Ptačí chřipka v Kubu Simbelangu  
V indonéské vsi se nakazilo ptačí chřipkou osm lidí. Sedm z nich zemřelo. Ve vsi není prokázán výskyt viru H5N1 u drůbeže. Epidemiologové se obávali, že tu dochází poprvé k masovému přenosu viru H5N1 z člověka na člověka. Světová zdravotnická organizace spustila poplach a vyslala do oblasti zásobu léků Tamiflu. Její akce však narazila na nečekané potíže.

 

Zvětšit obrázek
Johannes nechce ani injekce, ani Tamiflu. Zatímco nemocniční personál je proti případné infekci náležitě „obrněn“, rodinní příslušníci „vědí své“ a na prevenci kašlou.

Malá zemědělská víska Kubu Simbelang v horách na severu Sumatry se dostala do centra pozornosti poté, co sedm členů jedné z tamějších rodin zemřelo na ptačí chřipku. Ve vsi nebyla zjištěna nákaza drůbeže virem H5N1. Jedním z možných vysvětlení „chřipkové rány“ je přenos viru přímo mezi příslušníky postižené rodiny. Epidemiologům na  celém světě zatrnulo. Rodí se  v Kubu Simbelangu celosvětová pandemie ptačí chřipky? Naučil se v indonéské dědince virus H5N1 „přeskakovat“ z člověka na člověka?

 


Světová zdravotnická organizace vyhlásila poplach a poslala do Indonésie urychleně 9 500 dávek léku Tamiflu a další zdravotnický materiál, jako jsou chirurgické rukavice a roušky. Výrobce Tamiflu firma Roche je připravena dodat okamžitě další tři miliony dávek léku pro potlačení zrodu případné pandemie. Zdá se, že svět udělal vše, co je v jeho silách, aby situaci zvládl. Z rozbahněné návsi Kubu Simbelangu ale vypadá všechno jinak.
Johannes Ginting jako jediný nákazu virem H5N1 přežil. Leží v nemocnici a je stále příliš slabý, než aby se vrátil do rodné vsi. Na začátku pobytu, když se je ještě udržel na nohou, z nemocnice utekl a hledal pomoc u místního léčitele. Zdravotníci ho naháněli po okolí, než jej zmořeného chorobou nakonec chytli a odnesli zpátky na nemocniční lůžko. Ani pak neměli vyhráno. Johannes  odmítl jakékoli injekce a tabletám Tamiflu se vysmál.


Zdravotnický personál prošel rychle školením, jak se starat o pacienta, který může být zdrojem smrtící infekce. Sestry k němu chodí obuté do jednorázových sterilních návleků a zahalené do plášťů. Jídlo mu podávají v chirurgických rukavicích a ani na okamžik si nesundají z obličeje ochrannou roušku. Johannesova matka sleduje zakuklené zdravotníky s despektem. Sedí pod dokořán otevřeným oknem synova pokoje, naslouchá Johannesovu urputnému kašli a žvýká místní oblíbenou drogu zvanou betel. Občas odplivne do ruda zbarvenou slinu mezi slepice, psy a kočky, kteří se potulují kolem. Když se jí zdá, že ji syn potřebuje, vrazí do pokoje, aby se o něj postarala.


 

Na indonéském venkově probíhá vakcinace drůbeže proti chřipce vyvolané virem H5N1. Veterináři ale netrpí iluzí, že se jim povede očkovat všechny slípky, husy a kachny na všech 17 000 ostrovech Indonésie.

„Dali jsme rodinným příslušníkům roušky a rukavice a vysvětlili jsme jim, jak nebezpečná je ptačí chřipka,“ rozhazuje bezmocně rukama místní lékař Nurrasyid Lubis.  
Johannesova matka má pro strach uděláno.
„Kdyby to bylo nebezpečné, tak už bych byla mrtvá. A slepice? Těch se také nebojím. Ti, co umřeli, žádnou drůbež nejedli:“

Ani  v Kubu Simbelangu na ptačí chřipku nikdo nevěří. Přesto vládne ve vsi strach. Lidé se nebojí viru H5N1, ale černé magie.
„Tu rodinu někdo uřknul,“ tvrdí Johannesova sousedka. „Jinak to nemůže být. Copak by chřipka postihla jen jejich rodinu?“
Fakt, že se v rodině  Johannese Gintinga nakazili jen pokrevně spříznění členové a nikoli sousedé nebo ti, co se ke Gitingovým přiženili či přivdali, zamotala hlavu i epidemiologům. Podle některých se v Gintingově rodině dědí zvýšená náchylnost k nákaze virem H5N1. Hmatatelný důkaz, kterým by hypotézu podpořili, ale vědcům chybí. Naštěstí se už ve vesnici další případy ptačí chřipky neobjevily.

Masky jsou podle venkovanů z Kubu Simbelangu na nic, protože proti černé magii a uřknutí nezabírají.

 

Pokud by se nákaza šířila dál, byla by situace zoufalá. Místní lidé přestali spolupracovat se zdravotníky a epidemiology už při prvních úmrtích v Gintingově rodině. Odmítají například odběr vzorků krve, protože se bojí, aby se tak nenakazili.
„Gintingovým brali krev a ti umřeli,“ stojí si na svém vesničané.  „Bojíme se, že nás pošlou do izolace. Izolace, to jsou jatky. Je to místnost kam stoupí jen ten, kdo chce umřít.“
Je zřejmé, že v této situaci náklady léků, roušek a chirurgických rukavic nic nezmůžou.
„Nejdřív musíme získat důvěru lidí,“ říká mluvčí Světové zdravotnické organizace Dick Thompson. „Teprve až teď zjišťujeme, s jakými problémy se vlastně musíme potýkat. Učíme se doslova za pochodu.“

Dříve než náklaďáky s Tamiflu musí na postižené místo přijet lidé, kteří znají místní jazyk, kulturu, zvyky. Ti snad dokážou vesničanům vysvětlit, co se děje a jak by se měli před chorobou chránit. Měli by domorodce přesvědčit, že je životně důležité, aby se nechali ošetřit, jakmile se u nich projeví první příznaky choroby.
Genetické analýzy viru, který připravil o život sedm členů Gintingovy rodiny, naštěstí prokázaly, že jde o „standardní“ kmen, který nezískal schopnost masového šíření mezi lidmi. Dokonce si uchoval citlivost k léku Tamiflu. A to je zřejmě jedna z mála dobrých zpráv z Kubu Simbelangu. 

 

Pramen: AP, AFP, Reuters





Ptačí chřipka nyní poprvé na světě také na videu

Chřipkový virus N1H5 se pro mnoho z nás stal symbolem smrtelné nákazy. Jak vlastně vypadá devastující infekce lidských buněk chřipkovým virem se nyní můžete podívat na videozáznamu, který jako možná první na světě připravil internetový portál www.gate2biotech.com



V sekci Biotech Reality Show
jsou k vidění i další zajímavá videa, například vznik rakovinného nádoru či testování léků na buněčných kulturách.

Další zajímavé články a informace nejen o ptačí chřipce naleznete na portálu, jehož cílem je poskytovat všechny informace o biotechnologiích v České republice na jednom místě.
Návštěvníci na portálu Gate2Biotech najdou novinky z oboru, aktuální témata, kompletní databázi českých biotechnologických firem, poptávku i nabídky spolupráce či pracovních pozic v sektoru, přehled probíhajících výzkumných projektů nebo souvisejících mezinárodních konferencí, veletrhů a dalších významných oborových událostí.
Server není ovšem určen výhradně pro odborníky, ale i pro širší veřejnost. Zájemci zde mohou najít stanoviska specialistů k obecně diskutovaným tématům, jako jsou například geneticky upravené potraviny, možnosti využití biotechnologií v domácnostech, při likvidaci odpadů a podobně. Praktický je i poměrně bohatý slovník biotechnologické terminologie, který je přístupný zdarma, stejně jako všechny další složky webové stránky Gate2Biotech.
Portál vytvořilo Jihomoravské inovační centrum (JIC) ve spolupráci s vládní agenturou CzechInvest.
Datum: 03.06.2006 07:36
Tisk článku

Související články:

Hybridní virus ptačí chřipky H5N1 se snadno přenáší mezi morčaty     Autor: Stanislav Mihulka (03.05.2013)
Za článek v Science 6 let „natvrdo“     Autor: Jaroslav Petr (27.04.2012)
Slibná DNA vakcína proti ptačí chřipce     Autor: Anna Marcinková (06.10.2008)
Zima chřipce svědčí     Autor: Jaroslav Petr (02.11.2007)
Co odpoví chřipkový virus, až se ho zima zeptá?     Autor: Josef Pazdera (22.09.2007)



Diskuze:

to je smesne

zeman,2006-06-04 09:59:21

to je naprosto smesne, to tam neumi vlada poslat armadu, at udela poradek, izoluje nemocne? to se v ramci politicke korektnosti, aby se svetova zdrav. org. nedotkla mistnich samanu, necha priste vypuknout pandemie? to svedci nikoliv o situaci v indonesii, ale o totalnim nedostatku zdraveho usudku pro zapad!

Odpovědět


-

Zdenek,2006-06-04 10:19:58

Armáda? Ale ale, to už tu jednou přece bylo! Musíme jim ponechat svobodu stůj co stůj!
(Konec sarkasmu.)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz