Odhaleno nejstarší písmo Ameriky  
Dosud byly považovány za nejstarší písmo Ameriky znaky na pečetním válečku nalezeném v Mexiku. Je datován do doby před 2500 lety. Kamenná deska zhotovená Olméky je také z území dnešního Mexika, je však starší. Její stáří se odhaduje na 3000 let.

 

 

Zvětšit obrázek
Olmécká Cascajalská deska s písmem starým 3000 let. ( Foto: Stephen D. Houston)

V roce 1999 byla při výkopech u vesnice Cascajal nedaleko města San Lorenzo v mexickém státě Varacruz nalezena zhruba 12 kilogramová kamenná deska. Dostala se do rukou mexických archeologů Maria del Carmen Rodriguez Martineze a Ponciano Ortize, ti sestavili tým, který letos na jaře konečně tuto desku pečlivě analyzoval. Výsledek jejich týmu je skutečně přelomový. Nejen že zřejmě objevili dlouho hledané olmécké písmo, ale posunuli mezník psaní na celém amrickém kontinentě o mnoho set let do hlubší minulosti.

 


Takzvaná Cascajalská deska měří 26 x 31 cm a obsahuje 26 různých grafických symbolů, zapsaných do řádek, z nich některé se opakují až čtyřikrát. Stáří desky bylo odhadnuto na 3000 let a vzhledem k faktu, že v této době a v této oblasti právě vrcholila olmécká kultura a civilizace, není pochyb o tom, že máme co do činění se textem v jazyce, který Olmékové používali.

 

 

 

Deska


Desku objevili dělníci na hromdě suti při stavbě silnice. (Foto: Stephen  Houston)

 

 

 

Zvětšit obrázek
7000 let stará tabulka z Bulharska

Olmécká civilizace se objevila před 3600 lety v úrodných oblastech jižního Mexika. Vyrostla převážně na pěstování kukuřice a poměrně rychle dosáhla značného rozvoje. Olmékové stavěli města, pyramidy, typické obří kamenné  hlavy, vytvořili rozsáhlé obchodní sítě po velké části mezoameriky. Olmécká kultura ustupuje před 2500 lety zřejmě pod tlakem kultury májů. Při tak vysokém stupni olmécké civilizace vědci předpokládají, že existovala nějaká forma písemného záznamu. Této myšlence nahrává i fakt, že olmékové vyráběli papír (k čemu jinému než k psaní se dá papír použít). Dosud se však nepovedlo žádný olmécký písemný doklad nalézt.

 

Zvětšit obrázek
Tento znak pro oko použitý na želvích krunýřích je starý 8500 let. Téměř shodný znak se začal znovu používat až po 5000 letech.

Cascajalská deska je zřejmě tím prvním a vědci se mohou pustit do jejího luštění. Bude to úkol nesmírně těžký a zřejmě nedosáhne svého cíle, nevíme totiž jakým jazykem olmékové mluvili. Dokonce ani nevíme, jak sami sebe nazývali. Jméno olmékové pochází z jazyka aztéků a znamená něco jako “lidé sklízející gumu”.

 

Za nejstarší doklad písma na americkém kontinentě byl dosud považován pečetní váleček, nalezný v Mexickém státě Tabasco. Jeho nález byl publikován v roce 2002, je starý 2500 let a spíše než písmo připomíná symbolické obrázky.

 

Nejstarší písmo je z Číny. Stáří želvích krunýřů je 8500 let.


Za vůbec nejstarší písmo světa jsou dosud považovány sumerské piktogramy, které stály na počátku vývoje mezopotámského klínopisu a používalo se jich v dnešním jižním Íráku je před 5400 lety.

 

Ovšem v roce 2003 publikovali čínští archeologové nález popsaných želvých krunýřů v hrobech starých neuvěřitelných 8500 let! Symoboly z Číny skutečně připomínají nejstarší čínské písmo, to se však začalo pužívat až před 3500 lety. Jak mohlo staré čínské písmo přetrvat propast 5000 let je záhadou. Další pokus publikaci nálezu nejstaršího písma světa představil nedávno přední bulharský archeolog Nikolai Ovcharov, který uveřejnil nález hliněné destičky staré 7000 let, která obsahuje 5 různých symbolů.

 

Prameny:

Datum: 18.09.2006 09:26
Tisk článku

Související články:

Protoindické písmo bylo objeveno také v jižní Indii     Autor: Pavel Houser (16.05.2006)
Kipu     Autor: Jaroslav Petr (25.08.2003)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz