Rypoš lysý – dlouhověký ignorant  
Rypoš lysý by se neměl podle nejnovějších výzkumů dožívat vysokého věku. Tento ignorant to ale neví a v poklidu se dožívá třicítky.

 

Rochelle Buffensteinová

Jihoafrický  hlodavec rypoš lysý je pozoruhodný z mnoha důvodů. Obývá složitý podzemní systém komor a chodeb ve společenstvích, jejichž organizace připomíná společenský hmyz – včely nebo mravence. Mláďata rodí vůdčí samice – královna. Ostatní členové společenstva plní podobnou roli jako dělnice společenského hmyzu.

 


Rypoš lysý vyniká i dlouhověkostí. Dožívá se bezmála třiceti let, což je na hlodavce věk skutečně metuzalémský. Obyčejná myš žije nejvýše tři roky. Fyziologové připisují stárnutí účinku volných radikálů, které se vytvářejí při produkci energie. Volné radikály ochotně reagují s řadou životně důležitých biologicky aktivních molekul. Poškozují tak membrány buněk, dědičnou informaci a páchají i další škody. Čím více škod volné radikály napáchají, tím hůře je organismus poznamenán.

Zvětšit obrázek
Rypoš lysý – jihoafrický ignorant radikálové teorie stárnutí.

 

Živočichové se mohou postavit hrozbě volných radikálů dvěma zcela odlišnými způsoby. Vytrvalecké pojetí spočívá v důkladném opravování škod napáchaných volnými radikály. Živočich žije dlouho, ale nemůže věnovat veškerou energii na plození potomků. Za dlouhověkost platí dosti tvrdou daň. Sprinterské pojetí radí, žít tak rychle, jak jen to jde. Krátkověcí živočichové si s neblahým vlivem radikálů hlavu nelámou a snaží se toho stihnout co nejvíc, dříve než se z těla stane hromada šrotu rozežraného radikály. Ušetřenou energii věnují na plození potomků.

Zvětšit obrázek
Dara Neumanová z Cornell University (vpravo) a královna kolonie tamějších rypošů (vlevo). Daře je dvaadvacet. Rypoší královna je ještě o pár let starší. Prostě dámy v nejlepších letech.

My lidé patříme zjevně mezi vytrvalce. Měli bychom se tedy účinku volných radikálům bránit. Dietologové nám proto doporučují holdovat antioxidantům, které nás před volnými radikály a jejich neblahými účinky chrání.

 

Myš a rypoš by měli být typickými zástupci těchto strategií. Rypoš je vytrvalec, myš naopak sprinter. Myš by měla škody páchané volnými radikály ignorovat, rypoš by je měl svědomitě opravovat. Rochelle Buffensteinová ze The City College of New York a její spolupracovníci přistihli rypoše při elementární neznalosti a radikálovém ignorantství nejhrubšího zrna. Jeho mechanismy pro opravy škod páchaných volnými radikály jsou podstatně méně výkonné než stejné mechanismy myší. Srovnání dvouletého rypoše a čtyřměsíční myši, kteří jsou s ohledem na délku života ve srovnatelné životní etapě, ukázalo, že rypoš má molekuly zoxidovány více než myš. Platí to jak o lipidech a proteinech buněčných membrán, tak i o DNA. Oxidace postihuje molekuly ve všech orgánech a tkáních – v játrech, srdci nebo ledvinách. Není divu. Rypoš má ve srovnání s myší mnohem nižší hladiny enzymů, které oxidaci důležitých molekul brání.

 

Zdá se, že můžeme parafrázovat slavný bonmot o čmelákovi, který neví, že nemůže létat a tak jednoduše létá. Rypoš se zjevně nemůže dožívat třicítky, ale protože o tom neví, tak se jí dožívá.
Buffensteinová přesto nehodlá teorii o radikálovém mechanismu stárnutí hodit přes palubu. Jen říká, že to všechno asi bude mnohem složitější, než jsme si zatím mysleli. Podle ní může silná oxidace molekul v raném věku rypoše „otužit“ a ten je pak ve stáří, kdy se láme chléb dlouhověkosti, k oxidaci odolnější. Teď ještě aby to někdo vysvětlil rypošům a ti to vzali na vědomí.

 

Pramen: American Physiological Society

Datum: 16.10.2006 10:29
Tisk článku

Související články:

Původ všeho: Kdy žila tajuplná LUCA, nejmladší společný předek organismů?     Autor: Stanislav Mihulka (23.11.2023)
Darwinova evoluční teorie     Autor: Vladimír Socha (03.11.2023)
Konkurence o mršiny: Kolik pralidí bylo třeba k přemožení gigantické hyeny?     Autor: Stanislav Mihulka (01.10.2023)
Vyhynutí velké kořisti přivedlo lidi k lepším zbraním a výkonnějším mozkům     Autor: Stanislav Mihulka (13.09.2023)
Dlouhý život bez nemocí podle rypošů     Autor: Dagmar Gregorová (29.08.2023)



Diskuze:

rypos lysy - dulezita informace

marisek,2006-10-17 15:13:57

Tahle "mys" je vyjimecna jeste v jedne veci, ztratil schopnost udrzovat si sam stalou telesnou teplotu. Je to jediny savec, ktery je na tom podobne treba jako jesterka. Proto zije v systemu podzemnich mest, kde podle intenzity slunce zije vzdy v urcitem patre pod zemi, kde je v tu chvili zrovna optimalni teplota. Predpokladam, ze to s tim vysokym vekem muze velmi souviset a tahle informace mi v clanku chybi!

Odpovědět

tak tady si někdo nepřečet...

CC,2006-10-16 20:11:41

tak tady si někdo nepřečet ani "Proč stárneme"
jak slabé...

Odpovědět


Spojení na Rochelle Buffenstein

JP,2006-10-22 04:32:42

Profesorku Rochelle Buffenstein lze zastihnout na telefonu 212 650-8538 nebo na e-mailu rochelle@harold.sci.ccny.cuny.edu
Jistě bude za jakékoli připomínky k jejímu výzkumu velmi vděčná. Děkuji předem. JP

Odpovědět

dlouhověkost je nevýhoda

xb,2006-10-16 16:47:41

Kdo říká, že se příroda snaží dosahovat u myší co nejvyššího věku? Pro geny myší je výhodnější, když se za jednotku času stihne zkřížit víc pokolení. Sobecký gen velí: "Zploď potomky a uhni z cesty těm, kteří přežili v novém prostředí."
Dlouhověkost je důležitá u živočichů, kteří se dlouho starají o mláďata. Kdo ví, jak dlouho by lidské tělo dokázalo žít, kdyby společné soužití jedince a jeho pra-pra-...-vnoučat bylo pro geny (či populaci jako celek) výhodné. Není výhodné. My jako jedinci ale dlouhověkost chceme a já věřím, je jí časem navzdory sobeckým genům dosáhneme.

Odpovědět


Souhlas

Pauloson,2006-10-16 19:00:35

Radikální prodloužení délky aktivního lidského života je navzdory obecnému mínění realizovatelné během násedujících 20 až 30 let - viz www.sens.org
Dr. de Grey se může v mnoha technických otázkách mýlit, nicméně pravdu má v tom, že je etický imperativ pokusit se pomocí vědy a technologie prodloužit a zkvalitnit lidský život.

Odpovědět

:)

Pán Bů,2006-10-16 10:53:30

Rypoš lysý (Heterocephalus glaber) žije tak dlouho proto, že hodně souloží (teda ten dominantní pár, zbytek se jejich dlouhověkostí nakazí). Proto, jak říká mnoho domácích kutilů, kteří během toho využívají své kutilské dovednosti, souložení je zdravé a čím více jej provozujeme, tím déle žijeme. Tak vypněte ten komp a běžte si někam zasouložit! (chtěl jsem být expresivnější, ale za polohovorová slova, by mi tenhle společensky závažný příspěvek mohli vymazat)

Odpovědět


tak tak

ditom,2006-10-16 13:14:22

Už o tom psal i osel

http://www.osel.cz/index.php?clanek=1876

(ale ne u lysého)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz