Kondomy chrání proti lidským papilomavirům  
Oproti toužebným přáním odpůrců předmanželského sexu zázračné gumičky chrání nejen proti batolatům, ale i proti virům bradavic.

Lidské papilomaviry (human papillomavirus, HPV) jsou pestrá a pokud jde o lidské zdraví občas dost nechutná čeládka vzájemně příbuzných linií DNA virů. Infekci papilomavirem chytne během života skoro úplně každý. Papilomaviry nejsou zase takoví ranaři, imunitní systém s nimi většinou rychle zatočí. Když se to z různých důvodů nepovede, tak papilomaviry způsobují menší či větší nechutnosti v pokožce nebo ve sliznicích. Souhrnně se tomu říká bradavice a lidským papilomavirům se často přezdívá viry bradavic.

Zvětšit obrázek
Lidský papilomavirus. Úhledný host s nebezpečnými choutkami.

Bradavice jsou obecně známé a nebudí moc velký děs. Lidé si je představí většinou na nohou. Nicméně, jsou to v podstatě nezhoubné nádory a mohou být i na horších místech – třeba na genitáliích nebo v plicích. A to není to nejhorší. Celkem je známo asi 100 typů lidských papilomavirů, většinou jakžtakž neškodných. Asi tak tucet typů papilomavirů, především HPV 16, 18, 31 a 45, způsobuje maligní rakovinu. Potíž je v tom, že papilomaviry umějí lyzogenní cyklus a s chutí začleňují do DNA hostitele. Některé jejich geny, například E6 a E7, fungují jako onkogeny, čili vesele spouštějí růst nádorů.

Papilomaviry způsobují určité procento případů rozličných nádorů. Nejlíp jim jde rakovina děložního krčku. Relativně nedávno se zjistilo, že za tuto rakovinu mohou prakticky vždy různé typy papilomavirů. Rakovina děložního krčku přitom není žádná exotika. Podle amerických statistik má kolem padesátky nejméně 80 procent žen genitální infekci papilomavirů. Není divu, že jde po rakovině prsu o druhý nejčastější typ nádoru u žen. V ČR na tom jsme v evropském průměru dost bídně, u nás na ni zemře v průměru jedna žena denně. Když se to tak vezme, papilomaviry jsou vlastně infekční rakovina. Dobrá zpráva je, že se díky tomu dá proti rakovině děložního krčku očkovat. Firma Merk začátkem června přišla s preventivní vakcínou Gardasil, která chrání s takřka stoprocentní účinností proti čtyřem typům papilomavirů, HPV 6, 11, 16 a 18. Právě ty nejčastěji způsobují rakovinu děložního čípku. Ani tato vakcína však nechrání proti všem zlým typům papilomavirů.

Zvětšit obrázek
Genom papilomaviru. Červené geny E6 a E7 dokáží nastartovat nádorové bujení v hostiteli.

Papilomaviry jsou celkově dost vypečené a přenášejí se tělesným kontaktem. Buď přes kůži, nebo při sexuálním styku. Patří tedy do vybrané společnosti sexuálně přenosných nemocí. Tak se stalo, že nebohé viry vstoupily do nedůstojných tahanic. Až do nynějška se totiž velmi hlasitě zpochybňovalo, že proti papilomavirům fungují kondomy. Rafinovaně se angažovaly především různé skupiny aktivních věřících propagující sexuální abstinenci do svatby a nejlíp až do hrobu. Je to až k neuvěření, ale tihle lidé závidí normálním teenagerům veselý sex a proto nenávidí kondomy, které jim ho umožňují. Usilovně hledají záminky k tomu, aby kondomy zdiskreditovali. Skupiny fanatických věřících mají v USA bohužel poměrně značný vliv. Americká FDA (Food a Drug Administration), která kromě jídla, kosmetiky a léků reguluje i medicínské pomůcky je poslední dobou pod silným tlakem, aby na krabičky s kondomy umístila varování, že gumičky nechrání proti přenosu papilomavirů.

Zvětšit obrázek
Roční souhrn nádorů ve světě na nichž se podílí papilomaviry (červená část obdélníků).

Zcela nová studie vypracovaná týmem Rachel Winerové z University of Washington v Seattle jednoznačně dokládá, že kondom při sexu riziko přenosu papilomaviru způsobujícího rakovinu děložního čípku významně snižuje. V rámci projektu dlouhodobě sledovali 82 vysokoškolských studentek, v době zahájení pozorování zatím sexuálně nezkušených. Dotyčné studentky si vedly sexuální deníčky, což samo o sobě musí být pozoruhodné čtení. V pravidelných intervalech byly testovány na přítomnost papilomavirů. Studentky, jejichž partneři používali kondom vždy, byly diagnostikovány s infekcí papilomavirů o 70 procent méně častěji, než studentky, jejichž partneři používali kondom v méně než 5 procentech případů. U žádné ze studentek s partnery používajícími kondomy se během studie nevyvinuly nebezpečné léze na děložním krčku.

Zvětšit obrázek
Je dobré mít na paměti, že bradavice je nádor. Tenhle obrázek je relativně sympatický, klíčové slovo „warts“ vyhodí případným zájemcům v Googleovských obrázcích fakt hnusné věci. Velebte svoji imunitu každý den a každou hodinu.

Proč není ochrana stoprocentní? Podle autorů studie to nejspíš není možné. Papilomaviry se mohou přenášet i pouhým dotykem určitých oblastí pokožky a to nejen v oblasti genitálií. Každopádně, fanatici mají smůlu, na krabičky s kondomy se žádné varování umísťovat nebude. Ani nově vyvinutá vakcína nechrání proti všem typům zlých papilomavirů a tak zůstává kondom výtečným ochranným prostředkem pro lidi, co si nemyslí, že je sex za trest a proti Manitouovi. Rozruch kolem kondomů v případě papilomavirů jen opět ukazuje, jak jsou relativně vzdělaní lidé při obhajobě předpotopních náboženských pravidel a typické snaze cpát se do životů druhých politováníhodní.

New England Journal of Medicíně 354: 2645.






Datum: 02.07.2006
Tisk článku


Diskuze:

pozn.

css94381672,2006-07-08 21:23:09

hormonální antikoncepce zvyšuje riziko úspěšnosti papilomavirů [...]

Odpovědět

skutecne politovanihodny

pepa,2006-07-04 21:53:30

Citat:"Je to až k neuvěření, ale tihle lidé závidí normálním teenagerům veselý sex a proto nenávidí kondomy, které jim ho umožňují." Je to skutecne skvele co prinesla sexualni revoluce a taky samotne kondomy. Promiskuita roste, AIDS se siri a nepomaha ani rozdavani kondomu. Uspesne se napr. v Africe bojuje proti HIV prave tam,kde sou uplatnovany programy bez kondomu-osveta o potrebe predmanzelske zdrzenlivosti a vernosti. Sex se stal smyslem a cilem zivota. Nekomu mozna nevadi,ze jeho zena, nebo matka zije jako prostitutka (k cemu taky pouzivani kondomu nenapadne nabada), v takovem pripade se nejpravdepodobneji ale jedna o urcitou psychickou poruchu.Sexualni styk slouzi mimo jine k splozeni lidskeho zivota, proto ma byt pri nem zachovana patricna dustojnost.Pouzivani kondomu smeruje proti teto dustojnosti.

Odpovědět


důstojnost

O.A.Ocean,2006-07-10 20:13:46

Soulož nazírána zvenčí je dráždivá či směšná či nechutná; ale důstojná?? To mě nikdy nenapadlo. Já to dělám jen s jednou a s gumou. Doufám, že mi ji nechcete zakázat.

Odpovědět


uups!

fretka,2006-07-14 13:31:27

"Sexualni styk slouzi mimo jine k splozeni lidskeho zivota, proto ma byt pri nem zachovana patricna dustojnost.Pouzivani kondomu smeruje proti teto dustojnosti."
Pepo, to jste mne dostal. Nevím, jestli jste se při tom někdy viděl, ale mám pocit, že funící nahý chlap moc důstojně nevypadá a nezachrání ho ani když si sundá kondom ;op Mám obavu, že se mi v intimních chvílích bude Vaše věta vybavovat a zcela nedůstojně spadnu smíchy z postele ;o) Pokud mohu přispět svou osobní zkušeností s milenci: katolíci se od nevěřících psů neliší tím, že by nesouložili, ale pouze tím, že při tom nepoužívají kondom a vystavují tak sobecky partnerku riziku nechtěného těhotenství. To mi moc důstojné nepřipadá. Rozumná žena od takových prchá po prvním zjištění této skutečnosti (nerozumná riskuje) a raději si najde stálého, věrného a ohleduplného partnera, který sebe i jí chrání před nežádoucím početím a infekcemi kondomem (aby do sebe nemusela ládovat hormonální antikoncepci). Znám řadu (manželských) dvojic, které používají léta kondom, aniž by měl manžel pocit, že je jeho žena kvůli tomu prostitutka. Možná jste to v nedělní škole nebrali, ale prostitutky dělají úplně jiné věci a bohužel se často nechrání, proto jsou tak rizikové... ;o)

Odpovědět


Politováníhodný je jako již tradičně fanatický

milchama,2007-05-26 00:05:14

ateista Mihulka. Vždyť i v článku připouští, že k nákaze určitými nebezpečnými typy HPV může docházet i prostým dotykem kůže. Takže kondom v tomto případě nemůže dostatečně ochránit. Daleko lepší ochranou je nebýt promiskuitní a nedotýkat se příliš důvěrně cizích mužů či žen...

Odpovědět

....uz se tesim....

jara,2006-07-03 19:27:45

..na dalsi zpravy o na co ze jsou kondomy dobre..ze jsou taky proti bradavicim, je dobra zprava, lepsi je, ze zachranuji lidstvo proti AIDS....prozatim navrhuju, aby dva spletene kondomy nahradily ony dve eskulapovy uzovky na zdravotnickem symbolu....Vas Jara Cimrman

Odpovědět

politováníhodní

Marie,2006-07-03 07:10:38

politováníhodní jsou ti, co jim takovíhle kafraj do života. Fanatici, co cítěj úpornou touhu vnucovat všem svoji jedinou správnou pravdu jsou a byli příčinou takovejch hrůz, že je nedokážu litovat. Ostatně až by Vás odsoudili k upálení za živa, tak byste je taky přestal litovat:-D

Odpovědět

to je síce pekné,

Martin,2006-07-02 10:18:55

ale ak si chcú ušúľať nejaké to vrieskajúce stvorenie 50 cm/3,5 kg, tak im zázračná gumička bude na figu. A práve vtedy to môžu chytiť...

Odpovědět


Vakcina

chlemsd,2006-07-02 10:45:06

Tohle musíš vyřešit vakcínou.určitě sníží riziko i u mužů.A hlavně sníží riziko velmi časté rakoviny u žen.
Mělo by se to co nejdříve zavést do preventivní praxe.

Odpovědět


som za

Martin,2006-07-02 21:40:02

jasné, ja som za

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz