Zkoušky postihují imunitní systém  
Zvláště studenti, kteří trpí alergií, jsou ohrožení stresem, jenž provází zkoušky.

 

„Učit se, učit se, učit se,“ říkal už soudruh Lenin. Ještě dneska vám to každý kantor více méně zopakuje. Pravda, trochu jinými slovy, aby snad neupadl v podezření, že razí marxismus-leninismus, z něhož většinou ještě skládal státnice.

Před zkouškou je člověku všelijak. Někdo nemůže spát. Jiný má průjem nebo zvrací. Dalšímu se třese hlas i ruce a navrch ještě podlamují kolena. Není divu, stres s námi umí zatočit. Švédští lékaři z Karolinska Institutet prokázali, že se duševní vypětí odráží i ve funkcích imunitního systému.

Zvětšit obrázek
Dva z vůdčích členů výzkumného týmu - Caroline Olgart Höglundová (vlevo) a Mats Lekander, Karolinska Institutet, Švédsko.


Prověřili u studentů medicíny před klíčovou zkouškou jejich studií hladiny stresových hormonů, stav imunitního systému a funkce plic. Studie se účastnili alergici a studenti, kteří alergií netrpí.

 



Testování proběhlo jednak během zkouškového období, kdy je „ještě dost času“ a pak krátce před zkouškou, kdy už studentům takzvaně „hoří koudel“.

 

 


 

Zvětšit obrázek
Naše T lymfocyty bývají ostře proti. Čím blíž je zkouška, tím silněji se bouří.




Výsledek studie zveřejněný v lékařském časopise Clinical & Experimental Allergy je celkem jednoznačný. V důsledku stresu ze zkoušky stoupá v krvi studentů počet T leukocytů, jež mají za úkol regulovat aktivitu řady dalších buněk imunitního systému. Vzestup byl patrný u alergiků i studentů, kteří alergií či astmatem netrpí.

 

Další změna byla patrná v koncentraci  cytokinů, jejichž koncentrace v odpovědi na stres rostou a působí protizánětlivě. U alergiků k tomuto vzestupu nedošlo a vedoucí výzkumného týmu Mats Lekander z toho vyvozuje, že regulační T lymfocyty nepracují ve stresu u alergiků tak, jak by měly.

 

Jak je tomu u studentů ve zkouškovém období s alergií na učebnice, skripta, poznámky z přednášek případně na osobu zkoušejícího švédská studie bohužel nezkoumala.

 

Pramen:  Clinical & Experimental Allergy

Datum: 28.08.2006 01:35
Tisk článku


Diskuze:

Už dávno vědí psychologové,

J. Šimůnek,2006-08-28 21:35:49

že psychický stres oslabuje imunitní systém a vede mj. k vyššímu riziku zhoubných nádorů. Existují i práce, kde psychologové bodovali různé stresující životní události (např. úmrtí v rodině, ztrátu zaměstnání, rozvod apod.) a prokázali, že lidé s vyšším bodovým skóre mají vyšší riziko vzniku nádorů.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz