Při kávě se snadněji necháme „ukecat“  
Pokud chcete někoho přesvědčit o své pravdě, nabídněte mu nejdříve šálek kávy. Vědci zjistili, že po kofeinu jsme k předkládaným návrhům mnohem vstřícnější.

Poslední dobou se pod tíhou argumentů hroutí vžité názory na pití kávy jeden za druhým. Není to tak dávno, co padl mýtus o tom, že pití kávy je škodlivé a že pijáci kávy častěji trpí reumatoidní artritidou.  Za prokázané lze také považovat i to, že pití kávy snižuje riziko vzniku cukrovky. Kofein nám snižuje riziko vzniku diabetes 2. typu až o polovinu. Nezávisle na sobě se na tom shodli  hned dva výzkumné týmy, jeden z Dánska a druhý z Ameriky.Zjistili, že u mužů, kteří denně holdovali pití převyšující 6 šálků kofeinové kávy, se vyskytl pouze poloviční počet případů onemocnění cukrovkou než u jejich vrstevníků, kteří kávu nekonzumovali. U žen, pijaček klasické kávy, kleslo zmíněné riziko onemocnění cukrovkou o 30%.

 
Šálek kávy má šanci se stát novým trikem reklamních manažerů.

Vedle zmíněných poznatků získaných  na starém a na novém kontinentu stojí za  pozornost i to, k čemu došli u protinožců. Australští výzkumníci v tomto týdnu zveřejnili, že Po dávce kofeinu jsme schopni lépe vstřebávat přesvědčivé  argumenty. Údajně je to tím, že  kofein zlepšuje naší schopnost zpracovat vjemy a že nám celkově rozšiřuje záběr informací,  které jsme v danou chvíli schopni vnímat a vyhodnocovat.
Australany  k těmto závěrům přivedly pokusy na lidech. Do pokusu si vybrali dobrovolníky, kteří kriticky smýšleli o legalizaci euthanasie a legalizaci potratů. Na pokusných osobách psychologové testovali  posun v jejich názorech, když se je jali přesvědčovat ke změně jejich postoje pod působením kofeinu. V pokusu použili  dávku kofeinu, která odpovídala dvěma šálkům kávy. Kontrolní skupina dostávala místo kofeinu placebo.

 

Experiment ukázal, že pokud jsou argumenty dostatečně přesvědčivé, kofein zvyšuje počet osob, jež se podaří v jejich názorech zviklat a které nakonec přijmou předkládané argumenty a svůj názor změní.
Svůj podíl na tom podle vědců má zmíněné vylepšení našich psychických schopností. Spoluautor studie Dr. Blake McKimmie vysvětluje výsledky studie zase tím, že kofein zvyšuje naší schopnost  pečlivě zvážit obsah sdělení.  Část přesvědčovacího úspěchu ale možná jde na vrub i tomu, že kofein nás uvádí do lepší nálady, a že pohoda nás vede častěji k souhlasnému stanovisku.

 

Informace o vlivu kofeinu na lidskou psychiku ve smyslu snadnějšího přesvědčování zveřejnila na svých stránkách Qeenslandská universita.   Podrobné informace se mají brzo objevit i v evropském vědeckém časopisu  European Journal of Social Psychology.

 

Zmíněné výsledky budou  zajímavé  pro reklamní manažery.  Věda jim vlastně dala do ruky návod, jak mají účelně svoje snažení směrovat. Měli by se svojí návštěvou nebo reklamním spotem „trefit“ do doby, kdy je cílová skupina zvyklá konzumovat kávu.

 

 

Výzkum potvrdil, že pokud máme svůj šálek kávy, jsme mnohem manipulovatelnější.

Ze studie ale také vyplývá, že pití velkého množství kávy může mít negativní efekt. Ten spočívá v tom, že jak jsme schopni zpracovat větší množství informací, tak nás také snadno upoutávají i vedlejší, z pohledu reklamy rušivé, vjemy. Hodně kávy nás navíc činí roztržitými. Pokud se budeme dívat na reklamu pod vlivem velké dávky kofeinu, může nás atraktivita osoby nabízející produkt uchvacovat více než vlastní nabízený produkt.

 

Kofein v mozku
Pradeep Nathan je expert na chování mozku působící na Monash University. Tento vědecký pracovník z Melbourne vysvětluje účinek kofeinu v reklamě následovně.  Kofein stimuluje centrální nervový systém prostřednictvím  zvýšené produkce celé řady přenašečů nervových vzruchů (mediátorů). Tím se nám zlepšuje paměť, zvyšuje se naše pozornost. Lépe se nám po kofeinu soustředí a snadněji se tak vypořádáváme s nastalými problémy.  Tím, jak se stáváme více vnímaví a jak se nám snadněji vybavují naše dřívější poznatky, stáváme se ve svých soudech pečlivější, jsme i zdvořilejší a laskavější. To všechno jsou prvky, které v reklamě hrají velký význam. Reklama je přece založena na principu zvýšení pozornosti a nejde v ní o nic jiného, než o snahu zaujmout tolik lidí, kolik jich v danou chvíli zaujmout lze. Kofein, jak se zdá, je k tomu ochoten se kdykoli propůjčit.

 

Opatrný skepticismus
Geoff Kelly je výkonný pracovník Australské poradenské organizace, která radí vládním organizacím a korporacím jak získat lidi aby se patřičně chovali, nebo si určité produkty  koupili. Názor tohoto špičkového manažéra je poněkud opatrnější. Podle něj existují různé úrovně přesvědčování, ale klíčem k úspěchu je podle něj jen pokud je cílené působení dlouhodobé. Z jeho slov lze ve věci využití kofeinu v reklamě cítit  jistou dávku zdrženlivosti.

Datum: 02.05.2006 21:07
Tisk článku


Diskuze:

...a kdyz nepomuze

Jara,2006-05-05 19:32:38

...a kdyz nepomuze kafe, pivo k naslednemu ukecani zabere vzdycky....Vas Jara Cimrman

Odpovědět

Mno...

SilverMan,2006-05-03 01:13:18

Co se tyka tech kuracek, tak co je me znamo, kofein a nikotin maji pri wzajemnem pusobeni obdobnou tendenci jako kyselina se zasadou - tj. neutralizace. Kofein je nawic uzasna latka w tom, ze tuhle wlastnost ma aj se spoustou dalsich sra**k. Celkowe bych jeho wlastnosti hodnotil welmi kladne (kor we zkouskowem obdobi =)). A co se me osobne libi nejwic, ma uzasnou nahorklou chut =)

Odpovědět


v

andrej,2006-05-03 11:28:09

nejaka trauma z detstva spojena s pouzivanim normalneho v-cka? alebo pokazena klavesnica?

Odpovědět


v / w

Maarty,2006-06-12 14:43:38

to nebude trauma... tomu člověku je tak 13-15 a v dnešní době je to hrrrrrrozně moderní používat w místo v. Je to jakože známka že "sem fpohodě woe.."
Nechápu to... to pak můžem místo "o" psát klidně "u" a je to taky skoro to samý žeo...i když přiblblý.

Odpovědět


w

SilverMan,2006-06-17 11:37:58

Moje W neni otazkou toho, ze by to bylo "in" a s wekem jste se take sekli... Prwotni duwod byl to, ze se mi tak trochu rozsypala klawesnicka (resp. mi do ni nateklo az moc obeda...). Podarilo se mi ji temer celou wycistit az na jedno pismenko - V - a jelikoz jsem swoji klawesnicku mel rad, tak jsem zacal psat W. Nawic za swuj ziwot jsem tu kouzelnou zkratku WWW natukal tolikrat, ze je mi W welmi blizke a tak jsem si postupem casu na nej zwykl... A nawic nepouziwam T9, takze tam je to take welmi prakticke... =)))

Jo a jinak jsem myslel, ze tahle diskuze je k prispewku... Asi jsem byl hodne najiwni, kdyz jsem si myslel, ze alespon na tomhle serweru budou rozumny lidi, kteri nejsou hnidopisi a nestouraj se w tom, zda clowek pise s diakritikou ci bez, jestli pouziwa akronimi ci ne atd...

Odpovědět

no -- kofein má i druhou stránku

css94381672,2006-05-02 23:12:00

...abychom to zase s tou kávou a kofeinem nepřeháněli :)

- ...se podílí na vzniku žaludečních obtíží nadměrné pití černé kávy, kdy vliv kávové sedliny i kofeinu zvyšuje tvorbu žaludeční šťávy.

- příliš mnoho kávy způsobí třes rukou, bušení srdce, poruchy spánku a pálení žáhy v důsledku povolení svěrače v místě přechodu mezi žaludkem a jícnem.

- Kofein například podporuje ukládání cholesterolu v krevních cestách.

Odpovědět


pokračování

css94381672,2006-05-02 23:13:36

- Kofein také potlačuje vstřebávání železa.

Studie ukázala, že vysoká spotřeba kofeinu (nad 300 mg/den, což odpovídá přibližně 514 g uvařené kávy) akceleruje vznik osteoporózy páteře u žen po menopauze. U pacientek s variantou tt receptoru pro vitamin D je toto riziko ještě vyšší.

Konzumace kávy zvyšuje hladinu zánětlivých markrů (co je to markr nevím, zjistěte si sami ;-) ..ale určitě něco děsně škaredýho :)

Odpovědět


pokr

css94381672,2006-05-02 23:15:33

Spotřeba kofeinu u nekuřaček zvyšuje riziko potratu a to již od 100 mg denně, kde je relativní riziko 1,3, nad 300 mg denně je relativní riziko 1,4 a nad 500 mg kofeinu denně 2,2. U kuřaček nebyl pozorován vliv příjmu kofeinu na riziko potratu.

Odpovědět


konec

css94381672,2006-05-02 23:16:00


Výzkum spojený se sledováním 4000 pijáků kávy zjistil, že více než dva šálky kávy za den zvyšují riziko srdeční choroby - ovšem jen zhruba u poloviny lidí s genetickou mutací, která zpomaluje rozklad kofeinu v těle. Podle vědecké práce lidé bez této mutace mohou pít kávy, kolik chtějí, aniž se u nich zvyší riziko infarktu. Mutace se v městských oblastech vyskytuje u 54 procent lidí.

Odpovědět


??

Jirka,2006-05-03 07:28:49

Ze by se mutace stahovaly do mest?

Odpovědět


Vzkaz pro css94381672

Josef (paz),2006-05-05 18:20:07

CSS - napis o tom prosim clanek na Osla. Za vsechny ctenare diky. josef

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz