Léčba rakoviny bez ozařování a cytostatik, jen injekcí lymfocytů  
Vědci mají k dispozici myši, jejichž lymfocyty mají téměř zázračné účinky. Pokud jsou vstříknuty do rakovinou na smrt nemocných myší, zhoubné bujení u nich zastaví a během několika týdnů je kompletně uzdraví.

 

Zheng Cui vedoucí týmu, Wake Forest University, Winston-Salem, Severní Karolína, USA

Začalo to před sedmi roky. Tehdy dva výzkumníci, Zheng Cui a Mark Willingham  z Wake Forest University v Severní Karolíně, USA, sledovali růst nádorů, a za tím účelem očkovali pokusné myši letální dávkou rakovinu způsobujících buněk.
Jedna z mnoha pokusných myší po takovém ošetření agresivními buňkami neonemocněla. Vědci si mysleli, že udělali chybu, a tak to napravili  ještě větší dávkou smrtelné infekce. Myš se stále chovala, jakoby se jí to netýkalo. Teď už bylo jasné, že nejde o omyl.  Myš s číslem 6 nejenže neonemocněla, ale všechny injikované rakovinné buňky ze svého těla vypudila.
Pak už  „Šestku“ nechali na pokoji, a protože se jednalo o myšáka, dali jej do chovu.  Pokusničit začali až s jeho potomstvem. Znovu začali se smrtelnými dávkami nádorových buněk a čekali jak to dopadne. Ukázalo se, že odolnosti se naštěstí přenáší (jde o geneticky vedený znak) a že přibližně 40% potomstva přežívá. Myšák „šestka“ se tak stal zakládajícím členem neobvyklých myší. Myší, které dokáží vzdorovat rakovině.

 

Mark Willingham, nejbližší spolupracovník

Pokusy vypovídaly o tom, že za pozorovanou odolností je  zvláště „chytrý“ imunitní aparát, který dokáže vnášené rakovinné buňky včas poznat a zničit je.  Delší dobu se ví, že imunitní systém stojí na třech hlavních pilířích. Tvoří ho neutrofily, makrofágy a NK buňky. NK buňkám se také někdy říká přirození zabiječi. Jmenované tři druhy bílých krvinek náleží k takzvanému přirozenému obrannému systému. Ještě totiž existuje  jeden způsob imunitní obrany – adaptivní. Ten se ale prvně musí učit, proti čemu má bojovat, a to nějakou dobu trvá. Zde ale šlo o tu první věc - přirozený obranný systém, který se v organismu chová jako vojsko prvního sledu.  Jeho buňky začínají bojovat  bezprostředně po vniknutí vetřelce do organismu. A jak se ukázalo, tak u několika typů rakoviny, alespoň u myší, se jedná o obranu efektivní.
Dalšími pokusy se vědci snažili přijít na kloub tomu, které z buněk za pozorovaným efektem stojí. Selektivně pokusným myším vyřazovali z činnosti  jeden, a pak dokonce dva typy buněk. Ukázalo se, že toto zničení jednoho typu buněk, ať už se jednalo o makrofágy, neutrofily a nebo NK buňky,  výrazně nesnížilo odolnost myší k rakovině. Ochranu před nádorovým bujením je schopen zajistit každý ze tří typů buněk samostatně.

 

pokus

Zhoubný kožní nádor se po injekci bílých krvinek od odolné myši začne zmenšovat a do tří týdnů zcela zmizí. (Foto: PNAS)



Další pokusy ukázaly, že pokud se geneticky odolným myším bílé krvinky odeberou a injekčně se vpraví do těla normální myši,  tak spolu s těmito bílými krvinkami se na nového jedince přenese také odolnost proti rakovině.  Takto ošetřená myš se nestane odolnou ihned po podané injekci, zpoždění ale netrvá dlouho, jde o záležitost několika dnů.

 

 

Zvětšit obrázek
Myšák „šestka“ už dal vznik čtyřem myším kmenům, které se vyznačují odolností proti rakovině. Vědci se snaží tuto odolnost zabudovat do co geneticky nejvzdálenějších myších kmenů. To jim usnadní odhalit geny, které jsou za odolnost odpovědné. (Foto: Wake Forest Univ.)

Přesto, že všechny výsledky, které tým získal, byly nadmíru zajímavé a slibné,  jedno z největších překvapení na výzkumníky stále ještě čekalo. Při dalších pokusech přišli vědci na něco, co by se v myším světě dalo nazvat "svatým grálem". Ochranný efekt injekce bílých krvinek totiž funguje retrospektivně.  To znamená, že když vědci dají injekci leukocytů myším, u nichž už je rakovina plně rozvinuta a jejich osud je prakticky zpečetěn,  zhoubný nádor jim po několika týdnech  zmizí. A to vše se dá zajistit bez cytostatik, bez ozařování, jedinou  injekcí. A aby toho nebylo málo, ochranný efekt injekce lymfocytů u těchto myší přetrvá po celý zbytek jejich života.

Zvětšit obrázek
Cui a Willingham na svém pracovišti - v myšárně.

Potud informace o výsledcích, které jsou presentovány v jednom z vědecky nejprestižnějších periodik na světě. Sborníku vydávaném americkou Akademií věd – Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

Publikované výsledky všechny, co se s nimi měli možnost seznámit, naplňují optimismem. Pravdou ale také je, že nastolují víc otázek, než na kolik jich odpověděly. Není pochyb o tom, že se touto cestou nyní vydají i další laboratoře snažící se rakovině přijít na kloub. I když od myši k člověku může být ještě dlouhá cesta, pustíme-li naší fantazii na špacír, tak i u lidí jsou známy případy, že u nich dojde k remisi nádoru. Často i u pacientů, nad kterými lékaři „zlámali hůl“.  Je-li za uzdravením těchto lidí stejný efekt jako byl nyní zjištěn u myší,  pak by v tělech těchto lidí kolovaly  kmenové buňky, ze kterých by mělo jít v laboratoři kultivovat celé „armády lymfocytů“ schopných zabíjet rakovinné buňky na potkání... Ale to už porcujeme medvěda, kterého jsme ještě neulovili.
Tým Cui – Willingham se nyní chystá zjistit, které geny  zmíněnou odolnost u myší zajišťují.  Práci  vědců z Wake Forest budeme pečlivě sledovat a referovat o ní.


Prameny:

Proceedings of the National Academy of Sciences
Wake Forest University in Winston-Salem, N.C.

 

Datum: 15.05.2006 00:17
Tisk článku

Související články:

Personalizovaná liečba karcinómu prostaty s pomocou umelej inteligencie     Autor: Matej Čiernik (30.11.2023)
Snahy nechat rakovinu vyhladovět dostaly nový „nástroj“     Autor: Josef Pazdera (21.10.2023)
Velryby jsou obrovské, ale téměř netrpí rakovinou. Jak to dělají?     Autor: Stanislav Mihulka (30.05.2023)
Galleri test     Autor: Matej Čiernik (05.03.2023)
Trable s N-nitrosaminy v léčivech     Autor: Miloslav Pouzar (22.07.2022)



Diskuze:

A naopak

Medved,2007-01-19 14:23:59

Skutečně si myslíte že výrobci cytostatik a podobných život prodlužujících látek si nechají vyfouknout svou libru masa? Podobný preparát léčící rakovinu jednou injekcí je předem odsouzen do trezoru jako auto na vodu nebo studená fůze. Jedině že by injekce byla za cenu doživotního otroctví.
Pacijenta je třeba léčit, ne vyléčit!!!!!!!!!!

Odpovědět

hledej G01N33/50

www,2006-09-01 13:08:56

koukni se na to.

Odpovědět

nadhera

kecup,2006-05-18 19:08:08

Precet jsem ten puvodni clanek a to je fakt pekne. Skoro bych rekl "too good to be true":) Nektere veci mi jako imunologickemu neznalci vrtaji hlavou ale..... Bude zajimave sledovat jak se veci vyviji dal - jakou ma tenhle jev mechanistickou bazy, jak ji manipulovat pro pouziti v medicine, jak se "lisi" vsechny nadorove bunky od vsech "normalnich" (proc ten leukocyte transfer napadnul jenom nador a ne bunky prijemce) apod. Historie vyzkumu rakoviny je plna uzasnych objevu a naslednych zklamani, kazdopadne tenhle clanek je genialnim "proof of concept" - urcite inspiruje spoustu vedcu a treba jednou budeme lecit solidni nadory injekci bilych krvinek.

k.

Odpovědět

otázočka

Martin,2006-05-15 19:25:47

Otázkou je, či táto metóda zvládne všetky druhy rakoviny, alebo či po čase vzniknú nové druhy, schopné vzdorovať aj tejto metóde. Matka Príroda je mocná a ak si zmyslí, že nás je na Zemi už dosť, pošle na nás nejaké ďalšie pľuhavstvo.

Odpovědět


....

C.,2006-05-16 11:04:27

Na rakovinu nemůžeš aplikovat přírodní výběr - rakovina se totiž nerozmnožuje - i když se jednotlivý buňky nádoru prudce množej, rakovina prostě není samostatnej druh a se smrtí původního organismu zaniká (aspoň obvykle - viz případ tý mrtvý ženský, jejíhož nádoru se po světě v laborkách na pokusy používaj už metráky).

Odpovědět

To je mi novinka... :)

marduk,2006-05-15 18:59:23

Výsledky výzkumů jistého týmu Zentivy slibují, že by do pěti let- pokud vše dobře dopadne- na trh mohli uvést obdobně funkční lék proti rakovině- mom. by se měl testovat na lidech... :)

Odpovědět

hmm

piotr,2006-05-15 17:33:35

Podľa mňa je to skutočne skvelý objav. Molekulárny biologovia by mohli naklonovať tento gén, ktorý je zodpovedný za túto schopnosť myších leukocytov, vložiť ho do ľudských leukocytov a tie zas klonovať. Veď takéto veci sa už normálne robia nie?

Odpovědět

popis zazraku

alien07,2006-05-15 17:13:16

Clanok je naozaj popis zazraku. Ale preco nie? Zlych sprav je i tak podstatne viac. A Tomasov by mohol presvedcit mysiak c.6 v ich laboratoriu. Tu problem nevidim.
Chvilu som bol v jednej nemocnici. Niekto odisiel niekoho odviezli. Kto chcel odist musel verit na zazraky.

Odpovědět

na druhou stranu

vd,2006-05-15 14:11:46

na druhou stranu je takovych vyzkumu mnoho. kazda malinka nadeje je ale porad nadeje, takze bych to nezatracoval.

Odpovědět

Bulvár

KD,2006-05-15 11:11:32

Takovéto články jsem četl už v 70-letech v časopise ABC a dalších...
Za posledních 30 let se při léčbě rakoviny změnilo jediné-v ordinacích je někde prý vymalováno.
Základní postupy-ozařování a chemoterapie jsou furt stejné a možnost že léčba by šla provádět levně se nebude líbit výrobcům a akcionářům firem které vyrábějí léky:-)

Odpovědět


Pro KD

Leo,2006-05-15 11:50:20

Vydávat výsledky publikované v Proc. Nat. Acad. Sci. za bulvár, to chce hodně odvahy.

Odpovědět


KD

Colega,2006-05-15 21:36:41

Ty jsi to vystih'!!!

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz