Množství viru HIV a oslabení imunity  
„Zlobiví hoši z Clevelandu“ popírají na stránkách prestižního vědeckého časopisu jednu „nezpochybnitelnou pravdu“ o viru HIV.

 

 

 
Podle "zlobivých hochů z Clevelandu" T-lymfocyty při AIDS nezabíjí jen virus HIV a ve hře musí být nějaký další významný faktor.

Přímý vztah mezi množstvím viru HIV v těle pacienta a nástupem choroby AIDS popírá nejnovější studie zveřejněná prestižním lékařským časopisem Journal od American Medical Association (JAMA). Benigno Rodriguez a Michael Laderman z Case Western Reserve University v ohijském Clevelandu spolu s kolegy z universit ve státech  California, Massachusetts a Washington analyzoval vzorky krve tisíců pacientů. Stanovili v nich množství viru HIV a množství T lymfocytů před nasazením antivirových léků. Přitom se potvrdila známá skutečnost, že pacienti s vyšší „náloží“ viru obecně ztrácejí T-lymfocyty rychlejším tempem než pacienti s menším množstvím viru v těle. U jednotlivých pacientů ale choroba postupuje různě rychlým tempem, i když jsou na počátku nakaženi virem HIV stejnou měrou. Z virové „nálože“ lze nástup choroby u konkrétního pacienta odhadnout jen asi v 5% případů. Znamená to, že T-lymfocyty při AIDS nezabíjí jen virus HIV a ve hře musí být nějaký další významný faktor.


 

Mnozí imunologové považují za důležitého činitele vysokou mobilizaci imunitního systému. Virus HIV podle nich stimuluje imunitní obranu tak silně, že to T-lymfocyty nevydrží a hynou.

Zvětšit obrázek
John Mellors , profesor medicíny, patologie,infekčních nemocí a microbiologie na University of Pittsburgh: „Zlobiví hoši mají ve výpočtech chyby“.

Nabízejí se i jiná vysvětlení. Americký virolog David Ho, který vede newyorské Aaron Diamond AIDS Research Center, se domnívá, že individuální rozdíly v postupu choroby AIDS může vyvolat různě rychlá míra obnovy populace T-lymfocytů v těle jednotlivých pacientů.

Každopádně nabízí studie z JAMA zcela nové podměty pro výzkum. Určitě stojí za to testovat možnost, nakolik se zpomalí úbytek T-lymfocytů potlačením jejich nadměrné aktivace po kontaktu s virem HIV.

 

Studii, jež vzbudila mezi virology a imunology velkou pozornost, publikovala skupina třiceti lékařů, kteří sami sebe označují jako „Zlobivé kluky z Clevelandu“. Na tomto označení trvají, i je mezi nimi i několik „zlobivých dívek“. Scházejí se už dva roky, aby diskutovali o výsledcích svých výzkumných projektů, nápadech, hypotézách a zkušenostech. Buřičská práce v JAMA je prvním výsledkem neformálních schůzek „Zlobivých kluků z Clevelandu“. O jejich zaujetí pro věc svědčí výmluvně fakt, že si platí cestu i pobyt během schůzek z vlastních prostředků.

 

Autoři studie z roku 1996, která dokazovala, že množství viru HIV je spolehlivý ukazatel pro prognózu u pacientů, práci „zlobivých hochů“ ostře odmítají.
„Množství virové RNA je nejsilnější vodítko pro určení doby nástupu AIDS a úmrtí,“ tvrdí například John Mellors z University of Pittsburgh.
Podle Mellorse je práce v JAMA poznamenána velkými chybami ve stanovení počtu T-lymfocytů v hodnocených vzorcích.

 

Pramen: JAMA
 


 

Datum: 18.10.2006 05:06
Tisk článku

Související články:

Sexuální přenos HIV v přímém přenosu     Autor: Josef Pazdera (14.05.2018)
Nový způsob boje proti HIV     Autor: Josef Pazdera (19.04.2018)
Rakovina, kterou přinesla tasemnice     Autor: Stanislav Mihulka (09.11.2015)
Ženy před HIV ochrání speciální „prstýnek“     Autor: Josef Pazdera (01.10.2013)
30 rokov od objavenia vírusu HIV, ktorý spôsobuje AIDS     Autor: Matej Čiernik (21.09.2013)



Diskuze:

evolúcia

Martin,2006-10-19 15:56:01

V priebehu pár desaťročí sa vyselektuje skupina ľudí, ktorí budú voči ajcu buď úplne odolní, alebo aspoň budú schopní žiť s vírusom v tele a ten im nebude nijako škodiť. A možno sa po čase aj začlení do ich vlastného genómu. Príroda si s tým poradí. Ide len o to, koľko bude obetí.
A ktovie, koľko už v minulosti bolo takýchto selekcií...

Odpovědět


imunita

Pan Býček,2006-10-21 20:31:02

Existují lidé imunní vůči HIV! V evropské populaci však (možná naštěstí) nepůsobí dost silný selekční tlak, který by vedl k tomu, že by se markantně zvětšil jejich počet...

Odpovědět

tak me napada

ji.kov,2006-10-18 14:52:09

sice nejsem imunolog, ale psychiatr a ve skole na rikali asi toto: HIV napada subpopulaci lymfocytu CD4+ a tyto bunky jsou pri postupujici infekci cim dal min zastoupeny, coz ma za vysledem nemoci, v jejich obrane hraji roli / parazitalni, virozy, nadory/, dale pak je znamo ze je neurotropni tzn. poskozuje neurony. Konecnym vysledkem jsou pak nemoci a poskozeni, kterou vyusti ve smrt. Protoze se ma zo to, ze to vse ma na svedomi HIV infekce, tak autor chce nejspis upozornit, ze by tu mohlo byt jeste neco dalsiho...

Odpovědět

Chápu to správně,

Ludva,2006-10-18 13:17:12

že jedni tvrdí, že všichni lidé reagují stejně a druzí, že "lidé jsou různé"?

Odpovědět

Tak me napada

Jirka,2006-10-18 09:26:07

Nebyla by nejuspesnejsi lecba proste se jen s pritomnosti viru smirit, nereagovat na nej a nechat ho zit si po svem? Kdyz nebudou hynout lymfocyty, bude mene problemu s imunitou. Neni to idealni, docela urcite to ma nejakou zasadni chybu, ale napad to je.

Odpovědět


Asi ne ...

Pavel Brož,2006-10-18 13:16:24

Se obávám, že v subsaharské Africe mají s postupem "nechat HIV být" masové zkušenosti bez jakéhokoliv přínosného efektu ...

Odpovědět


Pavle,

Jirka,2006-10-18 13:57:39

nemyslel jsem "nechat byt" ve smyslu nelecit toho nakazeneho cloveka, ale to, ze by se zaridilo, aby se telo zbytecne nevysilovalo bojem s virem. Neni mi moc jasne, jestli nakazeny clovek umira proto, ze jeho bunky umiraji v boji proti viru (a pak se neubrani nejake drobne nemoci), ktery toho sam zas tak moc nedela, nebo proto, ze HIV je skutecny zabijak a kdyz by se telo nebranilo, zlikvidoval by ho mnohem rychleji. Nejsem imunolog, do taju HIV nevidim.

Odpovědět


Ale ano...

-rh-,2006-10-18 14:50:06

...ľudia, ktorí sú voči HIV rezistentní ho síce majú v krvi, ale ich T-lymfocyty nemajú príslušný receptor a tak vírus ignorujú...

Odpovědět


Opravdu?

Colombo,2006-10-18 18:31:22

Ja se setkal s trochu jinou imunitou, mají ho v krvi, ale imunitní systém ho dokáže zničit, takže jsou hrozbou ne pro onen organismus, ale stávají se klasickou nemocí, která by se projevila pouze při snížené imunitě(po havárii atd.) ale tělo by si s ní při léčení i dokázalo poradit. Prostě ideální stav mezi virem a člověkem, kdy vir člověka nezabíjí, vlastně mu nic vážného nedělá a člověk ho v populaci udržuje. Vir se stává tedy takovým parazitem, nutno podotknout, velmi dobrým parazitem(z hlediska viru samozřejmě).

Odpovědět


V Africe

pavelm,2006-10-18 22:26:32

V Africe většinou nemají nejen léky, ale ani testy. Často rozhoduje jen názor lékaře.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz