LINKY  
Komáři přenášející léky, s metanovými moři se možná budeme muset rozloučit, jak optimalizovat nominální hodnoty mincí...

Delfíni se údajně oslovují obdobou lidských „jmen“. Tato informace prošla i českými deníky, ovšem ve velmi vágní/zkrácené formě. Trošku podrobnější je New Scientist.
Podrobnosti: New Scientist

 

Geneticky modifikovaní moskyti v boji proti malárii – to je téma zmiňované poměrně často. Zábavné však je, že kromě komára odolného k plazmodiu existuje ještě radikálnější plán, totiž komár přenášející přímo vakcíny nebo léky. A samozřejmě by to nemuselo být omezeno na prostředky proti malárii a taktéž na člověka – jistě by se takto daly podávat vakcíny hospodářským zvířatům, které se pokousání hmyzem nemají moc šanci bránit. Otázkou je samozřejmě možnost předávkování.
Podrobnosti: Ihned

Poznámka: Představa je to skutečně fascinující a dalším fantaziím se meze nekladou.

 

 

Vznik obratlovců je jednou z oblíbených hádanek evoluční biologie. Jaký je jejich vztah ke kopinatcům, v jakém pořadí docházelo k evoluci specifických znaků obratlovců (slavný mozek zřejmě až na závěr)? A nakonec, jaký je fylogenetický strom obratlovců, především vztah mezi sliznatkami, mihulemi a čelistnatými obratlovci?
Podrobnosti: Science World


 

Několik perliček z historie absintu. Jak je to vlastně s proslulým halucinogenním tujonem, co se stalo, když do továrny firmy Pernod (výrobce absintu) udeřil blesk, proč se absint zakaluje do mléčna, když ho sléváme s vodou...
Podrobnosti: Science World

 

Zajímavá úloha: Představte si, že byste byli centrálním bankéřem a vaším úkolem by bylo ušetřit lidem kapsy – hodnoty vydávaných bankovek (mincí) byste tedy měli určit tak, aby jich k nákupům v obchodech stačilo v průměru co nejméně. Jak vůbec takovýhle rébus řešit? Zajímavé je, že úloha vede k dosti antiintuitivnímu závěru, vymizely by násobky 5 a 10 (pročež v praxi k takové reformě nejspíš nikdy nedojde a šlo by spíše o optimalizaci v uvozovkách).
Podrobnosti: Business World

Autor: Pavel Houser
Datum: 12.05.2006 19:11
Tisk článku

Související články:

LINKY     Autor: Pavel Houser (08.11.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (31.10.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (26.10.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (13.10.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (06.10.2006)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz