Panenské embryonální buňky  
Embrya jsou považována za zdroj nediferencovaných buněk, které lze využít k léčebným účelům. Jejich použití ale naráží na etické problémy. Vědcům se podařilo připravit lidské embryonální kmenové buňky nepohlavní cestou - partenogenezí.


 

 
V pražském Kongresovém centru zazněla informace o tom, že se vědcům podařilo získat embryonální buňky z „embrya“ získaného nepohlavní cestou - bez účasti spermie.

Partenogeneze
Partenogeneze není ničím neobvyklým. Jde o způsob rozmnožování, při kterém se nový organismus vyvíjí bez oplození vajíčka. Typická je pro některé bezobratlé živočichy (mšice, perloočky, pakobylky). Při partenogenezi diploidní samička klade neoplozená haploidní vajíčka, která se vyvíjejí v dospělého jedince. V typických případech vznikají z haploidních vajíček samci. Pokud však je takovéto haploidní vajíčko oplozeno samcem, vyvíjí se v diploidní samici schopnou roznožovat se partenogenezí.
V jiných případech kladou diploidní samičky diploidní vajíčka, ze kterých vznikají geneticky identičtí jedinci. U těchto druhů se v populaci samečkové nevyskytují.

 

Partenogenezi lze kupodivu snadno vyvolat i u některých obratlovců. Stačí k tomu provést mechanický nebo chemický zákrok na vajíčku. Tak třeba vajíčka žab (Anura), které se normálně bez oplození nevyvíjí, stačí nabodnout jehlou smočenou v krvi nebo v míze. Takový podnět stačí k tomu, aby se vajíčka bez účasti spermie (partenogeneticky) vyvinula až v normálního, plodného jedince. Partenogeneze je tedy forma nepohlavního rozmnožování, při kterém se vejce vyvine v embryo bez toho, aniž by bylo oplodněno.


Vědcům Fulvio Gandolfi and Tiziana Brevini, z Milánské university, se technikou založenou na partenogenezi podařilo nyní získat embryonální kmenové buňky. To znamená, že se jim podařilo vyřešit etický problém, který brání používání těchto buněk k léčebným účelům a který je známý pod označením „zabíjením živých bytostí“.

 


Pohlavní rozmnožování

Zvětšit obrázek
Neoplodněné vejce má dvě kompletní sady chromosomů. Při oplodnění se jedna sada nahrazuje chromosomální sadou ze spermie. Nadbytečnou sadu buňka vyloučí. Elektrickým šokem lze buňku zmást, ta pak chromosomální sadu, které se běžně zbavuje, považuje za sadu chromosomů pocházející ze spermie a zahájí normální buněčné dělení. Vznikající lidské embryo během několika dnů ale hyne. Italové nyní zjistili, že z něj ale lze získat embryonální kmenové buňky, které nehynou a lze je dlouhodobě kultivovat. Tyto buňky jsou schopny dát vznik většině tkání našeho těla.

Při pohlavním rozmnožování se nový jedinec vyvíjí z jediné buňky, zygoty, která vzniká splynutím dvou rodičovských pohlavních buněk (gamet). Dochází tak ke kombinaci genetické výbavy rodičů, čímž se zvyšuje možnost variability potomků.
Samotný pohlavní proces (vývoj, diferenciace a splývání pohlavních buněk) zabezpečuje meiotickým dělením a splýváním jader spermie a vajíčka. Lidská vajíčka mají dvě sady chromosomů. Jedna sada bývá normálně vypuzena. Jestliže tomuto vypuzení zabráníme a vejce ošálíme aktivací,  začne se dělit, jako kdyby bylo oplodněno.
Pro zdárný vývoj lidského embrya jsou ale potřebné některé geny, které jsou v chromosomech aktivovány spermií. Proto se partenogeneticky se vyvíjející embryo po několika dnech vždy ve svém růstu zastaví. Spermiemi neoplodněné vaječné buňky nedávají vznik budoucímu životu, nejsou tedy za embryo považovány. 

 

 

Blastocysta – útvar vznikající za normální situace po splynutí vajíčka se spermií. K tvorbě tohoto útvaru lze ale dojít i „ošálením“ vajíčka elektrickým proudem.

Italští vědci minulý týden zveřejnili, že se jim podařilo vytvořit lidské partenogeneticky vzniklé buňky, které se formují v blastocysty (jakási nevyvinutá embrya). Z blastocyst se jim daří připravovat  kmenové buňky. O tento způsob přípravy nediferencovaných buněk se v minulosti již pokoušela celá řada výzkumných týmů. Stabilně se množící linie buněk se dosud nikomu získat nedařilo. Buňky se vždy po několika dnech přestávaly množit, nebo se zvrhly v buňky rakovinné. Italové toto úskalí zřejmě překonali. Jejich linie buněk totiž dlouhodobě kultivují. Získané buňky se jim údajně daří množit již druhým rokem a ty stále vykazují většinu molekulárních znaků charakteristických pro pluripotentní buňky (buňky, které jsou schopny se transformovat v ostatní typy buněk). Kdyby se jednalo o rakovinově zvrhlé buňky, tak by o tyto znaky přišly. Vědci již získané buňky také laboratorně vyzkoušeli, podařilo se jim z nich vypěstovat buňky většiny tělních tkání, včetně buněk nervových. Tvorba neuronů přitom bývá jakýmsi prubířským kamenem vysoce kvalitních nediferencovaných buněk. Jejich získání není jednoduché a daří se je vypěstovat jen z některých typů kmenových buněk.

Odborníci na klonování považují tyto výsledky za velmi nadějné. Šlo by totiž o získání zdroje embryonálních buněk, které v určitém  smyslu, embryonálními buňkami vlastně ani nejsou. Pro našince je tato zpráva  zajímavá ještě z jednoho důvodu. Italové si ke zveřejnění objevu zvolili konferenci pořádanou Evropskou společností pro lidskou reprodukci a embryologii (ESHRE), která se nyní konala v Praze.

 




Komentář osla:
Vědci se holedbají tím, jak se jim podařilo vyřešit etický problém spojený s použitím kmenových buněk k léčebným účelům. Myslí si, že obešli problém, který velká část populace považuje za „zabíjení neviňátek“. Optimismus je možná předčasný. Jejich počin se z určitého pohledu může zdát dokonce mnohem zavržení hodnější. Pokud se do úvah zahrne to, jaké bytosti dalo vznik „neposkvrněné početí“…

Datum: 04.07.2006 13:48
Tisk článku

Související články:

Podraz na embryo průhlednou „dělohou“     Autor: Josef Pazdera (17.02.2014)
Geron s léčbou embryonálními kmenovými buňkami končí     Autor: Jaroslav Petr (26.11.2011)
Inštrukcie z Vatikánu čoraz konzervatívnejšie     Autor: Dagmar Gregorová (13.12.2008)
“Člověko-kraví” embryo     Autor: Josef Pazdera (08.04.2008)
Začneme dělat zásoby lidských embryonálních kmenových buněk?     Autor: Josef Pazdera (27.12.2007)



Diskuze:

Andrey

dron,2007-02-18 16:05:39

Egorov

Odpovědět

kunc

dron,2007-02-18 16:02:41

kunc

Odpovědět

to snad ne

Adéĺa Worthová,2007-01-29 20:07:51

vy jste fakt oslové, tohle napsat o žabách.

Odpovědět

Odkdy jsou vajíčka diploidní?

florek,2006-07-29 10:26:07

Vždy jsem měl dojem, že diploidní zygota vznikne splynutím spermie (1n) a vajíčka (1n)...

Odpovědět

obnošená vesta

jarda petr,2006-07-11 06:20:52

Už před několika lety publikovali produkci partenogenetických embryonalních kmenových buněk Američané. Skeptici tenkrát namítali, že buňky nebudou plnohodnostné, protože jim chybí samčí dědičná informace, která má odlišnou aktivitu některých genů. Následující roky prokázaly, že partenogenetická linie je stabilní a plnohodnotná. Bohužel, nabízí šanci na embryonální kmenové buňky jen ženám v reprodukčním věku. My chlapi přijdeme zkrátka.
A pokud jde o námitky křesťanů - nejsou tou nejpočetnější náboženskou obcí na světě. Hinduité, muslimové i judaisté na to koukají o poznání smířlivěji. Dokonce ani křesťany nelze házet všechny do jednoho pytle. Zcela nesnášenlivý postoj k embryonálním kmenovým buňkám je typický především pro skalní katolíky a americké "evangelikály", což jsou potomci britských puritánů, jichž se Britové už před staletími celkem prozíravě zbavili tím, že je vyexpedovali za Atlantik. Mezi protestanty nebo českými evangelíky se najdou racionálně uvažující křesťané, s nimiž ateista nemusí souhlasit ve všem, ale jejich názoru si chtě nechtě musí vážit.

Odpovědět

děkuji

teu,2006-07-07 10:34:39

Děkuji za článek i zajímavý komentář k němu.

Odpovědět

2 arthur PhD

ditom,2006-07-06 13:09:51

poznámečka - některé spermie jsou X, některé Y.....

Odpovědět

Ano, čekají nás v budoucnu zajímavé věci

Jarmila,2006-07-06 11:46:10

třeba to, že dva oddaní homosexuálové si nechají uměle spojit své spermie a vložit do vyprázdněného vajíčka. Toto vajíčko vloží do dělohy ženy, kterou si k tomuto účelu- odnosení jejich dítěte zaplatí,což se dnes ve světě běžně děje. Žena jim porodí jejich vlastní dítě, takže oba homosexuálové budou šťastní tatínkové a budou pečovat o své vlastní, nikoliv adaptované dítě.

Odpovědět


off topic

ArthurPhD,2006-07-06 12:24:53

Clanok sa tyka vyskumu kmenovych buniek (kde nevznika embryo) nie asistovanej reprodukcie pre homosexualov.
Mimochodom pri vami popisovanom postupe by vznikol jedinec YY. (Dokonale homosexualny muz (-: alebo embryo neschopne zivota?)
A este jedna myslienocka, ked uz sme off-topic - kedze homosexualita je (velmi pravdepodobne) dana geneticky tak ju v buducnosti bude mozne "liecit" opravou DNA vo vajicku este pred zacatim delenia - je jednoduchsie opravit to v jednej bunke nez v 100 000 000 000 ;-)

Odpovědět


Homosexualita

Jirka,2006-07-09 00:02:54

Arture, homosexualita je vrozena, ale to neznamena, ze dedicna! Dite homosexuala bude nejspis z 96 % heterosexualni. Podobne jako spousta jinych odchylek ma pricinu v dobe tehotenstvi, tak zrejme i homosexualita. Ona trosku jina hladina hormonu v tele matky dokaze s plodem udelat slusnou paseku.

Co soucasnou spolecnost trapi, je otazka, zda homosexualitu dokaze ovlivnit i vychova, zrejme ne, ale ruku do ohne za to asi moc lidi neda.

Odpovědět

Pohlavi u hmyzu a cloveka

Jirka,2006-07-05 00:17:11

Nema to hmyz treba od cloveka nejak naopak, ze by treba chromozomy XY kodovaly samice a XX samce? Vim, ze to treba u ptakopysku, ptaku a nekterych rostlin je tak trochu slozitejsi, tak se ptam...

Nezda se mi totiz, ze by z haploidnich vajicek samic vznikali samci, neco mi tam chybi.

Odpovědět


re

ditom,2006-07-05 07:33:34

Obecně je pohlaví většiny hmyzu určeno
1) stejně jako u člověka (typ Drosphila, ev. savčí)
2) ptačí typ (Abraxas) - ZW samice, ZZ samci. To mají např motýli.

Samozřejmě je spousta variací na toto téma, a mšice mají tzv. typ Protenor - nemají chromozom Y, takže XX jsou samice, samci jsou X0.

Samice zakládající generace mšic kladou neoplozená vajíčka XX, po několika těchto generacích vzniká snubní generace (samice XX + samci X0), ti se spolu páří... a vše se opakuje.

Odpovědět

ludsky zivot

fero,2006-07-04 21:38:21

Neucta k ludskemu zivotu nepozna hranice. Pokym nebude ochrana ludskeho zivota uz na embrionalnej urovni, potom sa niet co cudovat, ze pomaly ale isto napr. v Holandsku su snahy legalizovat eutanaziu narodenych deti.Je to skutocne pokrok objavit novy sposob kanibalizmu, resp. zabijania jednej skupiny ludskych bytosti, aby sa zlepsila kvalita zivota inych.
A ako vzdy to Pazdera musel zaklincovat zase jeho zvratkami s nabozenskym podtonom.Primitivizmus ako sa patri.

Odpovědět


...

Martin,2006-07-04 22:50:25

Koľko nevinných ľudí povraždili zabijáci s Bibliou v rukách? Čo kresťanské prikázania? Tie platia len pre niekoho? Takzvaní kresťania sa miešajú do všetkého, čo sa vo svete stane, chcú s každým zametať a robiť poriadky, ale za 2000 rokov neboli schopní urobiť si poriadok ani na vlastnom dvore a vo vlastných radoch.

Odpovědět


aka neucta?

ArthurPhD,2006-07-06 11:31:09

Vyskum kmenovych buniek sa robi s umyslom zachranovat zivoty. S eutanazoiu to nema nic spolocne.

Odpovědět

první krok

CC,2006-07-04 21:03:32

k parthenogenetickým dětem - chlapové jsou definitivně vodepsaný, chjo...

Odpovědět

Skvělé

mirek,2006-07-04 19:10:25

Ještě to chce v takovýchto blastocystách mít možnost opravit vadný gen a máme nástroj jak léčit řadu genetických chorob pomocí vlastních buněk bez nutnosti použití ne zrovna bezpečné imunosuprese.

Odpovědět

Mazec

Kurt,2006-07-04 15:49:58

To zni opravdu velmi zajimave. Mohlo by to znamenat prvni krok k tovarnam na nahradni dily na lidi. Konec strachovani zhuntovane plice a jatra :) A co dal? Dalsi krok bude dan nebo pojisteni ze ktereho so budou hradit naklady na pestovani. Na eBay bude k dostani Einsteinuv mozek a Schwarzeneggerovy bicepsy - no ceka nas spousta zajimavych veci ...

Odpovědět


To ťažko

Stanley_B707,2006-07-04 17:36:55

pokiaľ viem ani Einstein a ani Schwarzenegger vajíčka neprodukovali a asi ani produkovať nebudú (Einstein určite nie)
:)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz