Horká krev dinosaurů  
Byli dinosauři studenokrevní jako dnešní plazi a okřívali jen za teplého počasí? A nebo si naopak dokázali držet do určité míry stálou tělní teplotu?

 

Zvětšit obrázek
Víc už to nešlo. Sauroposeidon (zcela vpravo) ve srovnání s brachiosaurem a člověkem. Limitem pro další zvětšování těla dinosaurů byla tělní teplota, která se u sauroposeidoa blížila padesáti stupňům Celsia.

Teplokrevní nebo studenokrevní? Američtí vědci vedení Jamesem Gilloolym z University of Florida se při hledání odpovědi na tyto otázky dopracovali poněkud šokující odpovědi. Dinosauři byli horkokrevní! Na stránkách vědeckého časopisu PLoS Biology předložili přesvědčivé důkazy o dinosauří horkokrevnosti. Největším druhům šplhala tělní teplota na hodnoty, které by většinu dnešních obratlovců  ohrozily na životě. Šedesátitunovému gigantovi druhu Sauroposeidon proteles by rtuť teploměru vystoupala na neuvěřitelných 48 stupňů Celsia.

 

James Gilooly, University of Florida


Vědci určili tělní teplotu dinosaurů komplikovaným výpočtem z velikosti těla, teploty jejich životního prostředí a rychlosti růstu. Vyšlo jim, že větší dinosauři měli vyšší tělní teplotu. Dvanáctikiloví dinosauří „trpaslíci“ by si teploměrem v podpaží naměřili něco kolem 25 stupňů Celsia.  Cvalíci o hmotnosti kolem 13 tun už měli tělní teplotu, s kterou má člověk smrt na jazyku. Plných 41 stupňů!  Drobní dinosauři zřejmě nebyli s to udržet stálou tělní teplotu. Pro velké druhy to však nebyl problém. A extrémně velcí dinosauři se dostávali se stoupající tělní teplotou na samou hranici svých možností. Teploty blížící  se k 50 stupňům už začínají ničit v těle životně důležité bílkoviny. Zdá se, že narůstající tělní teplota představovala jeden z významných faktorů, jež limitovaly velikost dinosaurů. Gigantičtí druhohorní ještěři už nemohli být o mnoho větší, protože by se „uvařili“.

Autoři studie prověřili svou teorii na žijících plazech. Zjistili, že dokážou celkem přesně spočítat tělní teplotu současných druhů krokodýlů. Také pro tyto plazy platí, že čím větší velikosti dorostou, tím výše vyšplhá i teplota jejich těla.

 

 

 
Tyranosaurus nebyl tak rychlý, jak se nám snaží namluvit záběry z filmu Jurský park. Efektu rychlého pohybu je ve filmu dosaženo urychleným posunem pozadí. Vlastní běh počítačově animovaného tyranosuara je podstatně pomalejší, protože při skutečně rychlém pohybu vypadal dinosaurus  směšně. A filmaři potřebovali, aby se diváci báli a ne smáli. Tělní teplotu měl ale tyranosuarus úctyhodnou. Kolem 38 stupňů Celsia.

Pramen: PLoS Biology

 

Datum: 14.07.2006 06:47
Tisk článku

Související články:

Keratin z drápu zloděje vajec překonal tyrannosauří kolagen o 7 milionů let     Autor: Josef Pazdera (10.11.2016)
Utopené mládě chasmosaura     Autor: Vladimír Socha (26.04.2014)
Fantastické setkání     Autor: Vladimír Socha (15.08.2009)
Také dinosauři umírali na rakovinu     Autor: Vladimír Socha (11.04.2009)
Paleontologické omyly v Jurském parku     Autor: Vladimír Socha (27.11.2008)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz