Fotbal a věda II  
Jak to vidí brankář.


Na obranu Fabiena Bartheze při Carlosově střele je nutno říci, že neměl velkou šanci proti banánovému kopu uspět. Dokazují to výsledky výzkumu Cathy Craigové a jejích kolegů z Queen´s University v severoirském Belfastu.
Vědci si k pokusům pozvali dvacítku profesionálních fotbalistů z AC Milan, Olympique Marseille, Bayer Leverkusen a Schalke 04. Devíti brankářům a jedenácti hráčům z pole promítali počítačové simulace přímých střel i „banánových kopů“.

Zvětšit obrázek
Proti "banánovému kopu nemá šanci ani Fabien Bartheze.

Hráči viděli situaci, jako kdyby stáli uprostřed branky. Dráhu přímých střel odhadovali velmi přesně a byli s to na ni správně zareagovat s potřebným předstihem. Na „banánové kopy“ se však nechávali nachytat. Reagovali chybně nebo pozdě. Kupodivu na tom nebyli v odhadu dráhy míče lépe ani profesionální brankaři. Mýlili se stejně často jako hráči z pole.


Cahy  Craigová a její kolegové z výsledků testů zveřejněných v německém vědeckém časopise Naturwissenschaften usuzují, že lidský zrak má vrozená omezení a ta mu nedovolují správně předvídat pohyb míče po „banánovém kopu“. Tuto slabinu nedokáže kompenzovat ani zkušenost a trénink profesionálních brankářů.

 

 

Datum: 11.06.2006 18:06
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz