Přizpůsobivější než jsme si mysleli  
Virus H5N1 se otužuje. Dnes vydrží mnohem více než před devíti lety.

 

Zvětšit obrázek
Virus ptačí chřipky se otužuje vůči vysokým teplotám. Zároveň se stává odolnější při pobytu ve vodě.

Virus H5N1 uskutečnil svůj legendární „přímý přeskok“ z drůbeže na člověka v roce 1997 v Hongkongu a zabil při té příležitosti šest lidí.

 

Přední australský virolog Kennedy Shortridge, který jako první odhalil virus H5N1 u hongkongských obětí v roce 1997, je přesvědčen, že by Asijci měli začít jíst něco jiného než drůbež a tu by měli chovat v úplně jiných hygienických podmínkách. Pak by rizika vzniku chřipkových pandemií výrazně klesla. Zatím je jeho volání hlasem volajícím v poušti.

Tehdy vydržel v teplotě 37°C naživu dva dny. Testy s dnešními variantami viru odhalily, že virus získal na odolnosti a vydrží za stejných teplot až jeden týden.

Za pokojové teploty a dostatečné vlhkosti pro něj není týdenní přežívání nic neobvyklého. Zároveň stoupá schopnost virů přežívat ve vodě, což s sebou nese zvýšené riziko nákazy z vodních zdrojů kontaminovaných nakaženou drůbeží nebo volně žijícím ptactvem.

 


Výskyt kmenů odolných k vysokým teplotám byl zaznamenán ve Vietnamu, Indonésii a Číně už v roce 2004. Zatím není jasné, zda se do dalších částí světa (a tudíž i k nám) rozšířily právě tyto odolné kmeny.

 

ilustrační foto

 
Přenos kachnami a dalším vodním ptactvem nedává epidemiologům spát. Někteří odborníci jsou přesvědčeni, že je třeba změnit poměry v jihovýchodní Asii, kde je vodní drůbež základním zdrojem živočišných bílkovin.

 


 

Datum: 03.05.2006 07:34
Tisk článku

Související články:

Hybridní virus ptačí chřipky H5N1 se snadno přenáší mezi morčaty     Autor: Stanislav Mihulka (03.05.2013)
Za článek v Science 6 let „natvrdo“     Autor: Jaroslav Petr (27.04.2012)
Slibná DNA vakcína proti ptačí chřipce     Autor: Anna Marcinková (06.10.2008)
Zima chřipce svědčí     Autor: Jaroslav Petr (02.11.2007)
Co odpoví chřipkový virus, až se ho zima zeptá?     Autor: Josef Pazdera (22.09.2007)



Diskuze:

Co kdybyste pane profesore Petře přestal děsit lid

Stanislav,2006-05-06 16:40:15

Co kdybyste pane profesore Petře přestal děsit lidi a smířil se s realitou, že naštěstí Vámi předpovídaná epidemie ne a ne vypuknout. Je zajímavé kolik spekulací, odborníků a týmů se věnuje ptačí chřipce a přitom zde máme pandemii, která skutečně decimuje lidstvo, víc jak 50 milionů osob nakažených AIDS a denně na světě díly této infekci umírá víc jak 15 tisíc osob !!

Odpovědět

chytry Australan

Petra,2006-05-03 12:00:00

Nemel by nekdo z pohodli Australie navrhovat reseni, ktere alespon trochu odpovida dispozicim asijskych chudych obyvatel? Eliminovat jednu tridu zivocichu z jidelnicku kvuli jedne chorobe je hloupost. Az se v Asii rozsiri praseci mor, cervinka nebo slintavka a kulhavka, pripadne nejaka nova viroza, na kterou stavajici metody nebudou stacit, budou jim doporucovat vyradit z jidelnicku savce? Pak prijde na radu hmyz a ryby a Cinani se budou chodit past? Prijde mi to stejne hloupe tlachani do vetru jako obyvatelum africkych slumu rikat, ze se maji kazdy den sprchovat a pit pouze balenou vodu...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz