLIN. Credit: MERLIN/JOB

Konference se konala od 3. do 7. dubna 2006 pod záštitou Oddělení fyziky a astronomie na Universitě v Leicesteru (University of Leicester ).

 

 

Dr. Harvey-Smithová řekla: "Je zde stále ještě mnoho nezodpovězených otázek o zrodu hmotných hvězd, protože formující se centra jsou zahalena prachem. Uniknout může jen radiové záření a zdokonalený MERLIN nám nyní dává poprvé příležitost nahlédnout hluboko do oblasti, kde hvězdy vznikají a pozorovat, co se tam děje.“

 

 

Různé způsoby vzájemných interakcí mezi molekulami v oblasti, kde vznikají hvězdy, vedou k různým emisím na mnoha vlnových délkách. Budoucí pozorování maserů v dalších frekvencích by měla dokončit komplexní skládačku a odhalit dosavadní tajemství.

 

 

Dr. Harvey-Smithová uvedla: "Ačkoliv je vzrušující objevit mrak alkoholu o průměru téměř 500 miliard km, bohužel metylalkohol na rozdíl od jeho chemicky blízkého etylalkoholu, není vhodný pro konzumaci lidmi!"

 

Zdroj: Spaceflight Now

Datum: 10.04.2006 21:48
Tisk článku

Související články:

Radikální kosmologie: Je náš vesmír plný tachyonů?     Autor: Stanislav Mihulka (19.04.2024)
Americké vesmírné síly a Astroscale U.S. vyvíjejí orbitální tanker     Autor: Stanislav Mihulka (04.04.2024)
Baryonové akustické oscilace údajně podporují vesmír starý 26,7 miliard let     Autor: Stanislav Mihulka (19.03.2024)
Gigantická nadkupa galaxií Einasto váží jako 26 biliard Sluncí     Autor: Stanislav Mihulka (16.03.2024)
Nový hypotetický objekt nestar je jako cibule. Gravastar uvnitř gravastaru     Autor: Stanislav Mihulka (20.02.2024)



Diskuze:

..to nic neni...

Jara,2006-04-12 16:46:01

...co jsou proti tomu mraky etylalkoholu v ceskych hospodach....Vas Jara Cimrman

Odpovědět

Chybka

Vonka,2006-04-11 09:57:35

Trosku mne zarazilo tech 8,9MHz u maseru, az pohled na obrazek mi udelal jasno. 8,9GHz :)

Odpovědět


OK

redakce,2006-04-11 14:35:53

Překlep opraven, díky.

Odpovědět

metanol

Martin,2006-04-10 22:04:00

Takže odteraz budú kozmonauti povinne fasovať čierne okuliare a bielu paličku :)

Odpovědět


jo..jo:)

Třiska,2006-04-12 11:54:19

tak něco takovýho jsem sem chtěl přesně napsat...pálení zdar:)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz