Gravidní Ichthyosaurus pod ping-pongovým stolem  
Objevit nový druh vymřelého živočicha většinou vyžaduje obrovskou dávku štěstí a úmorné práce v terénu, avšak někdy jen stačí přenést ping-pongový stůl během úklidu pracovny.

 

Zvětšit obrázek
Z „šutru“, který se válel pod ping-pongovým stolem se vyklubal Maiaspondylus lindoei, nový druh ichthyosaura. „Ryboještěří“ matka byla v době skonu gravidní. Její dvě embrya jsou stará 100 milionů let a svědčí o tom, že tento mořský živočich byl živorodý. (Kredit: University of Alberta)

Své by o tom mohli vyprávět paleontologové z kanadské University of Alberta, kteří během úklidu pracovny, a konkrétně přenášení ping-pongového stolu, odhalili hned několik beden s fosíliemi objevenými, jak se zjistilo, už v roce 1971. Ty patřily dvěma dospělým a dvěma mladým jedincům dosud nepopsaného druhu ichthyosaura. Tito mořští živočichové byli zástupci vývojové linie plazů, kteří se druhotně přizpůsobili životu v mořích před přibližně 250 Ma (spodní trias). Rozměrově u nich lze zaznamenat podobnou různorodost, jako u dinosaurů. Nejmenší druhy totiž nepřesahovaly délku 1 m, na druhou stranu ty největší, jako Shonisaurus popularis nebo větší příbuzný Shonisaurus sikanniensis, dorůstaly do 16-23 m, takže mohli být dokonce největšími vodními plazy vůbec.

 

Profesor paleontologie Michael Caldwell: „Fosilie nalezená v bedně byla nalezena v roce 1971 v severozápadním cípu Kanady.“

 

Maiaspondylus lindoei, jak byl nový druh nazván, je výjimečný hned z několika hledisek. Tento "ryboještěr" (jak se u nás ichthyosaury běžně nazývá) totiž žil před 100 Ma (na přelomu spodní a svrchní křídy), kdy už jeho příbuzní pomalu vymírali. Definitivně pak vymizeli o deset milionů let později ve svrchní křídě (25 Ma před koncem mezozoika).

 

 

Skutečně zajímavý je však tento nález teprve po stránce embryologické. Jak už totiž může řecké slovo "maia" (česky překládáno jako "dobrá matka") napovědět, samice maiaspondyla byla gravidní. Společně s dospělým jedincem fosilizovala i 2 embrya, což je po německých exemplářích nalezených ve vápencových lomech ze spodní jury u Holzmadenu dalším (tentokrát však o 80 milionu let mladším) důkazem pro živorodost těchto živočichů.

Pramen: University of Alberta

Poznámka: Autor článku je jedním z tvůrců Wild Prehistory

Datum: 08.10.2006 10:38
Tisk článku

Související články:

Psi stokrát jinak     Autor: Pavel Houser (02.12.2023)
Australský Plot proti dingům velmi rychle ovlivnil evoluci klokanů     Autor: Stanislav Mihulka (10.06.2023)
Vyhynutí parních lokomotiv popírá evoluční předsudky     Autor: Stanislav Mihulka (29.03.2023)
Nezastavitelná evoluce: Invazní vetřelci v Austrálii se mění na nové druhy     Autor: Stanislav Mihulka (09.02.2023)
Adventné zamyslenie: čo je informácia?     Autor: Jan Jendřichovský (21.12.2022)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz