Hobit je nový lidský druh II  
Stále titíž vědci zpochybňují existenci druhu Homo floresiensis stále neudržitelnějšími tvrzeními. Bohužel, otiskl jim je vědecký časopis PNAS.

Spor „hobit nebo mikrocefalik“ je zástupným problémem pro starší spor dvou koncepcí vzniku Homo sapiens. Na jedné straně je to teorie označovaná jako „out of Africa“, podle které se moderní člověk Homo sapiens  vyvinul v Africe a odtud migroval do zbytku světa, přičemž tito lidé nahradili (vytlačili případně vyhubili) potomky lidí Homo erectus, kteří podnikli první migraci z Afriky mnohem dříve a osídlili Evropu a Asii. Druhá představa vzniku Homo sapiens je označována jako multiregionální. Podle ní vznikl Homo sapiens na více místech jako vývojový následník první migrační vlny. Na této teorii je podivuhodný předpoklad, že se vývoj k Homo sapiens ubíral hned několikrát nezávisle na sobě ke stejnému výsledku. Jako kdyby byl tento evoluční proces jaksi předurčen a jinak to nikde ani dopadnout nemohlo. Hobit do toho nezapadá, protože je názorným příkladem toho, že se indonéský Homo erectus vyvíjel v chytrého skrčka, který nemá s Homo sapiens mnoho společného.


 

Dvě zrcadlově zobrazené levé poloviny lebky a dvě stejně promítnuté pravé poloviny jasne dokazují asymetrii lebky LB1. Podle multiregionalistů je to důkaz toho, že hobit byl defektní zástupce Homo sapiens. Vlhkostí změklá lebka vystavená tlaku usazenin o mocnosti 9 metrů si ale mohla udržet nenarušený původní tvar jen zázrakem.

Multiregionální teorie se potýká s velkými problémy. Ještě před několika roky uváděla člověka neandrtálského jako předka Homo sapiens v Evropě, což už je dnes tvrzení neudržitelné. Nález na ostrově Flores zasadil multiregionální teorii smrtící úder. Jak měli vznikat z lidí Homo erectus tamější Homo sapiens, když si to na ostrově Flores evoluce namířila k hobitovi  Homo floresiensis? Proto multiregionalisté v čele s Teuku Jacobem dělají vše proto, aby hobita zdiskreditovali. Jejich poslední článek v PNAS je toho názornou ukázkou. Objevitelé hobita reagovali prohlášením, že mohou vyvrátit bod po bodu všechny argumenty vznesené proti hobitovi v článku z PNAS.


Není to ostatně zase tak těžké. Jedním z klíčových argumentů je asymetrie lebky LB1 – jediné lebky Homo floresiesnis, která se v Liang Bua na ostrově Flores našla. Asymetrie lebky je přesvědčivě patrná na snímcích, kde jsou zrcadlově zobrazeny dvě levé a pak dvě pravé strany lebky. Jacob a spol. dokazují, že člověk s takto deformovanou lebkou byl prostě a jednoduše defektním jedincem. Lebka byla vyzvednuta z nánosů v hloubce 9 (ano devět!) metrů a měla konzistenci „mokrého pijáku“. Deformace lebky je výsledkem změn „post mortem“. Podobných „děr“ je v argumentaci Jacoba a spol. více a jistě si je přečteme v reakci autorů tohoto objevu.

Bohužel, podmínky nálezu – vysoká vlhkost usazenin – prakticky vylučují, aby v kostech „přežila“ DNA. Její analýza by torpédovala Jacobovy  argumenty pod čarou ponoru. Jistě ne náhodou nebyl právě po intervenci Teuku Jacoba australských paleoantropologům další výzkum povolen. Co kdyby se našly další kosti, které by byly pro multiregionální teorii a její zastánce ještě „nepohodlnější“ než dosavadní nálezy z Liang Bua? Ostatně kdo by chtěl po analýzách DNA více než desítky neandrtálců (a to jak mitochondriální, tak i jaderné) ještě tvrdit, že to byli naši předci? Postupem času budou stejně směšní i odpůrci Homo floresiensis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 











Teuku Jacob a jeho kolegyně Etty Indriati na tiskovce, kde argumentují „proti hobitovi“. Nestor indonéských paleoantropologů se v boji za svůj multiregionalistický ideál zdaleka neomezuje jen na půdu vědy. Tento zdatný intrikán s personálními konexemi sahajícími nejen na příslušná ministerstva ale až do prezidentského paláce už svým rivalům „zařídil“, aby jejich působení v Indonésii skončilo. Také si vyžádal všechny významnější kosterní pozůstatky hobita, držel je několik měsíců a vrátil je v žalostném stavu. Například lebka LB1 byla těžce poškozena při pořizování odlitku. Čelist byla rozlomena. Pánev prakticky rozdrcena. I tak vypadá „argumentace“.

Datum: 25.08.2006 06:27
Tisk článku

Související články:

Další hobit s opičími rysy anebo nový druh člověka     Autor: Josef Pazdera (11.04.2019)
Otázky kolem nového druhu člověka Homo naledi     Autor: Stanislav Mihulka (15.09.2015)
Vitamín D klíčem k úspěchu ve Středozemi     Autor: Stanislav Mihulka (16.12.2013)
Upečený hobit nalezen v Kerinci Seblat     Autor: Stanislav Mihulka (01.04.2012)
Hobit není nový druh, byl to „kretén“     Autor: Josef Pazdera (29.09.2010)



Diskuze:

hobit vývojová vetva homo erectus?

ivo,2006-09-30 21:52:51

Mne sa nechce veriť, že aj tie slony boli všetko microcefalici...Celé toto by mohol vyriešiť čas, pokiaľ by sa podarilo nájsť pozostatky podobného jedinca, ak sa tak nestane, bude to nahrávať skupine odporcov...

Odpovědět

mozna jeste ziji

noname,2006-09-29 21:17:05

dnes je 29.09.06 pred par minutami sem se dival dok.porad o objeveni hobbitu.
docela tomu verim.treba zelvy jsou taky miniaturne
a jsou na galpa.ostr. obrovske.
a jeste jsem cetl pred par lety asi v 2002 v jednom
casopisu nejake ty proroctvi tak tam se psalo
ze se asi priblizne v tyhlech rocich se objevi novy druh lidi nevim jestli to bylo o tomhle nebo
mozna jeste se objevi.
(a vubec v tehle hlatamanici"vznik ras" je vysvetleni)
pred desitky tisici lety andely rozmistili tri druhy lidi na ruzne planety(vysvetluje se: ruzne podnebi=ruzne rasy)ale pak se zjistilo ze to je omyl
a pak je premistili na jednu planetu aby se do roku 2700 vznikla jedina lidska rasa.
a pohadce je konec, kdo poslouchal je ...

Odpovědět

ubozak

Kurt,2006-08-25 17:19:17

Co k tomu rict? Jestli je to pravda, tak je ten clovek naprostej ubozak a mela by se mu udelat co nejvetsi raklama aby se svyma cinama zdiskreditoval. I kdyby mel nakrasne pravdu, tak podobny lidi nemaji ve vede co delat. At si radsi zalozi nejakou sektu a necha se uctivat ...

Odpovědět

někam mi zabloudil příspěvek

tomáš Č,2006-08-25 15:30:52

Může se dožít 30 let člověk, který má patologicky zmenšený mozek na 350g ? A bez péče?

Odpovědět


Péče.

ps,2006-08-25 17:50:34

Doklady péče o zdravotně postižené existují už v gravettiénu (tzn. lovci mamutů). Našly se kostry (dospělých lidí), kteří byli tak postižení, že bez celoživotní péče určitě nepřežili.

Odpovědět

NESMYSL!

tommas,2006-08-25 13:40:11

Homo floresiensis neexistuje! Je to příslušník H. sapiens, což každý reálně uvažující člověk musí pochopit.

Odpovědět

Spor o Hobita a multiregionalisti

Jirka B,2006-08-25 12:08:19

Homo Floresiensis je jiný lidský druh, to je zřejmé. Co však mi není jasné jak to souvisí se sporem "multiregionalistů" se zastánci "Ven z Afriky" ? Copak se H.Erectus musel nutně vyvinout jenom v Hobita a proč ne třeba taky zrovna v H.Sapiens žluté rasy ?
Genetika také není zrovna jednoznačná. Zkoumání mitochondriální DNA a chromozomu Y jednoznačně dokazuje že dnešní člověk přišel z Afriky před několika desítkami let, kdežto studie X chromozomu a jaderné DNA ukazují, že původ (genetická hloubka) stáří jednotlivých ras je řádově 1 milión let ! Jenže veřejnosti jsou předkládány skoro výhradně výsledky politicko-vědecky korektní "ven z Afriky" tj. řeknu-li to natvrdo: všichni jsme vlastně černoši - to je rána hnusným rasistům.
Ve sporu multiregionalistu se zastánci Ven z Afriky vzniká dojem, že jde o spor "rasově korektní" vědecké školy s "rasisty", a proto čí "pravda" bude preferována je předem jasné. A ve sporu ideologií jsou potom argumenty protistrany bagatelizovány a zesměšňovány a poznání skutečnosti je vedlejší nebo přímo nežádoucí. Ale nebudu se zbytečně rozčilovat, to je na diskusi jinde.

Odpovědět


trošku zmatek v číslech

jarda petr,2006-08-25 12:25:37

Nevím, nevím, nevím. O tom, že by Homo sapiens přišel do Evropy před několika desítkami let silně pochybuji. Pokud si pamatuji svého dědečka, byl celkem určitě bílý a narodil se před více než sto lety v Polabí. O tom, že by cestoval z Afriky se nikdy nezmínil. S babičkou to bylo zrovna tak. Alů možná mi něco zatloukli. Bohužel, už jsou na pravdě Boží a už se jich nezeptám, jak to s nimi vlastně bylo.
Pokud jde o stáří Homo sapies určené mitochondriální DNA a Y chromozomem, tam je milion let zase trošku moc. Většina datování říká, že to bylo něco nad 15 tisíc roků a tomu také odpovídají etiopské nálezy nejstarších ostatků anatomicky moderních lidí. Z nejnovějších studií doporučuji například článek: Paul Mellars: Going East: New Genetic and Archeological Perspectives on the Modern Human Colonization of Eurasia. Science 313, 796-800. Tam je to hezky v kostce.
Přiznávám, že slogan: "Všichni jsme černoši, jen někteří nejsme černí." se mi moc líbí. Nejen kvůli rasistům otevřeným, ale i těm skrytým, co si myslí, že angloamerická kultura je nejlepší a angloamerický žebříček hodnot jediný správný a měl by se proto zavést na celém světě, kdyby ti, co mají vlastní žebříček a vlastní kulturu, měli zhynout.
Multiregionalistická teorie, podle které se z následníků Homo erectus v Evropě vyvinul přes neandrtálce Homo sapiens, v Asii pak "žlutí" Homo sapiens, v Austrálii Homo sapiens "austrálec" a v Africe "černý" Homo sapiens je notně ujetá. Představa, že to asijský Homo erectus nabral hned dvěma směry - jednou na "žlutého" Homo sapiens a podruhé k Homo floresiensis je však přímo neudržitelná. Pokud byla multiregionální "sapientizace" tak zákonitá, že se prosadila v Evropě, Asii, Africe a Austrálii, tak proč to vzal Homo floresiensis evolučně úplně jinam? Měl přeci "samospádem" také udělat Homo sapiens - představuji si, že ten by mohl být třeba modrý nebo zelený.

Odpovědět


Jasná volba

mik,2006-08-25 15:27:17

No, pokud si mam vybrat mezi otevřeným rasismem těch, kteří chtějí jiné v lepším případě vyhánět na Aljašku, v horším rovnou do moře, a těmi se "skrytým" rasismem, tak volba je jasná.
Co se týče kultury tak mám naopak pocit, že svět včetně čechů se těm američanům chce vyrovnat a to právě dobrovolným přebíráním těch nejhorších memů.

Odpovědět


Oprava a doplnění

Jirka B,2006-08-28 11:34:39

Samozřejmě má být: mitochondriální DNA a chromozom Y jednoznačně dokazuje že dnešní člověk přišel z Afriky před několika desítkami tisíc let, kdežto studie X chromozomu a jaderné DNA ukazují, že původ (genetická hloubka) stáří jednotlivých ras je řádově 1 milión let.
A furt nechápu proč by z H.Erec. nemohly vzniknou druhy dva (nebo deset) - vždyť to je proboha naprosto samozřejmé věc evoluce organismů, tak proč ne H.Erectus ?
A konkrétně jsou skutečnosti reálně existující o kterých se může přesvědči každý (a ne jen virtuální realita jakýchsi modelových výpočtů kterým rozumí pár lidí) Např: 1.běloši mají nos obdobný neandrtálcům a jejich původní areál rozšíření je obdobný
2 žluťoši mají stejný typ špičáků nebo řezáků (už nevím) jako místní H.Erectus a jejich původní areál rozšíření je obdobný
3. V jihovýchodní Asii žijí domorodí černoši (Andamavci, Negriti, Senoiové, Semangové...), kteří jsou považováni za původní obyvatelstvo a nedaleko nich nejprimitivnější žluťoši (Phi-Tong-Luangové- paleomongoloidní typ) o ostatních domorodých běloších (Drávidové, Veddové) a žluťoších nemluvě. Jak to že to není jeden typ, jak to že tam negriti zůstali černochama?
4. první identifikovatelní běloši jsou cca 25000 let (Sibiř), černoši 15000 let (jeskyně Grimaldi - Monako - jako unikát - jediní domorodí čenoši v Evropě), jak asi rychlá by musela být změna černochů v jiné rasy a navíc přibližně ve stejném klimatu v různé rasy? A to uvádím jen na co si momentálně vzpomínám.
To všecko jsou jen náhody ? Trochu moc přitažené za vlasy ne ? Dokud nebude existovat logické vysvětlení a ne jenom virtuální realita matematických modelů, pak teorie Ven z Afriky před 50000 lety prostě neodpovídá skutečnosti !!! A už se rozčiluju protože naprosté ignorování faktů (zvláště těch hmotných - reálně existujících) jen proto abych podpořil svou "Pravdu", zvlášť od Jardy Petra jehož příspěvky se mi jindy líbí, mne dokáže naštvat.
k Homo Erectus např.: www.chineseprehistory.org/athena_review.pdf

Odpovědět

zabily hobita

CC,2006-08-25 09:36:37

ty parchanti

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz