LINKY  
Lidé křížící se se šimpanzi, vesmír jako hologram...

Jako dobíječe různých implantátů pracujících v lidském těle by mohly sloužit články, které generují elektrickou energii na základě rozdílu teplot (těla teplokrevných živočichů jsou téměř vždy teplejší než okolí; články by však nesloužily přímo jako baterie, ale jako jejich dobíječe – přece jen se nedá zaručit, že by pracovaly nepřetržitě.).
Podrobnosti: Technet

 

Předci lidí a šimpanzů se údajně dlouho křížili, takže, ač se oba „druhy“ od sebe vzdalovaly, tak úplné rozdělení mělo trvat až 4 miliony let a skončit až někdy v době australopitéků.
Podrobnosti: Lidové noviny  New Scientist

Poznámka: Zveřejněné údaje působí hodně divně, někdy se předpokládá, že za rozdělením linií stála geografická odloučenost, pak zde máme sahelantropa pokládaného už za příslušníka lidské vývojové linie...

 

 

Jeden z klíčových genů pro fungování lidského mozku nám měl být naservírován retrovirem. Došlo k tomu sice už před 23 miliony let, k výraznějšímu životu se však tenhle gen projevil až v evoluční linii směřující k člověku.
Podrobnosti: Lidové noviny

 

Pravotočivost a levotočivost ulit plžů. Proč vlastně v jednom druhu nebývají jedinci „promíchaní“?
Podrobnosti: Vesmír


V češtině vyšla nová kniha Briana Greena, autora populárního elegantního vesmíru. Úryvek z knihy si lze přečíst na Science Worldu . Text se týká chápání vesmíru jako hologramu – „děje, které pozorujeme ve třech dimenzích všedních dní, mohou být holografickými projekcemi fyzikálních procesů odehrávajících se na vzdálené dvojrozměrné ploše“.

 

 

Jak se liší migrace ptáků a stěhovavého hmyzu, konkrétně vážek? Řada podobných rysů vede dokonce k bizarní teorii, zda ptáci nemohli své migrační techniky od evolučně staršího hmyzu nějak „okoukat“.
Podrobnosti: 21. století


 

Pokusy na myších opět o něco zpřesnily naše znalosti o tom, jak antidepresivum Prozac funguje v lidském mozku.
Podrobnosti: New Scientist

 

Paradoxy ekonomického chování. Představte si třeba, že vám někdo bude tvrdit, že aktuální kurz dolaru je 50 Kč. Takovou absurditu odmítneme. Když se nás pak ale dotyčný zeptá "dobře, a kolik je to tedy podle vás?", pravděpodobně sami řekneme vyšší číslo, než odpovídá skutečnosti. Téhle „chyby v softwaru“ lidského mozku se v byznysu využívá mnoha způsoby...
Podrobnosti: Business World

 

Autor: Pavel Houser
Datum: 19.05.2006 12:20
Tisk článku

Související články:

LINKY     Autor: Pavel Houser (08.11.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (31.10.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (26.10.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (13.10.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (06.10.2006)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz