LINKY  
Rekordní teplota na dně moře, antibiotikum proti syntéze mastných kyselin, robot inspirovaný gekony...

Na dně moře se podařilo naměřit rekordní teplotu 407 C. „Rekordní hodnotu zaznamenali na horkém pramenu v Atlantském oceánu v hloubce 3 tisíc metrů.“
Podrobnosti: Idnes

Poznámka: 374 stupňů je poslední teplota, při které může voda existovat v kapalném stadiu, tj. v tomto případě jde spíše o teplotu páry, která uniká a následně kondenzuje.

 

 

Jak vypadají nejmodernější uhelné elektrárny? Nové druhy oceli umožňují při spalování použít vyšší teplotu a tím docílit i větší účinnost...
Podrobnosti: Ihned

 

 

Perlička: Populární vozítko Segway nyní zkouší i pražská policie.
Podrobnosti: Technet

 

 

Nové nadějné antibiotikum platensimycin působí trochu odlišně, než jsme zvyklí. Zatímco běžná antibiotika se zaměřují na narušení buněčné stěny, proteosyntézu nebo replikaci DNA, platensimycin je zaměřen proti syntéze mastných kyselin.
Podrobnosti: Lidové noviny

 

 

Výrobci piva se dnes inspirují technologiemi, na které se přišlo v jaderném nebo kosmickém výzkumu. „Využití radioizotopie v pivovarství je například v tom, abychom byly schopni identifikovat, které složky piva pochází z chmele a které ze sladu...“ Technologie reverzní osmózy používaná např. při výrobě nealkoholického piva původ má zase v kosmickém výzkumu.
Podrobnosti: Science World

 

 

Krátké historické ohlédnutí: Jak vůbec fungovaly raně středověké státy? Téměř neexistovaly přebytky, ze vzdálenějších území státu bylo kvůli neexistenci efektivní správy obtížné získat vůbec cokoliv. Proč potom tehdejší státy vůbec expandovaly a neomezovaly se na kořistnické výpravy? I v té době totiž existovalo jedno výnosné odvětví – dálkový obchod...
Podrobnosti: Business World

 

 

Twiki je robot, který se ve svém pohybu inspiruje gekony. Principem, který gekonům umožňuje pohyb po zdi i stropu, není kupodivu podtlak, ale chemická vazba (respektive van der Waalsova síla). Proč to nezkusit využít i v robotice?
Podrobnosti: Biomimetics and Dexterous Manipulation Lab

 

 

Podivný příběh ukrajinského fyzika Olega Alexandroviče Lavrentěva, který byl, aniž to sám tušil, jedním z objevitelů tokamaku. Vyprávění se odehrává v době hlubokého SSSR a dojde v něm např. i na vývoj vodíkové pumy.
Podrobnosti: Svět vědy

 

Autor: Pavel Houser
Datum: 25.05.2006 21:21
Tisk článku

Související články:

LINKY     Autor: Pavel Houser (08.11.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (31.10.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (26.10.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (13.10.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (06.10.2006)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz