Objevena molekula paměti  
Vědci z New Yorku (SUNY Downstate Medical Center) objevili základ paměti na molekulární úrovni. Paměť pracuje na principu binárního kódu. Inhibicí molekuly enzymu vědci demonstrovali „vymazání“ dlouhodobé paměti.

V zářiovém čísle časopisu Science vědci popisují jak molekula enzymu s dlouhým názvem „protein kináza M zeta” ochraňuje dlouhotrvající paměť prostřednictvím trvalého posílení synaptických vazeb mezi neurony. Jde o jakousi analogii mechanismu zápisu informace na hard disku pomocí znaků „0“ a „1“. Utlumením zmíněného enzymu byli vědci schopni vymazat paměťovou stopu. Přitom bylo jedno, jestli se jednalo o informaci, kterou si neurony pamatovaly jeden den nebo měsíc. Tato funkce v uchování paměti je specifická pro protein kinázu M zeta, protože utlumení podobných jiných molekul vymazání paměťové stopy nezpůsobilo.


Pokusy také ukázaly, že vymazání takové paměti nebrání schopnosti si znovu něco zapamatovat. Náš mozek tedy funguje obdobně jako počítač, ve které lze informace vymazat a znovu je nahrát. Od tohoto poznání si vědci slibují, že je bude možno využít při léčbě chronických bolestí spojených s postraumatickými poruchami a v případech ztráty paměti.

 

 

Zvětšit obrázek
Dlouhodobá paměť funguje na molekulární úrovni na podobném principu jako binární kód. Klávesa „Delete“ je u nás spojena s enzymem PKM zeta (protein kináza M zeta).

Poznatek může být zvláště užitečný při léčbě poruch, které vznikají patologickým zesílením synaptických vazeb, které stojí za nemocemi jako přetrvávající stres po hrůzných událostech.  Očekává se, že to přinese nový přístup k léčení fantomových bolestí (phantom limb syndrome), které spočívají v tom, že bolest není vázána jen na určitý zdroj. Bolest cítíme často i poté, co její příčina pominula. Souvisí to s tím, jak mozek zpracovává emoce a vzpomínky. Na začátku může být jednoduchý chirurgický zákrok nebo banální zánět kloubu a po několika měsících rekonvalescence se znenadání dostaví bolest. Ostrá a občasná nebo tupá, ale nepřetržitá, taková, jaká nedopřeje člověku klidu ani v noci. Bolest bez jakékoliv zjevné příčiny. Výsledky klinického vyšetření ukazují, že je všechno v naprostém pořádku, a přesto bolest neustává. Postižený není schopen normálně žít. Nemůže se na nic soustředit a jediným smyslem života se mu stane touha zbavit se urputné bolesti. Všechny snahy jsou však marné, protože tradiční analgetika nezabírají.
Vědci z SUNY Downstate na molekulu protein kinázy M zeta narazili již v minulosti, když se zabývali Alzheimerovou chorobou. Zjistili, že tento enzym je také zapleten do problémů s pamětí u těchto nemocných. Je možné, že i zde léčba následků brzo zaznamená pokrok.

Odhalení principu naší paměti na molekulární úrovni otvírá nové dveře do dalších místností našeho poznání. Jen těžko si zatím představit co všechno se za nimi skrývá a jaké možnosti nám to přinese.

 

Datum: 04.09.2006 11:52
Tisk článku



Diskuze:

transplantácia pamäti

Martin,2006-09-05 21:30:53

Na TV- stanici Discovery viackrát opakovali dokument o transplantácii pamäti. Išlo o to, že človek, ktorému bol transplantovaný nejaký orgán, napríklad srdce alebo pečeň, zrazu začal mať divné spomienky, prípadne mal chuť na jedlo, ktoré predtým nejedával, ale mal ho rád "darca", dokonca sa tak vraj podarilo odhaliť vraha dievčaťa, ktorého srdce bolo transplantované pacientke a tá si potom "spomenula" na meno vraha, známeho zavraždenému dievčaťu. Chemická podstata pamäti by toto všetko v pohode mohla vysvetliť. Ale znamenalo by to, že pamäť je vlastnosťou celého organizmu, nie iba mozgu.
Kdesi som tiež čítal, už si nespomeniem kde, že pamäťové stopy sa údajne uchovávajú pomocou RNA.

Odpovědět


Bio. vs. Mech. :-)))

raubirius,2006-09-08 06:10:28

Zdá sa, že zďaleka nerozumieme funkciám nášho tela tak, ako sme si mysleli... Telo je dôležité celé, ako je. Nie len mozog :-)) Pozná niekto príbeh "Hlava profesora Dowella"? (Po asi 10-15 rokoch si už nie som istý správnym zápisom toho mena, vtedy som o angličtine ešte nemal "páru".) Podľa týchto najnovších úvah, by hlava asi len veľmi ťažko prežila...

Ja už nejaké, nie celkom krátke, obdobie porovnávam rôzne funkcie organizmu s funkciami zo sveta IT (čo som študoval). A zdá sa mi to ako veľmi dobrá cesta k pochopeniu toho, čo vlastne sme... Samozrejme, že hovorím len o obsahu, nie o forme :-)) Je viac ako jasné, že telá na báze Hardvéru by boli omnoho, omnoho primitívnejšie, než tie biochemické, čo máme (teda aspoň o ktorých s istotou vieme, že ich máme... a čo ešte "teprve" tie, o ktorých nevieme, ale je celkom reálne možné, že ich máme tiež...)

Odpovědět

otvírá nové dveře do poznání

viliamos,2006-09-04 22:52:22

není tomu zkutečně tak? totiž, článek mnoho mluví o bolesti, ale o samé podstatě objevu ....PS: vymaže den nebo měsíc. a co taký rok? dva roky?

Odpovědět


je tomu tak

josef pazdera,2006-09-05 00:14:30

Obávám se, že od výzkumu, který je v počátcích, chcete víc, než je momentálně schopen dát. Jedná se o dílčí poznatek, a i když je svým způsobem převratný, tak nastoluje více otázek než odpovědí. V tuto chvíli můžeme akorát slíbit, že danou problematiku budeme sledovat a pokud zjistíme další podrobnosti, že si je nenecháme pro sebe. Josef

Odpovědět

Analogie

josef pazdera,2006-09-04 12:42:03

Obdoba tu je: Synapse mezi neurony buďto je nebo není. Pokud je, lze jí vymazat, případně ji lze znovu vytvořit. Analogii tu spatřuji vy ne?

Odpovědět


Binární paměť

Stanislav,2006-09-04 15:08:18

To nějak nevysvětluje, proč by nefungoval spojitě? Audiokazetu taky vymažete magnetem ... :-)
To, že se informace ukládá pomocí nějakých hodnot nějaké veličiny je jasné, ale ten enzym nám až tolik neřekl, nebo snad ano?

Odpovědět


Neuronova sit

Miroslav Mácha,2006-09-04 15:35:58

Podívejte se na />
http://www.hw.cz/externi/1013//>
http://www.hw.cz/externi/1608/
Určitě existují lepší stránky, ale tohle je česky a snad srozumitelné.
Takže technicky tu vazbu uvolní k novému učení. Takže takový reset naučené sítě.

Odpovědět

hmm

Roman Rodak,2006-09-04 12:22:23

to je troska prestrelene, nemyslite? ako sa da podla molekuly ktora maze pamet tvrdit ze mozog pracuje binarne? nejako nevidim spojitost medzi tymito dvoma faktami...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz