Hobit je nový hominid  
Objev lidských koster na indonéském ostrově Flores se stal vědeckou senzací. Patřily minilidem z doby před 18 000 lety. Psalo se o nich jako o novém lidském druhu. Dostali i své latinské jméno Homo floresiensis. Vědci nyní podali další důkazy proti alternativní teorii odpůrců, že by mohlo jít jen o nemocnou ženu trpící mikrocefalií.

Hobit se dočkal dalšího útoku ze strany svých odpůrců (viz předchozí článek na Oslu) . Vedoucí objevitelského týmu Mike Moorwood z australské University of New England samozřejmě argumenty kritiků odmítá. Zapravdu mu dává i nedávný výzkum Susan Larsonové z newyorské Stony Brook University, která důkladně prozkoumala kostry několika objevných hobitů. Všimla si u nich zajímavého rysu pažní kosti. Moderní člověk druhu Homo sapiens a jeho pravěké formy mají  hlavice ramenního a loketního kloubu pažní kosti pootočené zhruba o 150°. Díky tomu zvládáme rukama velmi přesné úkony, protože paže ohnuté v lokti nám „nabídnou“ pohled na ruce s dlaněmi mírně pootočenými směrem vzhůru.

 

Zvětšit obrázek
Pažní kosti: Kost hominida (LB1) – horní obrázek, Homo sapiens – uprostřed, Homo erectus ze středního pleistocénu, nalezených u jezera Turkana v Africe (KNM-WT 1500) – dole.
Měřítko jednotlivých obrázků je upraveno takže délka neodpovídá vzájemným poměrům.

Hobit měl ale obě hlavice pažní kosti pootočené jen o 110°. Byl jistě velmi zručný, jak napovídají jeho pěkné kamenné nástroje, ale příroda ho k piplavé práci příliš dobře nevybavila. Larsonová zjistila, že stejně měl pažní kost tvarovanou i člověk druhu Homo erectus, který žil před půldruhým milionem roků v Africe. Podobným výsledkem skončilo porovnání kostí pánve. Také ty svou anatomií připomínají rysy pánve lidí Homo erectus a nemají mnoho společného s tvarem pánve lidí druhu Homo sapiens.


„Je stále jasnější a jasnější, že člověk Homo floresiensis není zakrslá forma dnešního člověka Homo sapiens. Je to zcela samostatný a od nás zcela odlišný druh,“ prohlásil v rozhovoru pro časopis Science přední americký paleoantropolog Philip Rightmire, který je jedním z největších světových expertů na člověka druhu Homo erectus.


Pramen: Science



 

Datum: 21.05.2006 10:33
Tisk článku

Související články:

Hobit není nový hominid     Autor: Josef Pazdera (21.05.2006)
Hobit - malý, ale zdravý a chytrý     Autor: Jaroslav Petr (04.03.2005)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz