Metanová jezera na Titanu  
Pomocí radarového systému objevila sonda Cassini velmi přesvědčivý důkaz, že na Titanu existují uhlovodíková jezera. Tmavá místa, podobná pozemským jezerům, jsou rozmístěna v okolí Titanova severního pólu.

 

Zvětšit obrázek
Metanová jezera v okolí severního pólu Titanu. Snímky pořídila sonda Cassini systémem SAR 22. července 2006. Nejmenší detaily na těchto snímcích mají průměr 500 m. Credit: NASA/JPL

Vědci uvažují, že kapalný metan nebo etan by mohl tvořit jezera na Titanu, zvláště poblíž chladnějších polárních oblastí. Na snímcích lze pozorovat různorodost tmavých skvrn a zdá se, že některé mají kanály, které vedoucími dovnitř nebo ven. Tvar kanálů naznačuje, že byly s největší pravděpodobností vyhloubeny tekoucí kapalinou. Některé z tmavých míst a spojovacích kanálů jsou úplně černé, neodrážejí světlo ani žádný radarový signál, tzn., že musí být extrémně hladké.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Snímek Titanova severního pólu, pořízený sondou Cassini 6. června 2005. Credit: NASA/JPL/Space Science Institute

Okraje, viditelné kolem tmavých skvrn, naznačují, že by se mohlo jednat o usazeniny, zformované vypařující se kapalinou. Velké množství metanu v Titanově atmosféře umožňuje jeho existenci v kapalné podobě, stejně etanu, ale kapalná voda tam není.

 

 

Na základě těchto důvodů jsou vědci přesvědčeni, že tmavé oblasti na Titanu jsou metanová nebo etanová jezera a Titan je kromě naší Země jediným tělesem ve sluneční soustavě, které má jezera. Taková jezera se mohou během času zvětšovat nebo zmenšovat a vítr může měnit „zčeření“ jejich hladiny. Opakovaná pozorování by měla potvrdit, že se jedná o kapalné plochy.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Sonda Cassini s modulem Huygens u Tiatanu. Credit: NASA/JPL

Na sondě Cassini je umístěn i radar pro dálkový mikrovlnný průzkum (RADAR). Je určen pro výzkum povrchu Titanu, zakrytého hustými mraky. Jedním ze zobrazovacích systémů je i SAR (Synthetic Aperture Radar), který je schopen rozlišovat na povrchu detaily od 0,35 do 1,7 km.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Snímek Titanu, pořízený sondou Cassini. Credit: NASA/JPL

Oba radarové snímky byly pořízeny 22. července 2006 tímto systémem SAR na Cassini. Horní obrázek, zobrazující oblast přibližně 420 x 150 km, má střed okolo 80° severní šířky a 92° západní délky. Spodní obrázek (asi 475 x 150 km) má střed blízko 78° severní šířky a 18° západní délky. Nejmenší detaily na těchto snímcích mají průměr 500 m.

 

 

Už od prvních snímků povrchu největšího Saturnova měsíce Titanu astronomové hledají vysvětlení pro tmavé oblasti v okolí severního pólu. Nejpravděpodobnější je existence uhlovodíkových jezer.

Oblast Xanadu (400 x 150 km) na Titanu s tmavými „jezery“. Nejmenší detaily mají průměr 350 m. Snímek pořídila radarem sonda Cassini 30. dubna 2006.


Oblast Xanadu (400 x 150 km) na Titanu s tmavými „jezery“. Nejmenší detaily mají průměr 350 m. Snímek pořídila radarem sonda Cassini 30. dubna 2006.

Zdroj:
http://www.spaceflightnow.com/cassini/060725titanlakes.html
http://saturn.jpl.nasa.gov/multimedia/images/image-details.cfm?imageID=2214
http://photojournal.jpl.nasa.gov/catalog/PIA08448

Datum: 26.07.2006 02:45
Tisk článku

Související články:

Tropická jezera na Titanu     Autor: Tomáš Petrásek (16.06.2012)
Titanský písek vzniká v atmosféře     Autor: Miroslava Hromadová (06.05.2008)
Uhlovodíková moře na Titanu     Autor: Miroslava Hromadová (18.02.2008)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz