Náboženská paranoia a šíření dětské obrny  
Nečekaná záplava polioviru v indickém Uttarpradéši ukazuje, kam vede náboženský fanatismus a kultura ignorace.

 

Zvětšit obrázek
Pulse Polio v Indii. Oficiálně to šlo jako na drátku, konzervativním muslimům ale bude třeba vysvětlit, že Alláh miluje vakcíny.

Svět je plný šílenců. I tak je ale těžko představitelné, že by se našel někdo, kdo by odmítal očkování proti dětské obrně. Poliovirus, maličký RNA virus, je ve skutečnosti kruťák s obzvláštní zálibou v dětech. Devadesát procent nakažených si často ničeho nevšimne a myslí si, že prodělali nějakou chřipku. Jedno promile onemocnění ale končí smrtí a zhruba půl procenta s trvalým ochrnutím. Kupodivu se odmítači očkování proti dětské obrně našli a jak už to v podobných případech bývá, vše souvisí s náboženským fanatismem. Nedávno vyšlo najevo, že kromě pálení dánských vlajek a obdobných kratochvílí probíhá slušně bizarní konfrontace mezi konzervativními islámskými kleriky a moderním světem právě na poli tažení proti dětské obrně.

 

Zvětšit obrázek
Poliovirus. Co je malé, to je nebezpečné. Svatý duch Gabriel to nějak opoměl zjevit Mohamedovi.


Není to tak dávno, co byla dětská obrna jako přenosné virové onemocnění s hrozivými následky postrachem dětí i v těch nejrozvinutějších zemích planety. Při poslední epidemii ve Spojených státech v roce 1953 zaznamenali 58 000 případů. Naše ošklivá a znečisťující civilizace ale názorně předvedla, k čemu je dobrá. V padesátých letech jistý Johan Salk vyvinul prakticky využitelnou vakcínu proti polioviru. Většina zemí světa se postupně dokázala dětské obrny zbavit. Podle odborníků v letošním roce existují stabilní populace polioviru už jen ve čtyřech zemích – Nigérii, Indii, Pákistánu a Afghanistánu. Je pozoruhodné, že se hlavní ohniska dětské obrny prakticky vždy vyskytují v oblastech praktikování muslimského práva šaría.

 

 

Zvětšit obrázek
V roce 1988 ještě poliovirus strašil skoro celý svět.

Indie měla v roce 1994 hlášeno 4 791 případů dětské obrny a právě tehdy spustila celonárodní očkovací kampaň „Pulse Polio“. Během ní každé indické dítko dostalo dávku orální polio vakcíny. Počet zaznamenaných onemocnění rok od roku utěšeně klesal a loni Indie zaznamenala pouhých 66 případů. Podle mnohých odborníků stála na prahu úplné likvidace polioviru na svém území. Jenže přišel rok 2006 a s ním studená sprcha. Do září bylo objeveno 325 případů a z nich již bylo nejméně 23 smrtelných. Letos to dělá v rámci celého světa dvě třetiny případů dětské obrny. Nápadné je, že mezi nakaženými je celý 70% muslimů, přitom v Indii žije pouhých 13% muslimského obyvatelstva. Postupně se zjistilo, že část muslimů považuje očkovací kampaň za zástěrku pro vládní spiknutí s cílem sterilizovat muslimské děti.
Letošní masový výskyt polioviru postihl především největší indický stát Uttarpradéš. Právě tam skupiny ultrakonzervativních duchovních šíří báje o tom, jak se indická vláda pomocí polio vakcíny tajně snaží snížit porodnost muslimů. Proti vakcíně byly v několika oblastech vydány fatwy, čili náboženské rozsudky. Někteří muslimové znemožnili zdravotníkům vstoupit do svých domovů. Podle oficiálních odhadů přibližně 15% procent domácností v západní, nejvíce muslimské části Uttarpradéše neprošlo očkováním proti polioviru. Uttarpradéš je velmi hustě osídlený a v tuhle chvíli funguje jako aktivní epicentrum nákazy. Na konci září našli poliovirus ve kanálech slumů Bombaje. Přitom Bombaj byla už dva roky bez dětské obrny.

 

Náboženským fanatikům poděkují i okolní země Bangladáš a Nepál, kde letos došlo k znovuobjevení nákazy, prokazatelně v důsledku šíření viru z Uttarpradéše. Jak říkají zdravotnické organizace, v globálním světě jedna země s prudkým nárůstem dětské obrny ohrožuje všechny ostatní. Některé muslimské státy jako je Saudská Arábie reagují pragmaticky a nevpustí na své území jediného muslima ze země s poliovirem mladšího 15-ti let, jenž by u sebe neměl doklad o očkování proti dětské obrně.

Zvětšit obrázek
Dnes už jen trestá muslimské děti za omezenost rodičů.

 

Co se týče náboženského tažení proti polio vakcíně, nejde vlastně o nic nového. V roce 2003 náboženští vůdci v severonigerijské provincii Kano, kde už nějaký čas vládne šaría, očkování proti dětské obrně striktně zakázali. Důvodem byl sponzorský podíl bohatých neislámských zemí. Duchovní získali dojem, že se USA a další satani za Západu snaží nigerijské muslimy sterilizovat a nakazit virem HIV. Vynucená přestávka v očkování bohatě stačila na to, aby se poliovirus opět rozlezl po celé Nigérii a poctil návštěvou 10 dalších afrických zemí, kde předtím již vymizel.

 

Nebylo by fér vinit výhradně islám. Loni našli poliovirus u sedmiměsíční holčičky v Minnesotě. Nemluvně mělo smůlu, že se narodilo sektě Amishů, kteří dosud vězí v 18. století. Podle všeho nepovažovali za vhodné dát děcko očkovat. A nejde jen o poliovirus. Leckde po světě a mnohdy ve Spojených státech je na mnoha smutných kauzách bolestně vidět, že náboženská víra sice snad může být dobrý, byť poněkud obstarožní sluha, ale nepochybně je hodně brutální pán. Američtí lékaři, co riskují interrupce a poznali „právo na život“ na vlastní kůži, by mohli vyprávět. Zrovna příběh polioviru ale naštěstí ukazuje, jak v konfrontaci s přízemní a špinavou vědou fanatismus vlastně časem vyřídí sám sebe.

 

Prameny: Time, Wikipedia

Datum: 12.10.2006 06:17
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz