Láska znamená nemít nos pod kontrolou  
Rodičovství s sebou nese různé momenty otupělosti. Jeden z nich je změna ve vnímání zápachu. K tomu, aby vědci odhalili zda naše vnímání nepříjemných věcí má nějaké evolucí dané kořeny, nechali matky dětí čichat k zašpiněným plenám.

 

Pleny znečištěné vlastními potomky vnímají ženy jako "voňavější".

Betty Repacholiová z Washingtonské university v Seattlu postavila svůj pokus na předpokladu, že matky pociťují menší odpor k výměškům od svých vlastních potomků než od cizích. Aby si tuto hypotézu ověřila, provedla test se třinácti matkami a špinavými, neoznačenými plenami od jejich potomků. 


 

Zvětšit obrázek
Docentka Betty Repacholiová, vedoucí laboratoře psychologie na Washingtonské universitě v Seattlu (USA).




Ženy v souladu s předpokladem správně určovaly pleny svých vlastních dětí. Podle jejich vyjádření se jim puch od toho od čeho bývají pleny zašpiněny, zdál od těch vlastních dětí, jako méně odporný.
 Pach plen ostatních dětí, které v tomto pokusu sloužily jako kontrola, se jim zdál horší.

 





 

 
Testy na mužích zatím probíhají...


I když to na první pohled vypadá, že matky se řídily pouze pachem výkalů, ve skutečnosti tu může hrát roli také pach „příbuzného těla“, který se do pleny vstřebal z pokožky batolete.
Vlastně na tom ani moc nezáleží, jak tomu doopravdy je, protože v každém případě se potvrdilo, že evoluce tu zapracovala a že u nás vyvinula něco, co v našem mozku mění vnímání reality. A že tento posun v hodnocení smradů,  je z pohledu péče o potomstvo, ku prospěchu věci.

 

Když se nad tím zamyslíme, tak si s tím příroda musela dost vyhrát. Kdyby to totiž řešila "z jedné vody na čisto", přestaly by pro naše matky být všechny výkaly odpornou záležitostí. Takovým řešením "šmahem" by přišlo by vniveč to, co nás od výkalů drží "pěkně zpátky“. Řešení problému nepříjemným smradem je vlastně geniálně jednoduchá a přitom účinná záležitost, která  nás  nutí dodržovat základní hygienické návyky. Bez toho bychom  na parazitární a infekční onemocnění vymřeli hodně brzo. 

Prameny:
Journal of Evolution and Human Behavior, DOI: 10.1016/j.evolhumbehav.2006.03.003
New Scientist magazine, 19 June 2006


 

Datum: 20.06.2006 04:14
Tisk článku

Související články:

Kedy, ako a prečo sme sa začali smiať?     Autor: Dagmar Gregorová (09.06.2009)
Města mění ptačí písně     Autor: Stanislav Mihulka (07.12.2006)



Diskuze:

Polemika

Bob a Bobek,2006-06-21 10:32:54

Tady bych si dovolil polemizovat o pojmu "méně odporný". Předně si musíme uvědomit, že to je pojem naučený. Malé děti nevnímají hovna jako něco odporného. A zvířata vůbec čichají k růzým hovnům a nedělají s tím takové cavyky jako dospělí lidi. Takže bych spíše řekl, že matky se k pachu hoven svých dětí chovají přirozeně a zapomínají na "dobré" mravy vštípené civilizací.

Odpovědět

Dekuji

Jarda Petarda,2006-06-20 20:16:31

Panu Pazderovi bych chtel timto podekovat za ochotu precist si komentar k svemu clanku a opravdu malinkou chybu opravit!
Pan Lim se plete,universita byla zalozena jako Universita statu Washington(University of Washington)ne jako Washingtonova universita(Washington's University)Muze se to zdat malickosti ale neni,jelikoz Washington's university opravdu existuje a kdybychom to nerozlisili,nikdy bychom nevedeli,kdo kde vystudoval...

Odpovědět

...at si...

Jara,2006-06-20 18:00:44

...at si v ramci pokusu cuchne docentka Betty ke svymu vlastnimu pradlu....kor ted, kdyz je takova hicna.....to teprve bude vnimami reality.....vas Jara Cimrman

Odpovědět

evoluční mantra

Ucholák,2006-06-20 16:51:52

"...v každém případě se potvrdilo, že evoluce tu zapracovala..."
Evoluční dialektik nemůže prostě napsat třeba že "zajíc má dlouhé uši" ale musí vzdát hold svému bůžku: vyjádří se ve smyslu že "evoluce dala zajícům dlouhé uši". Kdyby neobětoval své modle a nepronesl děkovnou mantru třeba by ho jeho bůžek potrestal...
Jinak téma samozřejmě nesouvisí vůbec nijak s evolucí. Proč je zrovna zápach výkalů lidem odporný a jiným tvorům ne? atd...atd...

Odpovědět


Návrh

LapTop,2006-06-20 18:47:45

Pane Pazdero, opravte článek v tom smylslu, že to není dílo evoluce, ale že to tak vymyslel Velký Designér. A připište, že mu vtom pomáhal pan Ucholák. Zaslouží si to. On toho má totiž moc. Jeho obracení neznabohů na pravou víru si můžete přečíst pod článkama na LN, iDNES, Zivě.cz,...

Odpovědět

dotaz

Marie,2006-06-20 12:55:40

a co matky, které porodily dítě, které není biologicky jejich. Třeba po dárcovství vajíčka. Těm to dítě smrdí jako cizí nebo jako vlastní?

Odpovědět


Zajímavé tema

Josef(paz),2006-06-20 13:10:28

Zajímavý dotaz. Ale na to v tuto chvíli Vám odpověď nedá. Na dětech, kdy matka není jejich biologickou matkou se pokusy nedělaly. Odpověď by mnohé napověděla, třeba do jaké míry zde hraje úlohu "imprinting", psychologická stránka věci,... Ano zajímavé. Josef

Odpovědět


Jako tata

Tata,2006-06-20 17:52:32

mam uplne stejnou zkusenost - hovinka jinych ratolesti mi smrdi vic. Mozna by se pokus tudiz nemusel delat na matkach s darcovskymi vajicky, jen na otcich od malicka vychovavajicich cizi ratolesti. Pak by bylo zajimave sledovat reakce tech, kteri to vi, tech, kteri to nevi a tech kteri se to cerstve dovi. :-)

Odpovědět


...voni stejne...

Jan Kotek,2006-06-28 15:33:01

Dite z darovaneho vajicka voni/smrdi stejne, jako dite z vlastniho. A stejne i jeho vykaly. Vune tela je urcovana skladbou bakterii zijicich na povrchu tela a ty novorozenec 'chytne' primo od matky (napr. pri kojeni, prebalovani...) pripadne ze spolecneho prostredi obecne. IMHO obdobne to bude i se strevni mikroflorou.

Odpovědět

Chyba jmena

Jarda Petarda,2006-06-20 09:58:03

No dobre,tak to zenam tolik nesmrdi kdyz je to od vlastnich deti...Ale ta universita je Washingtonska,ne Washingtonova,je to University of Washington,coz je stat ve kterem Seattle lezi.Neni to velka chyba,asi jako bys rikal Universita Karlovska misto Universita Karlova...Na titulu by se Vam to ale asi nelibilo...

Odpovědět


Washingtonská vs Washingtonova

Josef,2006-06-20 10:32:15

Opravim to, ale stejně mi v tom není jasno, zda se její jméno odvozuje od Státu, nebo od Washingtona. Snad máš pravdu. Paz.

Odpovědět


Nechci

lim,2006-06-20 11:32:01

Teda nechci Vam do toho moc kecat, ale tak jako Karlova universita, tak taky Washingtonova, protoze základem byl jak u University, tak u pojmenování státu, nějaký pan Washington...

Odpovědět


ale

CC,2006-06-20 22:47:32

pan Washington svý méno zase pobral po jedný vesnici v Anglicku...

Odpovědět

Jenom cituji

Igor Koropecký,2006-06-20 09:55:10

Myslím že situaci s rozlišováním vlastní cizí do určité míry vystihuje zemitý vtípek ktrý si dovoluji ocitovat: "S dětma je to jako s prdama, aby nám nesmrděli musí bý vlastní". Tak to asi chodí, význam této interpretace zápachu je pochopitelný: vlastní nepředstavuje nové riziko a v důsledku (nemluvím o výkalech) vlastní děti fakticky krásně voní. Bohužel jen do určitého věku.

Odpovědět

geniálna Matka Príroda

Martin,2006-06-20 07:06:27

Matka vraj takisto dokáže rozlíšiť plač vlastného potomka od plaču iných detí. Má to ten význam, že keď naši predkovia žili vo väčších skupinách, tak aby deti plačom nebudili všetky matky, ale len tú svoju. Zdroj - "Lidský živočich" od Desmonda Morrisa.
Však to stále vravím - žena je vyššia bytosť :)

Odpovědět


Ale

Zdenek,2006-06-20 08:56:38

Ale potřebuje k tomu vysoké podpatky. A načepýřený účes, abych nezapomněl.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz