Laoská skalní krysa - živoucí fosílie  
Americký důchodce chytil ve středním Laosu živého hlodavce o němž se soudilo, že jeho vývojová větev vyhynula před jedenácti miliony lety. Domorodci mu říkají „gha-nů“

 

Zvětšit obrázek
Laoská skalní krysa (Foto: David Redfield)

Nález tohoto zvířete bývá označován jako  jeden z nejpřekvapivějších objevů století. Zvířeti se pro jeho podobu přezdívá  „laoská skalní krysa“. První zmínky o ní sahají již do roku 1996. Tehdy toto podivné zvíře pro západní svět našel na trhu jeden z jeho objevitelů. Událo se to v provincii Khammouan, což je  krasová oblast středního Laosu. Šlo ale o zabitého jedince, který jen čirou náhodou neskončil v hrnci domorodců. Později se mu dostalo jména Laonastes aenigmamus.

Zvětšit obrázek
Profesoru Redfieldovi se zvíře podařilo chytit až na čtvrtý pokus. Úspěšný byl až 17května a stalo se to poblíž laoské vesnice Doy.

Zvíře bylo podle koupených zbytků mrtvol na tržišti vyobrazeno a tak se jeho obrázky  dostaly do světových muzeí a do časopisů. Vědecky byl ale tento živočich popsán až v loňském roce v časopisu Systematics and Biodiversity.

 

Jde o převážně noční zvíře, které se živí převážně rostlinnou stravou o čemž svědčí jeho anatomická stavba těla s dlouhým střevem. Pro toto zvíře museli vědci vyčlenit samostatnou čeleď Laonastidae. Jméno rodu je složeninou slov tajemný a myš. Snad proto, že se podobá hlodavcům druhu Diatomys shantungensis, kteří žili před 18-20 miliony lety.

 

Zvětšit obrázek
Mrtvé hlodavce je možné občas spatřit na trhu, kam je nosí lovci. Jsou určeni k snědku. (Foto: Peter Clyne)

 

Nyní je to poprvé, co se toto zvíře dostalo do rukou vědců živé. Zasloužil se o to David Redfield, penzinovaný profesor Floridské státní university.  Nejen, že zvíře nafotil, ale také jej natočil na video a vy máte možnost si zvíře prohlédnout v pohybu.  Odchyt se Redfieldovi podařil až na pátý pokus. Na výpravě mu pomáhali místní lovci. Úspěch se dostavil až letos v květnu v centrální části Laosu u hranic s Thajskem. Po vyfotografování a nafilmování bylo zvíře puštěno zpět do přírody.  Z fotografií  je ale patrno, že při odchytu bylo zvíře dost vážně poraněno. Na krku má zřetelné stopy a poznat to je i z držení hlavy. Na druhou stranu se ale díky tomuto zranění  stalo zvíře málo pohyblivým a videozáznam je zřetelný. Zde je ke shlédnutí video "živá fosilie".

 


Prameny:
Florida State Univ.
ScienceDaily
BBC
Vesmír

Datum: 15.06.2006 01:47
Tisk článku

Související články:

Slavíme padesátiny nálezu Etiopanky přezdívané „Lucy“     Autor: Josef Pazdera (14.04.2024)
Fosilie stromu Sanfordiacaulis     Autor: Josef Pazdera (05.02.2024)
Xenusion – nejznámější a nejvzácnější fosilie z ledovcových souvků     Autor: Aleš Uhlíř (06.01.2024)
Podivuhodná Timorebestia byla gigantickou ploutvenkou kambrického oceánu     Autor: Stanislav Mihulka (04.01.2024)
Co odhalil genom živoucí fosilie z dob dinosaurů?     Autor: Josef Pazdera (23.09.2023)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz